Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Ce este giardia si cum se transmite

09 May 2024

Ce este giardia?

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme:

Forma vegetativa (trofozoit) caracterizata prin prezenta unui disc adeziv ventral (ventuza) cu ajutorul caruia Giardia se ataseaza de mucoasa intestinului subtire.

Aspect microscopic trofozoit de Giardia
Forma chistica (chist de Giardia). Chisturile de Giardia au forma ovalara (forma unui ou) si sunt importante pentru ca prin intermediul lor se realizeaza transmiterea Giardiei de la o gazda la alta.

Cum se transmite Giardia?

Boala transmisa de parazitul Giardia se numeste Giardioza si este o zoonoza (se poate transmite de la om la om, animal la animal sau animal la om).

 

Giardia se poate transmite prin:

Giardia este un parazit foarte rezistent in special in conditii de umezeala. Chisturile de Giardia, in mediu umed, pot rezista pana la 3 luni la temperatura de 18°C.

Aspect microscopic chist de Giardia

Cum se manifesta Giardia? Care sunt semnele clinice ale Giardiei?

Tineretul (copii, puii de caine, pisica sau alte animale) este cel mai sensibil la infestarea cu Giardia. La animalele infestate cu Giardia se pot intalni urmatoarele semne clinice:

La cainii si pisicile tinere, netratate la timp, starea generala de sanatate se poate agrava si poate surveni chiar moartea.

 

Cum pot sa descopar daca pisica sau cainele meu are Giardia? Cum se poate diagnostica Giardia?

Diagnosticul Giardiei este posibil prin examinarea microscopica a fecalelor (examen coproparazitologic) dar si prin metoda ELISA (metoda imunoenzimatica de detectare a antigenului Giardia in fecale). Laboratorul veterinar efectueaza examenul coproparazitologic printr-o noua tehnica, cu acuratete mult mai ridicata fata de metodele clasice, prin care se pun in evidenta atat trofozoitii cat si chisturile de Giardia.

 

Ambele metode de diagnostic pot fi efectuate in laboratorul veterinar.
 

Bolile parazitare la caini si pisici sunt des intalnite in practica veterinara. Se recomanda efectuarea periodica a examenului coproparazitologic la caine si pisica la fiecare 4-6 luni.

Sanatatea companionului patruped este si sanatatea dumneavoastra si a copiilor dumneavoastra!
 

Sursa: synevovet.ro

Articole Similare

Oct

10

Herpesvirusul Canin: O infecție silențioasă, dar periculoasă pentru câini

Herpesvirusul canin (CHV-1), cunoscut și sub numele de herpesvirusul canin alfa, este un virus extrem de contagios care afectează câinii, în special cățelușii și femelele gestante. Deși infecția poate fi asimptomatică la câinii adulți sănătoși, aceasta poate avea efecte devastatoare asupra câinilor tineri și poate provoca avorturi spontane la femelele gestante. Pentru crescători și proprietari, este important să înțeleagă riscurile acestui virus și măsurile de prevenție pentru a proteja animalele.

Sep

30

Bruceloza la animale de companie: Ce trebuie să stie proprietarii responsabili

Bruceloza este o boală bacteriană zoonotică, adică se poate transmite de la animale la oameni. În timp ce este mai des asociată cu animale de fermă precum bovinele, porcinele și caprinele, și animalele de companie, în special câinii, pot fi afectate de această boală. Pentru proprietarii de animale, este important să fie conștienți de riscuri și de măsurile preventive care pot fi luate pentru a proteja atât sănătatea animalului, cât și propria sănătate.

Sep

23

Importanța vaccinării la câini și pisici: recomandări și preparatele utilizate

Vaccinarea este un aspect crucial al îngrijirii sănătății animalelor de companie. Prin vaccinare, animalele sunt protejate împotriva bolilor infecțioase grave, multe dintre acestea fiind fatale sau dificil de tratat. În continuare, vom discuta despre importanța vaccinării, recomandările privind programul de vaccinare și preparatele utilizate pentru câini și pisici.

Sep

20

Salmonela: O amenințare majoră pentru sănătatea veterinara

Salmonela este un gen de bacterii care poate provoca boli grave atât la animalele de companie cât și la oameni. Infecțiile cu Salmonela sunt adesea asociate cu consumul de alimente contaminate sau contactul cu fecalele infectate. În acest articol, vom explora natura infecțiilor cu Salmonela, simptomele, diagnosticarea, tratamentul și măsurile preventive pentru câini și pisici.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<