Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Ce este cancerul animalelor, cum se face diagnosticul și ce tratament se aplică?

09 May 2022

Ce este cancerul?

Cancerul este termenul folosit pentru a descrie boala cauzată de o tumoare, care este o colecție de celule atipice din organism care cresc și se divid fără control.

Această creștere are ca rezultat în mod normal dezvoltarea de mase sau o aglomerare de celule.

Unele tumori nu se răspândesc în alte părți ale corpului sau au tendința de a invada țesuturile din jur - acestea sunt cunoscute ca tumori „benigne”. Termenul de cancer este folosit pentru a descrie și tumorile „maligne” care invadează în mod normal țesutul sănătos din jur și se pot răspândi în alte locuri ale corpului (cunoscute sub numele de metastaze). Acestea se răspândesc în tot corpul prin fluxul sanguin sau vasele limfatice. Datorită naturii lor invazive, tumorile maligne sunt mai grave decât cele benigne, provocând boli mai generalizate și mai agresive.

Există multe tipuri diferite de cancer și de obicei sunt clasificate în funcție de originea tipului de celule „anormale” pe care le conțin. Astfel, cancerele cunoscute sub denumirea de „sarcoame” sau „carcinoame” sunt tumori solide care cresc din diferite țesuturi, în timp ce „leucemiile” sunt cancere care afectează măduva osoasă, unde se produc celulele sanguine și de aceea determină de obicei eliberarea unui număr mare de celule atipice în fluxul sanguin. Un „limfom” este o tumoare solidă care apare din creșterea limfocitelor anormale. Limfocitele sunt un tip de celule sanguine care pot fi găsite și în țesuturi și fac parte din sistemul imunitar.

Care este cauza cancerului?

Ca și în medicina umană, de cele mai multe ori nu se știe de ce apare cancerul la o pisică. Deși se știe puțin despre aceasta, se crede că unele pisici au o susceptibilitate genetică de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Pe parcursul vieții, aceștia pot fi expuși la diferiți factori care provoacă anomalii în celule și că aceste anomalii duc la cancer - de exemplu expunerea la lumina soarelui, sau la anumiți agenți chimici cunoscuți sub numele de cancerigeni. Chiar și așa, la majoritatea indivizilor cauza care a dus la apariția cancerului este necunoscută.

Știm că unele infecții virale pot provoca cancer, iar cel mai bun exemplu este Virusul Leucemiei Feline. Din fericire, acum este o infecție mai puțin frecventă, dar acest virus poate afecta celulele care produc sânge în măduva osoasă și provoacă dezvoltarea leucemiei și a limfomului. Infecția cu virusul imunodeficienței feline (legat de virusul imunodeficienței umane) poate, uneori, să favorizeze dezvoltarea unor tipuri de cancer. Din fericire, este ușor pentru medicul veterinar să detecteze prezența acestor viruși.

Care sunt simptomele clinice ale cancerului?

Deoarece cancerul poate să afectează orice țesut din organism, simptomele clinice sunt multe și diverse. În general, pisicile mai în vârstă sunt afectate mai des decât pisicile tinere.

În cele mai multe cazuri cancerul crește lent pe perioade lungi de timp, inițial pot exista doar simptome ne specifice ale bolii, cum ar fi pofta de mâncare scăzută, slăbiciune și scădere în greutate. În alte cazuri pot apărea simptome mai evident, cum ar fi noduli în piele sau în țesutul subcutanat, modificări ale ochilor, sângerări fără motiv aparent sau răni care nu se vindecă . Pe măsură ce boala progresează, apar complicații care sunt de obicei legat de țesuturile sau organele afectate. Deși cancerul poate fi cauza potențială a unei game largi de simptome (in special la pacienții în vârstă), este important să amintim că o diagnosticare precoce este vitală.

Cum este diagnosticat cancerul?

Chiar dacă tu sau medic veterinar bănuiești că cauza simptomelor pisicii tale poate fi cancerul, nici aceste simptome în sine și nici examenul fizic efectuat de medic veterinar nu sunt suficiente pentru a diagnostica cancerul. De aceea se indică o seria de examinări precum  raze X sau ultrasunografia sunt necesare pentru a determina o locație sau extinderea tumorii, iar o diagnosticare poate fi pus doar după examinarea țesuturilor suspecte de către un medic cu experiență. Deoarece acest test este făcut după preluarea probei de  biopsii (sau a fost efectuat un test pentru o examinare chirurgicală în clinici medicale veterinare), testele de sânge sunt o parte de rutina a investigației oricărui pacient suspectat de cancer - parțial pentru a detecta efectele adverse ale cancerului, parțial pentru a detecta orice altă boală care ar putea fi prezentă.

Unele tipuri de cancer necesită tehnici mai sofisticate, atât pentru confirmarea diagnosticului, cât și pentru indicarea celui mai potrivit tratament. Astăzi, tehnici precum Tomografia Computerizată (cunoscută sub numele de CT) și Imagistica prin rezonanță magnetică sunt tehnici  foarte utile în diagnosticarea cerebrală a tumorilor și în determinarea amplorii invaziei tumorale.

Cancerul poate fi tratat ?

În cele mai multe cazuri, tratament adecvat al cancerului poate duce la o prelungire semnificativă a timpului de supraviețuire (și cu o calitate foarte bună a vieții). Deși au efecte secundare, doctor veterinar știe despre ele și le va lua în considerație. Scopul tratamentului este întotdeauna de a îmbunătăți calitatea vieții animalelor de companie și nu numai, afectate și de a nu provoca o creștere a suferinței acestora în timpul tratamentului. Cu o monitorizare și supraveghere atentă, cele mai importante efecte secundare prin fi de obicei evitate.

Nu este întotdeauna corect să tratament o pisică cu cancer, iar calitatea vieții trebuie să fie întotdeauna cel mai important aspect. Ar trebui să aveți o discuție amănunțită cu medicul veterinar despre diferite opțiuni posibile înainte de a lua o decizie

Articole Similare

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Mar

19

ABC-ul substanțelor toxice la pisici!

Am decis să facem un scurt rezumat despre unele substanțe toxice care pot afecta grav sănătatea pisicilor dvs. Am relatat mai jos un mnemotic pentru a fi mult mai ușor de ținut minte și astfel să vă asigurați protecția celor micuți.

Mar

15

Aspecte imagistice ale timpanocheratomului la câine

Timpanocheratomul este o afecţiune otică, fiind cunoscută sub denumirea de colesteatom sau chist epidermoid, caracterizată de apariţia unei formaţiuni non-neoplazice la nivelul urechii medii. Această formaţiune este compusă din resturi de cheratină acoperite de un epiteliu scuamos cheratinizat, multistratificat. Prezintă o creştere continuă şi poate antrena deformarea şi distrugerea peretelui bulei timpanice. Imagistic se constată prezenţa unei structuri cu densitate de ţesut moale la nivelul urechii medii, precum şi alterarea până la distrugerea integrităţii peretelui bulei timpanice, în diverse grade. Examenul imagistic ajută la identificarea timpanocheratomului, însă diagnosticul definitiv se stabileşte prin examen histopatologic. 

Mar

14

Patologiile psihologice si de comportament a câinilor

Nu există nici o îndoială că câinele este un animal cu un caracter marcant social, așa că are nevoie să trăiască cu stăpânii săi și să interacționeze cu semenii săi pentru a fi echilibrat. Familia care include un membru canin trebuie să știe că, pentru el, vor fi ceva ca haita lui. Cu alte cuvinte, relația cu proprietarul este esențială pentru a evita problemele de comportament al câinelui. Mai exact, perioada de socializare a catelusului

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<