Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

MORTALITATEA NEONATALĂ LA PURCELUȘI

19 Oct 2022

MORTALITATEA NEONATALĂ LA PURCELUȘI

Mortalitatea purceilor nou-născuți este o problemă majoră a bunăstării și economică a animalelor. Procentul de mortalitate neonatală variază foarte mult între 5 și 35%. Decesele apar mai ales în primele 48 de ore după fătare, zdrobirea de către scroafe fiind prima cauză de mortalitate. Cu toate acestea, mortalitatea purceilor nou-născuți este rezultatul unui set complex de interacțiuni între scroafă, purcei și mediu, astfel încât identificarea unei singure cauze este adesea foarte dificilă.

Interacțiuni care apar în complexul hipotermie –foame - zdrobire

Deși mai multe studii identifică zdrobirea scroafelor drept principala cauză finală a morții purceilor, zdrobirea este foarte adesea rezultatul efectelor combinate ale hipotermiei perinatale și ale foametei. Purceii malnutriți petrec mai mult timp lângă scroafă și sunt mai probabil să fie zdrobiți. Sistemul imunitar al purcelului nou-născut este imatur, astfel încât ingestia de colostru (care este o sursă de energie și imunoglobuline) 36 de ore după naștere este esențială pentru supraviețuirea acestuia. Înfometarea, care este adesea secundară hipotermiei neonatale, îi face pe purcei și mai letargici și mai puțin capabili să concureze cu tovarășii lor pentru accesul la uger. Temperatura critică inferioară a purceilor nou-născuți este de 34 °C, iar când temperatura ambientală este mai scăzută, purceii vor încerca să se încălzească tremurând și înghesuindu-se. Interesant, unul dintre motivele pentru care purceii nou-născuți sunt atât de sensibili la frig este că le lipsește țesutul adipos.

IMPORTANȚA GREUTĂȚII LA NAȘTERE

Odată ce rezervele corporale și capacitatea de termoreglare sunt garantate, cel mai important factor pentru supraviețuirea purceilor este energia acestuia imediat după naștere, ce poate fi măsurată prin observații comportamentale, cum ar fi timpul necesar pentru a accesa ugerul și parametri fiziologici precum tonusul muscular. Purceii născuți ultimii și cei născuți din fătări mai lungi sunt mai predispuși la hipoxie. Asfixia neonatală poate duce la acidoză severă și are consecințe negative semnificative. Diverse probleme precum lipsa de energie, incapacitatea de a regla temperatura corpului, eșecul transferului pasiv al imunității, susceptibilitatea crescută la infecții și performanța productivă slabă sunt asociate cu o stare de asfixie și acidoză neonatală.

Purceii cu greutate mică la naștere au atât un risc crescut de mortalitate, cât și o creștere redusă în timpul alăptării. Astfel, purceii care cântăresc mai puțin de 1 kg la naștere au un risc mai mare de a muri înainte de a fi înțărcați.

ALAPTAREA

O hrănire durează între 2 și 3 minute, în timp ce ejectarea laptelui se finalizează în 10 - 20 de secunde. Purceii din același așternut alăptează simultan la fiecare 30 până la 70 de minute și de până la 20 de ori pe zi. Alăptarea include cinci faze distincte:

În primele trei faze, se stabilește un proces de comunicare între scroafă și așternutul ei pentru a se asigura că purceii se află în uger atunci când începe ejecția laptelui. Scroafa se întinde, expune ugerul și emite o serie de sunete de mormăit cu o frecvență crescândă. Purceii concurează pentru a avea acces la uger (faza 1), pentru a masa ugerul ritmic (faza 2) și pentru a stimula eliberarea oxitocinei de la mamă prin efectuarea de mișcări lente de sugere (faza 3).

A patra fază constă în ejectarea laptelui. În această fază, scroafa crește frecvența mormăiturilor, iar purceii fac mișcări rapide de supt.

În faza a cincea, care are loc după ejectare, purceii masează ugerul și efectuează mișcări lente de sugere. S-a sugerat că în această fază purceii stimulează sinteza laptelui pe care îl vor consuma în următorul episod de alăptare. În timpul celei de-a cincea faze a alăptării, scroafa scade frecvența mormăitului ei.

Atât vitalitatea cât și greutatea la naștere determină gradul de stimulare a ugerului și astfel cantitatea de lapte consumată.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Oct

24

Diagnosticul și tabloul clinic a Bolii Edematoase la purcei

Boala edematoasă a purceilor, este o boală necontagioasă care se dezvoltă la 2-3 săptămâni de la înțărcare. Se manifestă ca un edem caracteristic al țesutului subcutanat și sub stratul mucos al tuturor sistemelor. și organele animalului. Infecția se bazează pe bacilul gram-negativ (Gr-) Escherichia coli. Și are tulpini hemolitice și toxigenice care produc toxine specifice. Absorbite din intestine, toxinele încep să acționeze asupra vaselor, provocând în același timp eliberarea de lichid. Lichidul, la rândul său

Sep

20

Efectul castrării asupra bunăstării porcilor

Castrarea masculilor constă în îndepărtarea testiculelor sau inhibarea funcției testiculare. Deși prevalența castrării la porci variază în funcție de fiecare țară, în general este o practică de rutină care se realizează prin intervenție chirurgicală fără anestezie în prima săptămână de viață a purcelului. Avantajele castrării ar fi: prevenirea reproducerii nedorite în sisteme extensive, reducerea comportamentului agresiv și a rănilor și comportamentului de montare în consecință și posibilitatea fabricării de produse prelucrate de calitate superioară.

Sep

19

Agresivitatea la porcine și consecintele ei asupra bunăstării

Porcii sunt animale sociale care stabilesc relații de dominanță-subordonare prin agresivitate. Agresiunile de contact și fără contact apar atunci când porcii necunoscuți sunt amestecați împreună și pot fi o problemă de bunăstare dacă duc la stres sau provoacă răni. Reducerea agresiunii îmbunătățește bunăstarea animalelor prin reducerea stresului și a rănilor și îmbunătățirea stării de sănătate a porcilor. Cele mai notabile strategii de reducere a agresiunii sunt menținerea stabilă a grupurilor sociale, reducerea densității și facilitarea accesului

May

24

Ce reperezinta un produs ecologic și ce caracteristici are acesta ?

Alimentele ecologice au o reputație foarte bună într-o societate care este din ce în ce mai conștientă de produsele naturale și de grija pentru mediu și asta pentru că sunt ingrediente care nu au fost tratate cu aditivi artificiali, fiind potențial periculoași pentru sănătatea umană.Majoritatea alimentelor organice se găsesc în grupul fructelor, legumelor, boboaselor deși este din ce în ce mai frecvent întâlnit și alimente de origine animală. Motivul principal pentru care un aliment este numit organic este că nu au fost folosiți aditivi artificiali în producerea lui. Acestea includ îngrășăminte, erbicide și pesticide

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<