Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Ce alimente sunt interzise pentru iepuri ?

24 Jun 2022

Ce alimente sunt interzise pentru iepuri ?

Crescătorii de iepuri sunt mereu în căutarea celei mai bune diete pentru animalele lor, sunt preocupați în primul rând de o alimentație echilibrată si ne dăunătoare iepurașilor.

Unii crescători de iepuri, în special cei care păstrează iepuri decorativi, cred adesea că pot fi hrăniți cu orice hrană de uz casnic și, prin urmare, cu resturile de pe masa lor. Dar aceasta este o concepție greșită. La urma urmei, iepurii domestici, ca și alte rozătoare, sunt vegetarieni absoluti, dar chiar și printre alimentele vegetale există și cele care pot dăuna animalelor . Vara, există o mulțime de astfel de iarbă în jurul nostru și nu trebuie să uităm de asta atunci când colectăm iarbă pentru iepuri. Acum să privim mai în detaliu - cu ce nu puteți hrăni iepurii.

Lactate

Produsele lactate sunt bogate în proteine, iar iepurii au nevoie de proteine. Acest fapt induce în eroare mulți crescători de iepuri. Da, iepurii chiar au nevoie de proteine, dar nu proteine de origine animală (lapte), ci vegetale. De aceea sunt hrăniți cu orz. Puteți adăuga fasole sau mazăre în dietă.

Toate produsele de origine lactate (zer, lapte degresat, brânză de vaci, smântână, lapte) sunt tabu pentru iepuri, chiar și în doze minime.

Legume

Iepurii sunt foarte pasionați de legume și toți crescătorii de iepuri știu despre asta. De aceea crescători de iepuri cred în mod eronat că pot da legume în cantități nelimitate. Dar totul ar trebui să fie cu moderație, deoarece legumele sunt alimente suculente. Un exces de astfel de alimente duce la balonare și încălcări ale microflorei intestinale. Pentru iepuri sunt contraindicate varza roșie, roșiile, castravetii, ceapa, vinetele, sfecla de masa, cartofii verzi sau tineri.

Fructe

Iepurii nu au nevoie de fructe exotice. Prin urmare, fructele precum mango, smochine, avocado și altele asemenea nu trebuie incluse în dieta iepurilor.

Cereale și leguminoase

Cerealele nu sunt toate bune pentru iepuri, iar unele pot fi chiar dăunătoare. Orezul , meiul și secara sub orice formă nu sunt boabe utile pentru iepuri. Nu face decât să mărească cantitatea de mucus din stomac, deoarece are puține fibre (cum ar fi orezul) sau este prea tare.

Fasolea neagră și roșie, precum și mazărea tânără, nu trebuie administrată iepurilor, deoarece acest aliment provoacă balonare.

Piure de mazăre, cereale gata făcute (fierte în lapte și chiar cu zahăr) - în niciun caz.

Ierburi și plante otrăvitoare

Ce mănâncă iepurii vara? Iarbă uscată, desigur. Ieșim afară și cosim totul cu coasa. Dar, iarba nu este toată utilă. Puteți lua și o buruiană otrăvitoare. Ai pus o mână de iarbă proaspăt tăiată în iesle și deodată iepurele a murit. Și un fel de iarbă otrăvitoare este de vină. Cele mai periculoase (otrăvitoare) plante pentru iepuri sunt: ​celandina, cucuta, coada-calului de mlaștină, ridichea sălbatică. Alte plante sălbatice nu ar trebui să intre în dieta iepurilor: macul, iarba de somn.

Prăjiturile  și dulciurile

Nu hrăniți niciodată animalele de companie cu pâine, prăjituri și biscuiți dulci. Iepurii decorativi pot fi uneori răsfățați cu un tratament special uscat, dar numai în cantități mici. Iepurii care sunt la îngrășat pentru carne sunt descurajați puternic de la orice „dulciuri” umane. Resturile de la masa festivă sunt mai bine pentru a hrăni porcii sau câinii. În general - oriunde doriți, dar pur și simplu nu hrăniți iepurii.

Iepurii nu trebuie hrăniți cu produse de copt. Biscuiții, biscuiții, turta dulce și biscuiții conțin multă sare, zahăr și grăsimi, care sunt dăunătoare pentru iepuri (totuși, precum și pentru oameni), iar iepurii pot suferi de obezitate la fel ca și o persoană.

 

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Sep

20

Efectul castrării asupra bunăstării porcilor

Castrarea masculilor constă în îndepărtarea testiculelor sau inhibarea funcției testiculare. Deși prevalența castrării la porci variază în funcție de fiecare țară, în general este o practică de rutină care se realizează prin intervenție chirurgicală fără anestezie în prima săptămână de viață a purcelului. Avantajele castrării ar fi: prevenirea reproducerii nedorite în sisteme extensive, reducerea comportamentului agresiv și a rănilor și comportamentului de montare în consecință și posibilitatea fabricării de produse prelucrate de calitate superioară.

Sep

19

Agresivitatea la porcine și consecintele ei asupra bunăstării

Porcii sunt animale sociale care stabilesc relații de dominanță-subordonare prin agresivitate. Agresiunile de contact și fără contact apar atunci când porcii necunoscuți sunt amestecați împreună și pot fi o problemă de bunăstare dacă duc la stres sau provoacă răni. Reducerea agresiunii îmbunătățește bunăstarea animalelor prin reducerea stresului și a rănilor și îmbunătățirea stării de sănătate a porcilor. Cele mai notabile strategii de reducere a agresiunii sunt menținerea stabilă a grupurilor sociale, reducerea densității și facilitarea accesului

Sep

14

Patologiile psihologice și de comportament a câinilor

Nu există nici o îndoială că câinele este un animal cu un caracter marcant social, așa că are nevoie să trăiască cu stăpânii săi și să interacționeze cu semenii săi pentru a fi echilibrat. Familia care include un membru canin trebuie să știe că, pentru el, vor fi ceva ca haita lui. Cu alte cuvinte, relația cu proprietarul este esențială pentru a evita problemele de comportament al câinelui. Mai exact, perioada de socializare a catelusului

Sep

12

Balanopostita la câine ( inflamarea organelor genitale la câine)

Balanopostita se caracterizează prin inflamarea glandului penisului (balanita) si inflamația mucoasei prepuțului (prostita). În cele mai multe cazuri, agenții responsabili de această infecție sunt prezenți în mod natural în ecosistemul prepuțului, fără a cauza probleme. Cu toate acestea, atunci când unele microorganisme proliferează în exces față de altele, apare infecția cunoscută sub numele de balanopostită. Această inflamație poate apărea în orice etapă a vieții câinelui, inclusiv și la cățeii tineri, dar este frecventă și la animalele.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<