Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Cele mai productive rase de bovine

21 Jun 2023

Creșterea bovinelor reprezintă o ramură de prima importanță a agriculturii mondiale, datorită volumului, diversității și valorii producțiilor și produselor care se obțin din această activitate. Astfel bovinele asigură 95% din cantitatea totală de lapte consumată pe glob.

Factorii care influențează producția de lapte

Cercetările au stabilit că între formele corporale și producția de lapte a vacilor există o corelație pozitivă destul de strânsă.

- Vacile cu formatul corporal trapezoidal

- Uger mare cu sferturi simetrice,bogate în țesut gladular, formei venelor de lapte situate pe uger - groase și elastice

- Vârsta producția de lapte crește progresiv de la prima lactație la a patra, după care scade treptat.

- Tipul fiziologic respirator – caracteristic taurinelor specializate pentru producția de lapte

- Rasa – ca urmare a potențialului ereditar se disting rase cu producții mici, mijlocii, mari care în condiții similare de mediu, producția cantitativă și calitativă de lapte diferă.

Rasele de lapte

Rasa Bălțat cu Negru românească : Constituția fin compactă și temperamentul vioi. Este recunoscută pentru producția sa bună de lapte în medie 4700 kg, cu 3,85% grăsime și 3,35% proteină. Sunt rezistente la temperaturi extreme și sunt capabile să se adapteze la diferite tipuri de hrănire și sistem de gestionare a fermei.

Rasa Jersey: Culoarea este brună gălbuie, constituția fină, comportamentul blând. Apreciată pentru calitatea superioară a laptelui – media a producției de lapte de 5000 kg,cu un conținut ridicat de grăsime 5,5-6% ,  mai mult de 18%  proteină , precum și un gust bogat și cremos. Acest lucru îl face potrivit pentru producția de lactate de înaltă calitate.

Rasa Holstein: Cu un temperament vioi, precocitate pronunțată, caracter docil. Este foarte răspândită în Republica Moldova,recunoscută pentru cea mai mare producție de lapte dintre toate rasele de vaci și pentru eficiența înaltă de transformarea hranei în lapte. Producția de lapte realizează o cantitate medie de peste 9450 kg pe lactație cu 4,2% grăsimea și 3,4% proteină.

Rasele mixte

Rasa Simmental: Constituția este robustă, rezistența organică remarcabilă, fiind valorificată atât pentru producția de carne de calitatea superioară, având o structură pronunțată de marmorare, ceea ce conferă suculență și gust bogat, cât și pentru producția de lapte în medie 7290 kg pe lactație, cu un conținut ridicat de grăsime 4-4,2%  și  3,4-3,5% proteină. Are o mare capacitate de consum a furajelor, valorificând superior, toate tipurile de furaje. Pe pășune tineretul poate asigura sporuri de 800-900 g zilnic, iar la îngrășare peste 1000 g zilnic.

Rasele de carne

Hereford : Vacile Hereford sunt cunoscute pentru rezistența și adaptabilitatea lor la diferite condiții de mediu. Ele pot supraviețui și prospera într-o varietate de climă și terenuri, fiind adesea crescute și în zone montane. Pășunează bine și caută hrană cu ușurință, tineretul supus îngrășării realizează sporuri medii zilnice de o 1000-1100 g. Randamentul la sacrificare este de 60-65%

Aberdeen Angus: renumită pentru calitatea superioară a cărnii fragede, suculente și bogată în marmorație, ceea ce conferă gust intens și textură fină. Vacile Angus convertesc hrana în carne într-un mod eficient, fiind astfel mai economice în ceea ce privește necesarul de hrană. Tineretul supus îngrășării realizează sporuri medii zilnice de 1000-1300g. Randamentul la sacrificare este de 65-68%

Curios : Vacile au o vedere panoramică de aproximativ 330 de grade, ceea ce înseamnă că pot vedea în mare parte tot ceea ce se întâmplă în jurul lor, fără a fi nevoie să se rotească.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Feb

18

Intoxicația cu rodenticide la animale!

Intoxicația cu rodenticide se referă la expunerea la substanțele chimice folosite pentru a ucide rozătoarele, cum ar fi șoarecii și șobolanii. Aceste substanțe chimice pot fi extrem de toxice și pot provoca simptome grave și chiar moarte în cazul expunerii la om și animale. Iată câteva tipuri comune de rodenticide și simptomele asociate intoxicației cu acestea

Feb

07

Care sunt cauzele că animalul meu năpârlește excesiv? Cauzele alopeciei?

Alopecia, sau pierderea părului, poate avea numeroase cauze primare și secundare la animalele de companie. Iată câteva dintre cele mai comune: Cauze Primare (directe): Afecțiuni dermatologice: Boli de piele cum ar fi dermatita alergică, dermatita de contact, dermatita seboreică, dermatofitoza (infecții fungice), demodicoza (infestare cu Demodex), sau scabia (infestare cu Sarcoptes) pot fi cauze primare ale alopeciei.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<