Inscriete la noutatile noastre
Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.
Telefon
24 May 2023
Salmoneloza struților: simptome și tratament.
Salmoneloza este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase, afectând adesea păsările din fermele de struți. Pentru a nu suferi pierderi la reproducerea acestor păsări uriașe, este important să identificați infecția la timp și să preveniți răspândirea ei în continuare.
Patogeneza
Trei tipuri de Salmonella aduc cele mai mari daune în creșterea păsărilor de curte:
Cea mai comună bacterie la struți este Salmonella enteritidis, numită salmoneloză paratifoidă.
Salmonella este rezistentă la mediu. Ele rămân viabile mult timp. Durata de viață a salmonelei:
în apă - aproximativ 5 luni;
în pământ - 1,5 ani;
în carne - până la 6 luni;
în carcase de păsări - mai mult de un an;
în produse lactate - 20 de zile;
în brânză - aproximativ un an;
pe coji de ouă - până la 25 de zile.
Salmonella moare la 5-10 minute după încălzire la 70°C. Dar, dacă bacteria se află în adâncul unei bucăți de carne, poate supraviețui ceva timp.
Bacteriile nu se tem de fum și sărare, iar frigul chiar le prelungește viața. Au fost deja izolate tulpini de spital rezistente la antibiotice și dezinfectanți.
Cauzele bolii
Cu cât sunt mai proaste condițiile de întreținere cu atât pasărea este mai slabă, si este mai mare probabilitatea de infectare cu salmoneloză. Riscurile depind și de tipul de bacterii și de caracteristicile individuale ale păsărilor.
Acești factori duc la slăbirea imunității, păsările devin vulnerabile la boli.
Sursele de infecție:
Păsări. Struții recuperați sau asimptomatici sunt purtători de salmonele. Mai mult, salmonella se găsește nu numai în tractul lor gastrointestinal, ci și în alte organe interne - în ovare și ficat.
Ouă. Infecția poate apărea în cloaca - pe coaja ouălor se află bacterii care trăiesc în tractul intestinal. Salmonella, pătrunzând în ou, distruge embrionii și infectează struții eclozați.
Transmiterea infecției are loc pe cale fecal-orală. Cel mai adesea, infecția are loc prin alimente și apă.
Simptomele bolii apar la 3-5 zile de la infectare. Păsările infectate devin o sursă de germeni. Ei își pot infecta rudele timp de câteva luni.
Dacă boala are o evoluție cronică, pasărea rămâne o sursă de salmonella pe tot parcursul vieții.
Mecanismul de infectare
Deoarece infecția are loc cel mai adesea prin alimente sau apă, bacteriile patogene sunt localizate în intestinele unei păsări infectate. Aceasta provoacă diaree bacilară.
Bacteria, pătrunzând în sânge și în sistemul limfatic, se răspândește rapid prin organe și țesuturi. Struții, ca orice organism viu, au imunitate, care la mulți indivizi face față cu succes.
La păsările slăbite, boala progresează rapid:
se dezvoltă sepsis;
celulele tisulare mor
apare hemoragia internă
În primul rând, la păsări sunt afectați rinichii, ficatul și intestinele. Uneori, salmonela ajunge la creier și plămâni. Apoi struții mor subit.
La pui de struți
Pasările tinere afectate de salmonella slăbesc literalmente în fața ochilor noștri. Puii nu mănâncă bine. Aproape că își pierd interesul pentru mâncare. Din cauza lipsei de nutrienți, struții se opresc din creștere.
Au dificultăți de respirație din cauza leziunilor plămânilor. Cei mai mulți dintre puii infectați mor, iar cei care au reușit să supraviețuiască nu se mai pot recupera complet.
La struții adulți
Struții adulți sunt mai susceptibili de a supraviețui bolii, dar este acută și adesea complicată. Simptomele salmonelozei la struți:
În funcție de locația infecției, există trei forme de boală:
Nervoasă. De obicei este cronică. Provoacă paralizie. Un simptom clar este înclinarea capului.
Articulară. Însoțită de umflarea picioarelor. Articulațiile sunt umplute cu exudat. Este dificil pentru pasăre să se miște. Alte simptome caracteristice sunt tremorul și atrofia musculară.
Intestinală. Are o evoluție cronic. Cel mai frecvent simptom este diareea.
Este boala periculoasă pentru oameni?
Struții infectați cu salmoneloză pot infecta oamenii. De asemenea, infecția are loc prin ouă sau carne, care conțin salmonella. Alimentele contaminate provoacă intoxicații alimentare severe.
De ce salmoneloza este dificil de tratat:
Varietate de tulpini. Există deja peste 2000. Aproximativ 250 de tulpini se găsesc la păsări și 700 la om.
Curs asimptomatic. La multe păsări salmoneloza apare fără semne evidente. Salmonella, care ajunge pe coaja ouălor și a cărnii, provoacă intoxicații în masă a oamenilor.
Simptome de infecție la om:
Tratamentul pentru salmoneloza struților:
Se folosesc antibiotice cu spectrul larg ca : Farmaspectina, Noroflox, Baytril, Levomicetina Oxitetraciclina.
Pentru a menține microflora în tractul gastrointestinal al struților în timpul tratamentului, în hrana lor se adaugă probiotice.
Salmonella se obișnuiește cu antibioticele, devine mai rezistentă la efectele acestora. Pasărea devine din ce în ce mai greu de vindecat în timp.
Terapia medicală este eficientă în stadiile incipiente ale bolii. Dacă păsările prezintă semne pronunțate de infecție, tratamentul nu se aplică de obicei. Struții bolnavi sunt pur și simplu sacrificați. Corpurile trebuie eliminate, deoarece toate părțile - piele, carne, pene - sunt o sursă de infecție.
