Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Ce este giardia si cum se transmite

09 May 2024

Ce este giardia?

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme:

Forma vegetativa (trofozoit) caracterizata prin prezenta unui disc adeziv ventral (ventuza) cu ajutorul caruia Giardia se ataseaza de mucoasa intestinului subtire.

Aspect microscopic trofozoit de Giardia
Forma chistica (chist de Giardia). Chisturile de Giardia au forma ovalara (forma unui ou) si sunt importante pentru ca prin intermediul lor se realizeaza transmiterea Giardiei de la o gazda la alta.

Cum se transmite Giardia?

Boala transmisa de parazitul Giardia se numeste Giardioza si este o zoonoza (se poate transmite de la om la om, animal la animal sau animal la om).

 

Giardia se poate transmite prin:

Giardia este un parazit foarte rezistent in special in conditii de umezeala. Chisturile de Giardia, in mediu umed, pot rezista pana la 3 luni la temperatura de 18°C.

Aspect microscopic chist de Giardia

Cum se manifesta Giardia? Care sunt semnele clinice ale Giardiei?

Tineretul (copii, puii de caine, pisica sau alte animale) este cel mai sensibil la infestarea cu Giardia. La animalele infestate cu Giardia se pot intalni urmatoarele semne clinice:

La cainii si pisicile tinere, netratate la timp, starea generala de sanatate se poate agrava si poate surveni chiar moartea.

 

Cum pot sa descopar daca pisica sau cainele meu are Giardia? Cum se poate diagnostica Giardia?

Diagnosticul Giardiei este posibil prin examinarea microscopica a fecalelor (examen coproparazitologic) dar si prin metoda ELISA (metoda imunoenzimatica de detectare a antigenului Giardia in fecale). Laboratorul veterinar efectueaza examenul coproparazitologic printr-o noua tehnica, cu acuratete mult mai ridicata fata de metodele clasice, prin care se pun in evidenta atat trofozoitii cat si chisturile de Giardia.

 

Ambele metode de diagnostic pot fi efectuate in laboratorul veterinar.
 

Bolile parazitare la caini si pisici sunt des intalnite in practica veterinara. Se recomanda efectuarea periodica a examenului coproparazitologic la caine si pisica la fiecare 4-6 luni.

Sanatatea companionului patruped este si sanatatea dumneavoastra si a copiilor dumneavoastra!
 

Sursa: synevovet.ro

Articole Similare

May

25

Boala sacilor anali la câini

Ce sunt sacii anali? Sacii anali sunt două pungi mici situate pe fiecare parte a anusului, la aproximativ 4 ore și 8 ore. Pereții sacului sunt căptușiți cu un număr mare de glande sebacee (sudoroare) care produc un lichid urât mirositor. Lichidul este stocat în sacii anali și apoi este eliberat printr-un mic canal sau canal care se deschide chiar în interiorul anusului. Sacii anali sunt denumiti în mod obișnuit glande anale. Sacii sunt prezenți atât la câinii masculi, cât și la femele.

May

22

Gurma la cai

Gurma este o boală infecțioasă gravă care afectează caii, cauzată de bacteria Streptococcus equi.(dar și Streptococcus zooepidermicus). Cine sunt afectați? Caii, mai rar măgarii și catârii, cu vârsta cuprinsă între 3 luni – 5 ani.

May

12

Top 5 Rase de Câini Pentru Oameni Cu Un Mod de Viață Activ!

Dacă ești o persoană activă, iubitoare de mișcare și aventură, atunci un companion canin este exact ceea ce îți lipsește pentru a-ți însenina viața. Iată topul nostru al celor mai potrivite rase de câini pentru un mod de viață activ:

May

03

Aveți grijă la supraalimentarea în timpul sărbătorilor pascale!

Cu sărbătorile pascale apropiindu-se, e important să avem în vedere și bunăstarea celor mici, adică animăluțele noastre de companie. În timp ce noi, oamenii, ne bucurăm de mese festive și dulciuri, trebuie să fim conștienți de faptul că animalele  nu trebuie să împartă tot ce punem pe masă.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<