Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Schimbarea dinților la câini: Etapele și îngrijirea corectă

04 Jul 2024

La fel ca și oamenii, câinii trec printr-o perioadă de schimbare a dinților în primele luni de viață. Acest proces este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a animalului și poate ridica anumite provocări pentru proprietarii de animale de companie. În acest articol, vom explora etapele schimbării dinților la câini și vom oferi sfaturi pentru a gestiona această perioadă importantă.

Etapele schimbării dinților la câini
Dinții de Lapte (Puișorii)
- Cățeii se nasc fără dinți. Primii dinți de lapte încep să apară în jurul vârstei de 3 săptămâni.
- Cățeii au în total 28 de dinți de lapte, care includ incisivi, canini și premolari.
- Acești dinți sunt mai mici și mai ascuțiți decât dinții permanenți și ajută cățelul să mănânce alimente solide pentru prima dată.

Schimbarea Dinților (6-8 luni)
- Procesul de schimbare a dinților începe în jurul vârstei de 3-4 luni și continuă până la aproximativ 6-8 luni.
- Primii dinți care cad sunt de obicei incisivii, urmați de canini, premolari și, în cele din urmă, molari.
- În această perioadă, cățeii pot avea tendința de a mesteca obiecte pentru a-și alina disconfortul gingival.

Dinții Permanenți
- La aproximativ 6-8 luni, cățeii ar trebui să aibă toți cei 42 de dinți permanenți.
- Dinții permanenți sunt mai mari și mai puternici, adecvați pentru mestecarea hranei solide și pentru protecția împotriva posibilelor pericole.

Semne ale schimbării dinților
Pe măsură ce cățeii își schimbă dinții, pot apărea unele semne de disconfort sau comportamente neobișnuite:
- Mestecarea excesivă: Cățeii vor mesteca diverse obiecte pentru a-și alina disconfortul gingival.
- Salivare excesivă: Schimbarea dinților poate provoca o producție crescută de salivă.
- Iritații gingivale: Gingii inflamate sau roșii sunt comune în această perioadă.
- Dificultăți în alimentație: Cățeii pot avea dificultăți în a mânca alimente dure sau pot prefera alimente mai moi.

Îngrijirea câinilor în timpul schimbării dinților
Pentru a vă asigura că procesul de schimbare a dinților decurge fără probleme, urmați aceste sfaturi:
- Oferiți jucării de mestecat adecvate
- Asigurați-vă că aveți la dispoziție jucării de mestecat sigure și durabile. Acestea nu numai că ajută la ameliorarea disconfortului, dar și previn mestecarea obiectelor nepotrivite din casă.
- Monitorizați starea dinților și a gingiilor
- Verificați periodic starea dinților și a gingiilor cățelului. Dacă observați semne de infecție sau alte probleme dentare, consultați un veterinar.
- Asigurați o dietă echilibrată
- O dietă bogată în nutrienți esențiali contribuie la dezvoltarea sănătoasă a dinților și a gingiilor. Evitați alimentele prea dure care ar putea provoca disconfort.
- Învățați cățelul să accepte periajul dentar
- Introduceți periajul dentar cât mai devreme pentru a preveni problemele dentare viitoare. Utilizați pastă de dinți specială pentru câini și o periuță de dinți potrivită pentru dimensiunea lor.
- Consultați un veterinar pentru controale regulate
- Vizitele regulate la veterinar sunt esențiale pentru a monitoriza sănătatea orală a cățelului și pentru a aborda orice problemă dentară care ar putea apărea.

Probleme potențiale în timpul schimbării dinților:
- Deși schimbarea dinților este un proces natural, pot apărea unele complicații:
- Retenția dinților de lapte: Unii dinți de lapte pot să nu cadă în mod corespunzător, ceea ce poate duce la probleme de aliniere a dinților permanenți. În acest caz, este necesară intervenția veterinarului.
- Infecții gingivale: Gingiile iritate și inflamate pot deveni infectate. Este important să monitorizați starea gingiilor și să consultați un veterinar dacă apar semne de infecție.

Schimbarea dinților la câini este un proces esențial pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Prin monitorizarea atentă și oferirea îngrijirii adecvate, puteți asigura că această perioadă decurge fără probleme și că viitorul adult canin va avea o sănătate orală excelentă. Fie că este vorba despre oferirea de jucării de mestecat sau despre vizitele regulate la veterinar, fiecare pas contează pentru a sprijini această etapă importantă din viața cățelului dumneavoastră.

Articole Similare

Jul

18

Cum putem testa dacă câinele nostru aude?

Pierderea auzului la câini este o problemă care poate afecta calitatea vieții lor și capacitatea de a interacționa cu mediul înconjurător. Identificarea timpurie a problemelor auditive la câini este crucială pentru a lua măsuri adecvate și pentru a oferi îngrijirea necesară. Acest articol vă va ghida prin diverse metode și teste pe care le puteți utiliza pentru a verifica dacă câinele dumneavoastră aude sau nu.

Jun

11

SINDROMUL DE DIAREE HEMORAGICA LA CAINI: CE TREBUIE SA STII?

Ce este Sindromul de Diaree Hemoragica? Sindromul de diaree hemoragica este o afectiune digestiva grava care poate afecta cainii de toate rasele si varstele. Se caracterizeaza prin diaree severa si sangerare rectala, adesea insotita de simptome precum varsaturi si letargie.

Jun

01

LABRADOR RETRIEVER - probleme de sanatate specifice rasei

Labradorii se numara printre cele mai populare rase de caini. Nu este de mirare ca acesti caini inteligenti, sociabili si iubitori sunt companionii preferati ai familiilor din intreaga lume. Deloc pretentiosi si usor adaptabili, Labradorii au o speranta medie de viata de 10 - 12 ani. Exista insa o serie de boli frecvent intalnite la aceasta rasa, unele mostenite, altele dobandite pe parcursul vietii.

May

25

Boala sacilor anali la câini

Ce sunt sacii anali? Sacii anali sunt două pungi mici situate pe fiecare parte a anusului, la aproximativ 4 ore și 8 ore. Pereții sacului sunt căptușiți cu un număr mare de glande sebacee (sudoroare) care produc un lichid urât mirositor. Lichidul este stocat în sacii anali și apoi este eliberat printr-un mic canal sau canal care se deschide chiar în interiorul anusului. Sacii anali sunt denumiti în mod obișnuit glande anale. Sacii sunt prezenți atât la câinii masculi, cât și la femele.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<