Inscriete la noutatile noastre
Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.
Telefon
21 Jun 2023
Creșterea bovinelor reprezintă o ramură de prima importanță a agriculturii mondiale, datorită volumului, diversității și valorii producțiilor și produselor care se obțin din această activitate. Astfel bovinele asigură 95% din cantitatea totală de lapte consumată pe glob.
Factorii care influențează producția de lapte
Cercetările au stabilit că între formele corporale și producția de lapte a vacilor există o corelație pozitivă destul de strânsă.
- Vacile cu formatul corporal trapezoidal
- Uger mare cu sferturi simetrice,bogate în țesut gladular, formei venelor de lapte situate pe uger - groase și elastice
- Vârsta producția de lapte crește progresiv de la prima lactație la a patra, după care scade treptat.
- Tipul fiziologic respirator – caracteristic taurinelor specializate pentru producția de lapte
- Rasa – ca urmare a potențialului ereditar se disting rase cu producții mici, mijlocii, mari care în condiții similare de mediu, producția cantitativă și calitativă de lapte diferă.
Rasele de lapte
Rasa Bălțat cu Negru românească : Constituția fin compactă și temperamentul vioi. Este recunoscută pentru producția sa bună de lapte în medie 4700 kg, cu 3,85% grăsime și 3,35% proteină. Sunt rezistente la temperaturi extreme și sunt capabile să se adapteze la diferite tipuri de hrănire și sistem de gestionare a fermei.
Rasa Jersey: Culoarea este brună gălbuie, constituția fină, comportamentul blând. Apreciată pentru calitatea superioară a laptelui – media a producției de lapte de 5000 kg,cu un conținut ridicat de grăsime 5,5-6% , mai mult de 18% proteină , precum și un gust bogat și cremos. Acest lucru îl face potrivit pentru producția de lactate de înaltă calitate.
Rasa Holstein: Cu un temperament vioi, precocitate pronunțată, caracter docil. Este foarte răspândită în Republica Moldova,recunoscută pentru cea mai mare producție de lapte dintre toate rasele de vaci și pentru eficiența înaltă de transformarea hranei în lapte. Producția de lapte realizează o cantitate medie de peste 9450 kg pe lactație cu 4,2% grăsimea și 3,4% proteină.
Rasele mixte
Rasa Simmental: Constituția este robustă, rezistența organică remarcabilă, fiind valorificată atât pentru producția de carne de calitatea superioară, având o structură pronunțată de marmorare, ceea ce conferă suculență și gust bogat, cât și pentru producția de lapte în medie 7290 kg pe lactație, cu un conținut ridicat de grăsime 4-4,2% și 3,4-3,5% proteină. Are o mare capacitate de consum a furajelor, valorificând superior, toate tipurile de furaje. Pe pășune tineretul poate asigura sporuri de 800-900 g zilnic, iar la îngrășare peste 1000 g zilnic.
Rasele de carne
Hereford : Vacile Hereford sunt cunoscute pentru rezistența și adaptabilitatea lor la diferite condiții de mediu. Ele pot supraviețui și prospera într-o varietate de climă și terenuri, fiind adesea crescute și în zone montane. Pășunează bine și caută hrană cu ușurință, tineretul supus îngrășării realizează sporuri medii zilnice de o 1000-1100 g. Randamentul la sacrificare este de 60-65%
Aberdeen Angus: renumită pentru calitatea superioară a cărnii fragede, suculente și bogată în marmorație, ceea ce conferă gust intens și textură fină. Vacile Angus convertesc hrana în carne într-un mod eficient, fiind astfel mai economice în ceea ce privește necesarul de hrană. Tineretul supus îngrășării realizează sporuri medii zilnice de 1000-1300g. Randamentul la sacrificare este de 65-68%
Curios : Vacile au o vedere panoramică de aproximativ 330 de grade, ceea ce înseamnă că pot vedea în mare parte tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, fără a fi nevoie să se rotească.
ATENȚIE !!!
Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !
Jun
23
Vaccinarea împotriva Antraxului conform, Programul acțiunilor strategice de supraveghere, profilaxie și combatere a bolilor la animale,este o măsură ce trebuie efectuată anual, pentru că reprezintă o boală infecțioasă care poate afecta atât animalele domestice, cât și oamenii. Prin vaccinare, cazurile de antrax în rândul bovinelor, se protejează populația umană si se garantează siguranța alimentară.
Jun
13
Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.
Apr
28
Gastroenterita la viței este o boală destul de frecventă a sistemului digestiv care apare pe fondul proceselor inflamatorii care apar în tractul gastro-intestinal al animalelor. Cea mai periculoasă consecință a acestei boli este deshidratarea care apare la viței și la adulți, ceea ce poate duce la consecințe destul de triste.
Oct
17
Fermierii de lactate apreciază mulsul ca fiind una dintre cele mai importante și, de asemenea, cele mai plăcute sarcini de rutină, pentru că mulsul este cel mai frecvent moment de interacțiune directă între vaci și producător. În plus, durerea cronică asociată cu boală sau rănire și orice situație stresantă sunt susceptibile să provoace o scădere a producției de lapte. În ceea ce privește bolile și leziunile legate de mulsul propriu-zis, prevenirea leziunilor tetinei și a mamitelor (mai ales atunci când sunt implicate microorganisme de mastită contagioasă) are o importanță deosebită. Cea mai mare incidență
Inscriete la noutatile noastre