Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Ce este cancerul animalelor, cum se face diagnosticul și ce tratament se aplică?

09 May 2022

Ce este cancerul?

Cancerul este termenul folosit pentru a descrie boala cauzată de o tumoare, care este o colecție de celule atipice din organism care cresc și se divid fără control.

Această creștere are ca rezultat în mod normal dezvoltarea de mase sau o aglomerare de celule.

Unele tumori nu se răspândesc în alte părți ale corpului sau au tendința de a invada țesuturile din jur - acestea sunt cunoscute ca tumori „benigne”. Termenul de cancer este folosit pentru a descrie și tumorile „maligne” care invadează în mod normal țesutul sănătos din jur și se pot răspândi în alte locuri ale corpului (cunoscute sub numele de metastaze). Acestea se răspândesc în tot corpul prin fluxul sanguin sau vasele limfatice. Datorită naturii lor invazive, tumorile maligne sunt mai grave decât cele benigne, provocând boli mai generalizate și mai agresive.

Există multe tipuri diferite de cancer și de obicei sunt clasificate în funcție de originea tipului de celule „anormale” pe care le conțin. Astfel, cancerele cunoscute sub denumirea de „sarcoame” sau „carcinoame” sunt tumori solide care cresc din diferite țesuturi, în timp ce „leucemiile” sunt cancere care afectează măduva osoasă, unde se produc celulele sanguine și de aceea determină de obicei eliberarea unui număr mare de celule atipice în fluxul sanguin. Un „limfom” este o tumoare solidă care apare din creșterea limfocitelor anormale. Limfocitele sunt un tip de celule sanguine care pot fi găsite și în țesuturi și fac parte din sistemul imunitar.

Care este cauza cancerului?

Ca și în medicina umană, de cele mai multe ori nu se știe de ce apare cancerul la o pisică. Deși se știe puțin despre aceasta, se crede că unele pisici au o susceptibilitate genetică de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Pe parcursul vieții, aceștia pot fi expuși la diferiți factori care provoacă anomalii în celule și că aceste anomalii duc la cancer - de exemplu expunerea la lumina soarelui, sau la anumiți agenți chimici cunoscuți sub numele de cancerigeni. Chiar și așa, la majoritatea indivizilor cauza care a dus la apariția cancerului este necunoscută.

Știm că unele infecții virale pot provoca cancer, iar cel mai bun exemplu este Virusul Leucemiei Feline. Din fericire, acum este o infecție mai puțin frecventă, dar acest virus poate afecta celulele care produc sânge în măduva osoasă și provoacă dezvoltarea leucemiei și a limfomului. Infecția cu virusul imunodeficienței feline (legat de virusul imunodeficienței umane) poate, uneori, să favorizeze dezvoltarea unor tipuri de cancer. Din fericire, este ușor pentru medicul veterinar să detecteze prezența acestor viruși.

Care sunt simptomele clinice ale cancerului?

Deoarece cancerul poate să afectează orice țesut din organism, simptomele clinice sunt multe și diverse. În general, pisicile mai în vârstă sunt afectate mai des decât pisicile tinere.

În cele mai multe cazuri cancerul crește lent pe perioade lungi de timp, inițial pot exista doar simptome ne specifice ale bolii, cum ar fi pofta de mâncare scăzută, slăbiciune și scădere în greutate. În alte cazuri pot apărea simptome mai evident, cum ar fi noduli în piele sau în țesutul subcutanat, modificări ale ochilor, sângerări fără motiv aparent sau răni care nu se vindecă . Pe măsură ce boala progresează, apar complicații care sunt de obicei legat de țesuturile sau organele afectate. Deși cancerul poate fi cauza potențială a unei game largi de simptome (in special la pacienții în vârstă), este important să amintim că o diagnosticare precoce este vitală.

Cum este diagnosticat cancerul?