Remedii populare împotriva salmonelozei:
Salmonella este capabilă să se adapteze chiar și la antibiotice, ca să nu mai vorbim de remedii populare. De sine stătător nu sunt capabile să vindece păsările bolnave. Ele sunt de obicei utilizate ca adaos la medicamente și ca parte a terapiei complexe.
Decoctul de scoarță de stejar. Este un excelent antiseptic și se administrează de obicei pentru diaree de orice fel. 1 st. l. coaja uscata se toarna 250 ml apa clocotita si se fierbe 10 minute la foc mic. Dați păsărilor de 3 ori pe zi.
Infuzie de flori. În 200 ml de apă clocotită, fierbeți 1 linguriță. ierburi - gălbenele uscate, mușețel, coada șoricelului . Păsărilor li se administrează infuzie de 3 ori pe zi. Are efect antiinflamator, de curățare și dezinfectare.
Infuzie de padus. 10 g de fructe uscate se toarnă cu apă clocotită și se păstrează într-o baie de apă timp de 25 de minute. Păsărilor li se administrează infuzia pe stomacul gol.
Infuziile din plante nu au practic contraindicații. Durata tratamentului depinde de starea păsărilor. De obicei, acestea sunt administrate până la recuperarea completă.
Măsuri de prevenire a salmonelozei:
Control veterinar regulat. Inspecție zilnică a păsărilor. Identificarea indivizilor apatici și izolarea acestora.
Adăugarea de antibiotice și bifidobacterii la furaj.
Hrănirea puilor cu probiotice încă de la naștere.
Tratarea spațiilor în care sunt ținute păsările cu antiseptice. Dezinfectarea pardoselilor, pereților, inventarului, cuștilor, ouălor, hrănitoarelor, adăpătorilor.
Cerințe pentru întreținerea struților:
Păsările ar trebui să trăiască într-o încăpere caldă și uscată.
În adăpostul păsărilor nu ar trebui să existe paraziți și rozătoare - surse constante de o mare varietate de infecții, inclusiv salmoneloza.
Temperatura optimă în hambar este de la +16°С până la +23°С.
Adăpostul de păsări este ventilat în mod regulat, deoarece aerul umed și viciat favorizează dezvoltarea mucegaiului și a agenților patogeni.
Pardoselile ar trebui sa fie din nisip, chirpici sau lemn. Pavajul din beton și asfalt afectează negativ sănătatea struților - picioarele lor pot îngheța. Ar trebui să fie paie pe podea.
Înălțimea adăpostului de păsări este de cel puțin 3 m. De la capul păsării până la tavan trebuie să existe cel puțin 1 m.
Furajul este depozitat într-o cameră separată, ferită de pătrunderea rozătoarelor.
Hrănitoarele sunt amplasate la o distanță de 0,5 m de sol.
Păsările ar trebui să aibă un padoc cu nisip sau pietriș cu protecție împotriva vântului. Pentru o pasăre aveți nevoie de cel puțin 5 metri pătrați.
Cum să hrănești corect struții:
Întăriți dieta în perioada productivă.
Păsările sunt hrănite în funcție de vârstă - adulții de 2 ori pe zi, struții de 3-4 ori.
Schimbarea dietei din cauza schimbării sezonului se realizează treptat pe parcursul a 10 zile.
Dacă nu există hrană specială pentru struți, păsărilor li se oferă hrană pentru rațe sau pui.
Apa se schimbă în fiecare zi. Trebuie să fie curat și proaspăt.
În dieta struților, hrana pentru cereale ar trebui să fie prezentă - porumb, grâu, orz și ovăz. Păsările trebuie să primească fân și hrană suculentă, făină de iarbă, rădăcinoase, legume și hrană pentru animale. De asemenea, se recomandă completarea dietei cu deșeuri din industria peștelui, ouă și produse lactate.
Frunzele, culturile de rădăcină trebuie spălate și uscate în prealabil, alimente murdare nu trebuie date.
Salmoneloza este o boală periculoasă care reprezintă o amenințare atât pentru struți, cât și pentru lucrătorii de la fermă. Neglijarea prevenirii, vaccinării, încălcarea standardelor de întreținere și nutriție poate provoca răspândirea salmonelei, ceea ce poate duce la pierderi semnificative.
ATENȚIE !!!
Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !
Jun
13
Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.
May
23
Problema bolilor virale constă în primul rând în faptul că se răspândesc foarte repede în rândul organismelor sensibile, ducând adesea la moartea în masă a păsărilor sau animalelor bolnave, de regulă, acestea nu au tratamente specifice. Bolile virale pot fi prevenite doar prin vaccinare și prin prevenirea introducerii virusului în fermă, care, trebui să fie luat în considerare atunci când se organizează o fermă de struți
Jan
24
Struții sunt purtători ai unor boli care pot infecta oamenii. Aceste boli pot fi transmise prin contactul direct cu carnea de struț sau prin contactul cu materiile fecale ale struților. Printre boli comune care pot fi transmise de la struți la oameni se numără:Salmonella: aceasta este o boală infecțioasă cauzată de o bacterie care se găsește în tractul digestiv al strutilor. Simptomele la oameni includ diareea,voma, febra și durerile abdominale.
Nov
21
Să cunoaștem principalele boli care ne afectează porumbeii , și mai ales pe cele care apar în sezonul activ a porumbeilor, când aceștia sunt mai tensionați și stresați. Una dintre bolile de tip respirator la care trebuie să fim atenți și să știm să o diferențiem de alte boli respiratorii asemănătoare dar care sunt de etiologie bacteriană sunt micotoxinele produse de ciuperci. Aceste micotoxine sunt produse în amestecurile și boabele cu care hrănim porumbeii noștr
Inscriete la noutatile noastre