Inscriete la noutatile noastre
Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.
Telefon
13 Dec 2022
Cățeaua sau pisica dvs. este sterilizată dar continue sa intre în călduri ? Ar putea fi Sindromul Ovarului Remanent.
Cățelele vin în călduri la fiecare 6 până la 8 luni în medie. În această perioadă, apare o scurgere vaginală, care poate începe puțin sângeroasă și apoi devine mai gălbuie. Când sunt in călduri atrag masculii si pot ramane gestante sau cu o amprentă psihologica daca nu sunt montate.
Pisicile în călduri nu au o scurgere vaginală evidentă. Simptomele sunt mai comportamentale, devine neliniștite și foarte vocale, urinează în casă în încercarea de a anunța pisoi din apropiere despre disponibilitatea sa, poate deveni neobișnuit de afectivă și are tendința de a-și ridica coada când este mângâiată pe spate . Pisicile intră în căldură timp de aproximativ 5 zile și fac acest lucru ciclic până când rămân gestante.
Operația de sterilizare, numită și ovarhisterectomie, este procedura cel mai frecvent efectuată pentru sterilizarea animalelor de talie mică în practica veterinară. Această intervenție chirurgicală este eficientă și sigură și aduce beneficii sănătății animalelor, în special scăderea incidenței tumorilor mamare, sarcinilor false, piometrită și creșterea longevității vieții. Cu toate acestea, ca în orice procedură chirurgicală, există unele complicații asociate, cum ar fi hemoragia, piometrul , infecțiile și sindromul avarului remanent.
În unele cazuri, responsabilii de animale se intorc la clinica veterinară pentru că femelele revin în călduri, la săptămâni sau chiar ani după procedura de sterilizare. Acest lucru se datorează dezvoltării Sindromului Ovarului Remanent (SRO), care este una dintre cele mai relevante complicații după sterilizare la animalele mici.
Sindromul Ovarului Remanent este o tulburare care apare la femelele de câine și pisică și se caracterizează prin prezența căldurilor după ce animalele au fost sterilizate, din cauza țesutului ovarian în cavitatea abdominală. Prezența acestui țesut poate scădea speranța de viață a animalelor.
.
Se poate întâmpla ca unele femele să aibă țesut ovarian accesoriu separat de ovarul principal și acest țesut să devină activ după îndepărtarea ovarelor principale. Unele pisici generează chiar țesut ovarian pe lungimea ligamentului ovarian, care este tăiat în timpul operației de sterilizare, dar nu este îndepărtat. Chiar dacă ovarul atinge cavitatea abdominală în timpul intervenției chirurgicale, celulele par să fie capabile să adere și să vascularizeze eficient creând un nou „ovar” mic.
Semnele acestui sindrom pot apărea mai târziu deoarece în acest timp fragmentele ovariene cresc și nu se manifestă până nu ating o putere de producție hormonală suficientă.
Factorii care favorizează apariția sindromului ovarian remanent sunt variați, inclusiv excesul de grăsime în jurul țesutului ovarian care compromite identificarea și delimitarea acestuia, experiența chirurgului, tehnica folosită, starea pacientului, sarcină, piometru etc. Vârsta sterilizării joacă, de asemenea, un rol important în apariția acestui sindrom, deoarece apariția lui la animalele sterilizate înainte de 4/6 luni nu este atât de des întâlnită.
Diagnosticul Sindromului Ovarian Remanent se face prin detectarea țesutului ovarian care continuă să secrete hormoni, după istoricul pacientului și istoricul clinic, precum și pe teste de laborator - citologie vaginală, analize hormonale și laparotomie exploratorie cu biopsie. De asemenea, este foarte frecventă efectuarea de ecografii în timpul căldurii pentru a vizualiza țesutul ovarian activ.
Tratamentul este eliminarea ovarului rămas, de preferință la 15 până la 60 de zile după încheierea fazei de călduri. Este important de clarificat faptul că această intervenție chirurgicală trebuie efectuată de un medic veterinar cu o vastă experiență chirurgicală.
Este întotdeauna important să consultați un medic veterinar specializat pentru a afla despre opțiuni și pentru a efectua cât mai curând posibil tratamentele necesare.
ATENȚIE !!!
Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !
Sep
28
Insultul, cunoscut și sub denumirea de accident vascular cerebral (AVC) în cazul oamenilor, este o afecțiune gravă care poate afecta și câinii și pisicile. Semnele clinice ale insultului pot varia, iar recunoașterea rapidă a acestora este esențială pentru a acorda îngrijiri medicale adecvate. În această postare, vom discuta despre cauzele, cum se manifestă insultul la câini și pisici, precum și despre opțiunile de tratament disponibile.
Aug
25
Deși pisicile sunt animale de companie minunate, acestea pot transmite bacterii periculoase atunci când zgârie oamenii. Boala ghearelor sau a zgârieturii de pisică este o boală infecţioasă. Principalul simptom al bolii este reprezentat de limfadenopatie regională, adică inflamarea limfonozilor. Aceasta se poate asocia și cu manifestări sistemice: febră, cefalee, splenomegalie, lipsa poftei de mâncare. Cele mai multe cazuri apar toamna sau la începutul iernii, posibil asociat cu creşterea numărului de pisici şi infestarea cu purici din timpul verii!
Sep
08
Călătoria cu animalul tău de companie poate fi o experiență plină de satisfacții, dar necesită o planificare atentă pentru a te asigura că atât tu, cât și prietenul tău blănos aveți o călătorie confortabilă și fără stres. Iată câteva sfaturi pentru călătoria confortabilă a animalelor de companie
Aug
15
Toxoplasma gondii este un parazit microscopic care poate infecta o gamă largă de animale cu sânge cald, inclusiv pisicile și oamenii. Acest parazit este cunoscut pentru că poate avea implicații serioase, mai ales pentru femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Oamenii pot contracta infecția prin contact direct cu fecalele de pisică, consum de carne insuficient gătită sau prin expunerea la sol sau apă contaminate cu chisturi de parazit. Riscurile majore apar în cazul femeilor însărcinate, deoarece parazitul poate afecta fătul și poate duce la complicații grave, precum malformații congenitale, pierderi de sarcină sau probleme neurologice la nou-născuți.
Inscriete la noutatile noastre