Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Телефон

022011082

Где мы находимся

Mihai Eminescu 11/2, or. Străşeni

Mы открыты

09:00 - 18:00

Телефон

022011082

0

Diagnosticul și tabloul clinic a Bolii Edematoase la purcei

24 Oct 2022

Diagnosticul bolii edematoase la purcei

ETIOLOGIE

Boala edematoasă a purceilor, este o boală necontagioasă care se dezvoltă la 2-3 săptămâni de la înțărcare. Se manifestă ca un edem caracteristic al țesutului subcutanat și sub stratul mucos al tuturor sistemelor. și organele animalului. Infecția se bazează pe bacilul gram-negativ (Gr-) Escherichia coli. Și are tulpini hemolitice și toxigenice care produc toxine specifice. Absorbite din intestine, toxinele încep să acționeze asupra vaselor, provocând în același timp eliberarea de lichid. Lichidul, la rândul său, provoacă un tablou clinic caracteristic acestei boli.

SEMNELE CLINICE

 Simptomul clasic al bolii este umflarea pleoapelor, așa-numitele „pleoape somnoroase” și tulburările nervoase. Tulburări nervoase, cum ar fi tulburări de coordonare, înclinare a capului, mișcări ale membrelor înot, pareză și paralizie. Purceii refuză hrana , se comportă lent și depresiv. Aceasta este una dintre acele boli pe care le puteți auzi. Animalele scot sunete de la șuierătoare până la țipete. Se observă diaree, dar pe termen scurt și este unul dintre primele semne ale bolii. Temperatura este în limite normale.

PATOGENEZĂ

Intoxicația intestinală cu toxine duce la eliberarea apei din vase. Edemul începe să se formeze în țesuturi. In aceasta, un rol important il are o crestere a pH-ului sucului gastric in perioada post-intarcare. Ca urmare, bacteriile din stomac trec în intestinul subțire, unde începe reproducerea lor. Acest lucru se datorează tranziției de la proteinele animale la cele vegetale. Hrănirea  cu  concentrate uscate fără apă suficientă contribuie, de asemenea, la dezvoltarea bolii. Înfrângerea începe de obicei cu cei mai mari și mai bine hrăniți indivizi. Boala apare brusc in a treia saptamana de întarcare si, de asemenea, dispare brusc dupa 5-7 zile.

Evoluția  acută a bolii

De obicei durează 2-3 zile. Pe lângă o umflare puternică a pleoapelor, se poate observa și expansiunea pupilelor. Animalele asuprite stau întinse una peste alta, înghesuite într-un colț. Unii dintre ei cu membrele întinse în lateral. Mai târziu, se dezvoltă pareza generală. Purceii afectați sever nu își revin complet. Nesiguranța mersului și o întârziere vizibilă în creștere persistă până la transferul la magazinul de îngrășare.

Evoluția supra acută a bolii

 Cu un curs hiperacut, chiar și purceii care alăptează pot fi afectați. Tabloul clinic este similar cu cel detașabil. Umflarea capului / umflarea în jurul ochilor și fenomene nervoase. Există o temperatură crescută (până la 40-41 de grade). Diareea nu are timp să se dezvolte. Moartea are loc de la 2 ore la o zi. Mortalitatea în acest caz poate ajunge la 100%

DIAGNOSTIC DE LABORATOR

Boala edematoasă de laborator se confirmă prin prelevarea culturilor intestinului subțire și a colonului (prin izolarea tulpinii hemolitice). Animalele cu diferite grade de severitate a bolii trebuie trimise la laborator. Intestinul subțire al unui animal netratat este folosit pentru a izola cultura bacteriană. Microscopic, diagnosticul este confirmat de leziuni vasculare tipice.

STUDIU PATOLOGIC SI ANATOMIC

Examenul patologic și anatomic arată umflarea întregului corp și a organelor. Umflare în jurul ochilor cu hiperemie și hemoragii. Ganglioni limfatici inghinali superficiali măriți care sunt bine palpabili. Edem pulmonar cu hiperemie. Umflarea liniei coronare a inimii. Congestie venoasă cu distrofie. Umflarea intestinelor și mezenterului colonului.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Noutati Similare

Nov

17

Цитология и её роль в лечении онкологических пациентов

Диагностика онкологических заболеваний у животных – длительный и трудоемкий процесс. Он включает в себя практически все возможные методы исследования, в том числе – цитологическое и гистологическое, позволяющие определить клеточный состав опухоли для разработки дальнейшей тактики лечения и прогнозов. Данные методы имеют как сходства, так и различия, как преимущества, так и недостатки. В данной статье речь пойдет об одном из вышеуказанных исследований, а именно – о цитологическом.

Другие советы
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<