Chiar dacă tu sau medic veterinar bănuiești că cauza simptomelor pisicii tale poate fi cancerul, nici aceste simptome în sine și nici examenul fizic efectuat de medic veterinar nu sunt suficiente pentru a diagnostica cancerul. De aceea se indică o seria de examinări precum  raze X sau ultrasunografia sunt necesare pentru a determina o locație sau extinderea tumorii, iar o diagnosticare poate fi pus doar după examinarea țesuturilor suspecte de către un medic cu experiență. Deoarece acest test este făcut după preluarea probei de  biopsii (sau a fost efectuat un test pentru o examinare chirurgicală în clinici medicale veterinare), testele de sânge sunt o parte de rutina a investigației oricărui pacient suspectat de cancer - parțial pentru a detecta efectele adverse ale cancerului, parțial pentru a detecta orice altă boală care ar putea fi prezentă.

Unele tipuri de cancer necesită tehnici mai sofisticate, atât pentru confirmarea diagnosticului, cât și pentru indicarea celui mai potrivit tratament. Astăzi, tehnici precum Tomografia Computerizată (cunoscută sub numele de CT) și Imagistica prin rezonanță magnetică sunt tehnici  foarte utile în diagnosticarea cerebrală a tumorilor și în determinarea amplorii invaziei tumorale.

Cancerul poate fi tratat ?

În cele mai multe cazuri, tratament adecvat al cancerului poate duce la o prelungire semnificativă a timpului de supraviețuire (și cu o calitate foarte bună a vieții). Deși au efecte secundare, doctor veterinar știe despre ele și le va lua în considerație. Scopul tratamentului este întotdeauna de a îmbunătăți calitatea vieții animalelor de companie și nu numai, afectate și de a nu provoca o creștere a suferinței acestora în timpul tratamentului. Cu o monitorizare și supraveghere atentă, cele mai importante efecte secundare prin fi de obicei evitate.

Nu este întotdeauna corect să tratament o pisică cu cancer, iar calitatea vieții trebuie să fie întotdeauna cel mai important aspect. Ar trebui să aveți o discuție amănunțită cu medicul veterinar despre diferite opțiuni posibile înainte de a lua o decizie

Articole Similare

Nov

23

Cum să ajuți un animal de companie să se obișnuiască cu un copil

Când un nou-născut vine acasă, poate fi puțin dificil pentru toți cei care locuiesc acolo să se aclimatizeze cu el. Cel mai mare pas pentru acest caz este ca oamenii care locuiesc acolo și animalele de companie să se obișnuiască cu noul membru al familiei. Evitați forțarea animalului la oricare acțiune neobișnuită pentru el. Acest lucru îl poate speria, îndeosebi, dacă nu este obișnuit cu lucruri sau oameni noi; este posibil să ai chiar o reacție negativă

Nov

21

Micotoxinele din hrana porumbeilor le pot afecta sanatatea

Să cunoaștem principalele boli care ne afectează porumbeii , și mai ales pe cele care apar în sezonul activ a porumbeilor, când aceștia sunt mai tensionați și stresați. Una dintre bolile de tip respirator la care trebuie să fim atenți și să știm să o diferențiem de alte boli respiratorii asemănătoare dar care sunt de etiologie bacteriană sunt micotoxinele produse de ciuperci. Aceste micotoxine sunt produse în amestecurile și boabele cu care hrănim porumbeii noștr

Nov

14

Cât de des trebuie să baiești câinele ?

Cât de des scăldăm câinele, este una dintre dilemele persoanelor care își împart viața cu un câine. O întrebare care, departe de a fi nesemnificativă, are o mulțime de zvonuri asociate: ca ar trebui făcută baia o dată pe an, că baia deteriorează firele de blană a câinelui, că îi dereglează bariera de apărare a pielii... și multe alte zvonuri foarte convingătoare. Dar această procedură de igienă nu este doar pentru a il ajuta să

Nov

11

Top 5 tipuri de caracter a câinilor

La fel ca oamenii, animalele de companie au comportamente care le definesc personalitatea. Cunoașterea diferitelor personalități la câini poate fi o informație importantă atunci când alegeți o rasă de câini potrivită. Există cinci tipuri de temperament comune câinilor care, deși nu sunt exclusive, definesc o mare parte din trăsăturile comportamentale ale animalului. Primul lucru de știut este că majoritatea personalităților la câini au o încărcătură genetică semnificativă, deși disciplina și antrenamentul ajută la corectarea și controlul impulsurilor.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<