Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Cele mai importante măsuri preventive veterinare, privind apărarea sănătăţii şi bunăstării bovinelor

23 Jun 2023

Cele mai importante măsuri preventive veterinare, privind apărarea sănătăţii şi bunăstării bovinelor, care trebuie sa le implementeze orice fermier sau crescător de animale responsabil:

- Identificarea şi înregistrarea animalelor – În sistemul Informaţional Automatizat „Registrul de Stat al Animalelor” a Î.S. „Centrul Informaţional Agricol” căreia i se deleagă.

- Vaccinarea împotriva Antraxului conform, Programul acțiunilor strategice de supraveghere, profilaxie și combatere a bolilor la animale,este o măsură ce trebuie efectuată anual, pentru că  reprezintă o boală infecțioasă care poate afecta atât animalele domestice, cât și oamenii. Prin vaccinare, cazurile de antrax în rândul bovinelor, se protejează populația umană si se garantează siguranța alimentară.

- Deparazitarea : Începând cu  vârsta de 2 luni, administrarea unui antihelmintic cu spectru larg, sub formă de suspensie orală sau injecție și se repeta deparazitarea la fiecare 2-3 luni.

În cazul animalelor adulte, se recomandă deparazitarea sezonieră, înaintea începutului sezonului de pășuna, în timpul perioadei de pășunat, iarna, când animalele sunt adăpostite în grajduri sau înainte de însămânțare.

-Testarea periodică pentru a depista mastita subclinică a bovinelor

Mastita este o inflamație a glandei mamare ce duce la scăderea producției de lapte, la deteriorarea calității laptelui și la probleme de sănătate ale animalelor. Testarea trebuie efectuată lunar sau după caz si mai des.

- Măsuri anuale obligatorii de testare de laborator: Pentru a depista Bruceloza, Tuberculoza ( zoonoze extrem de periculoase pentru oameni cât si pentru alte animale ) și Leucoza bovinelor, conform Hotărîrea Guvernului nr. 1007 din 29 august 2008 Norma sanitar-veterinară privind stabilirea planului de măsuri de supraveghere a brucelozei şi tuberculozei la bovine.

 

De ce trebuie să înregistrăm și identificăm animalele ?

1.Beneficiezi de consultanță profesională sanitar – veterinară;

2.Obții analiza probelor de sânge GRATUIT pentru leucoză, bruceloză și probele de tuberculinări;

3.Vaccinarea gratuită contra bolilor contagioase: antrax, rabie, pesta clasică;

4.Despăgubiri în caz de moartea animalului condiționată de bolile contagioase;

5 Exportul și comercializarea produselor alimentare de origine animală ( lapte,carne ș.a.) pe piața națională și internațională. 

Cine ar trebui să identifice și să înregistreze animalele?

Identificarea animalelor se efectuează de către deţinătorul de animale, care are obligaţia de a prezenta informaţia respectivă pentru includerea acesteia în Registrul de stat al animalelor.

Animalele vor fi identificate și înregistrate în termen de 20 de zile de la naștere, iar în cazul porcinelor – de 20–60 de zile, al mieilor și iezilor – de 60 de zile de la naştere

Cum are loc procedura de identifica a animalelor?

1.Completarea cererii de identificare, ce poate fi solicitată de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau operatorul teritorial.

2.Manopera de înregistrare are loc prin atribuirea numărului de identificare prin aplicarea de crotalii.

3.Respectarea termenului limită de identificare și înregistrare

4.Identificarea animalelor de import: în cazul animalelor din statele membre ale UE, se înregistrează animalul cu crotalii de origine, iar în cazul importului de animale din statele non-UE, se înregistrează cu crotalii MD.

 

Ce trebuie sa facă proprietarul în cazul dispariției, morții sau sacrificării tradițională a animalelor?

Deținătorii de animale au obligația de a declara în cel mult 7 zile dispariția, moartea, sacrificarea , pierderea mijloacelor de identificare sau pașapoartelor individuale pentru bovine, prin depunerea cererii de declarare a evenimentului oficiului teritorial.

E de menționat faptul că, sacrificarea animalelor se realizează numai in unități autorizate  sanitar – veterinar. Se permite sacrificare animalelor în alte locuri, în cazul în care carnea și produsele provenite din aceasta nu sunt destinate comercializării, fiind utilizate pentru consum propriu, cu condiția examinării animalului de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit,  supravegherii sacrificării lui și asigurări înregistrării

Cadru național normativ

HOTĂRÂRE Nr. 507 din 18-07-2012 Pentru aprobarea unor norme privind identificarea şi trasabilitatea animalelor

LEGE Nr. 231 din 20-07-2006 Privind identificarea şi înregistrarea animalelor

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Jun

21

Cele mai productive rase de bovine

Creșterea bovinelor reprezintă o ramură de prima importanță a agriculturii mondiale, datorită volumului, diversității și valorii producțiilor și produselor care se obțin din această activitate. Astfel bovinele asigură 95% din cantitatea totală de lapte consumată pe glob.

Jun

13

De ce să folosiți un serviciu de telemedicină veterinară?

Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.

Apr

28

Gastroenterita la viței – diareea neonatală a vițeilor !

Gastroenterita la viței este o boală destul de frecventă a sistemului digestiv care apare pe fondul proceselor inflamatorii care apar în tractul gastro-intestinal al animalelor. Cea mai periculoasă consecință a acestei boli este deshidratarea care apare la viței și la adulți, ceea ce poate duce la consecințe destul de triste.

Oct

17

Bunăstarea bovinelor in timpul mulsului

Fermierii de lactate apreciază mulsul ca fiind una dintre cele mai importante și, de asemenea, cele mai plăcute sarcini de rutină, pentru că mulsul este cel mai frecvent moment de interacțiune directă între vaci și producător. În plus, durerea cronică asociată cu boală sau rănire și orice situație stresantă sunt susceptibile să provoace o scădere a producției de lapte. În ceea ce privește bolile și leziunile legate de mulsul propriu-zis, prevenirea leziunilor tetinei și a mamitelor (mai ales atunci când sunt implicate microorganisme de mastită contagioasă) are o importanță deosebită. Cea mai mare incidență

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<