Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Ce reperezinta un produs ecologic și ce caracteristici are acesta ?

24 May 2022

Care sunt caracteristicile alimentelor organice?

Alimentele ecologice sunt acele produse care sunt crescute și cultivate fără aditivi artificiali și care reduc riscul de contaminare a mediului.

Alimentele organice pot fi de origine vegetală sau animală.

Alimentele ecologice au o reputație foarte bună într-o societate care este din ce în ce mai conștientă de produsele naturale și de grija pentru mediu și asta pentru că sunt ingrediente care nu au fost tratate cu aditivi artificiali, fiind potențial periculoași pentru sănătatea umană.

Majoritatea alimentelor organice se găsesc în grupul fructelor, legumelor, boboaselor deși este din ce în ce mai frecvent întâlnit și alimente de origine animală.

Motivul principal pentru care un aliment este numit organic este că nu au fost folosiți aditivi artificiali în producerea lui. Acestea includ îngrășăminte, erbicide și pesticide care pot pune în pericol sănătatea consumatorului, precum și apa sau solul în care sunt cultivate alimente.

După cum probabil ați ghicit, mulți oameni consideră alimentele organice mai sănătoase, acordând prioritate absenței îngrășămintelor sau suplimentelor artificiale, ceea ce reduce riscul de contaminare, atât pentru oameni, cât și pentru mediu. În unele cazuri, se spune chiar că mâncarea are un gust mai bun atunci când este organică.

 1. este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG);
 2. este interzisă utilizarea radiațiilor ionizante;
 3. este limitată utilizarea îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și a pesticidelor;
 4. este interzisă utilizarea hormonilor și este restricționată utilizarea antibioticelor, acestea trebuind folosite numai atunci când nevoia de a asigura sănătatea animalelor o impune.

 

Prin urmare, producătorii ecologici trebuie să adopte alte soluții pentru a menține fertilitatea solului și sănătatea animalelor și a plantelor, de exemplu:

 1. rotesc culturile;
 2. pentru a reface fertilitatea solului, cultivă plante fixatoare de azot și alte culturi pentru îngrășăminte verzi;
 3. nu utilizează îngrășăminte minerale pe bază de azot;
 4. pentru a reduce impactul buruienilor și al dăunătorilor, aleg soiuri și rase rezistente și aplică tehnici care încurajează controlul natural al dăunătorilor;
 5. stimulează imunitatea naturală a animalelor;
 6. pentru a menține sănătatea și bunăstarea animalelor, evită suprapopularea.

Reguli privind animalele

Crescătorii de animale trebuie, de asemenea, să îndeplinească anumite condiții dacă doresc să își comercializeze produsele ca ecologice. Astfel, trebuie să respecte bunăstarea animalelor și să le hrănească în conformitate cu nevoile lor nutriționale. Normele sunt concepute pentru a proteja sănătatea animală și mediul. Ele consolidează încrederea publicului, deoarece garantează că animalele de fermă crescute prin metode ecologice sunt separate de cele crescute neecologic. Iată câteva exemple de norme care se aplică crescătorilor de animale:

Respectarea principiilor ecologice

 1. Pentru a-și putea comercializa produsele ca ecologice, fermierii trebuie să-și hrănească animalele doar cu hrană ecologică.
 2. Sunt strict interzise clonarea animalelor și transferul de embrioni.
 3. Este interzisă utilizarea stimulatorilor de creștere și a aminoacizilor sintetici.
 4. Mamiferele neînțărcate trebuie hrănite cu lapte natural, de preferință matern.
 5. Trebuie utilizate metode naturale de reproducere, dar este totuși permisă și însămânțarea artificială.
 6. Se pot folosi materii prime neecologice de origine vegetală, animală sau minerală destinate hranei animalelor, aditivi pentru hrana animalelor, anumite produse utilizate în nutriția animalieră și auxiliari tehnologici numai dacă a fost autorizată utilizarea lor în producția ecologică.

Bunăstarea animalelor

Personalul de îngrijire trebuie să aibă cunoștințele de bază și aptitudinile necesare pentru a răspunde nevoilor de sănătate și bunăstare ale animalelor.

Ar trebui să se acorde o atenție deosebită condițiilor de adăpostire, practicilor de creștere, respectării densităților fixe ale efectivelor și a suprafețelor minime pentru spațiile din interior și din exterior.

Efectivele trebuie să fie limitate pentru a minimiza suprapășunatul, tasarea solului, eroziunea sau poluarea cauzată de animale sau de împrăștierea dejecțiilor lor.

Ori de câte ori este posibil, animalele ar trebui să aibă acces la zone în aer liber sau la pășuni.

Este interzisă priponirea sau izolarea animalelor, cu excepția unor anumite exemplare pentru o perioadă limitată de timp, doar pe motive de siguranță, bunăstare sau medicale.

Este interzisă utilizarea hormonilor sau a altor substanțe similare, cu excepția cazului în care se administrează ca tratament terapeutic veterinar pentru un anumit animal.

Dacă animalele sunt bolnave, medicamentele alopatice de uz veterinar, inclusiv antibioticele, pot fi utilizate atunci când este necesar și în condiții stricte. Acest lucru este permis numai atunci când nu este adecvată utilizarea produselor fitoterapeutice, a celor homeopatice și a altor produse.

Este permisă utilizarea de medicamente veterinare imunologice.

Articole Similare

Nov

04

Câinele tău îmbătrânește: iată ce trebuie să știi pentru ai îmbunătăți calitatea vieții

Deși nu poți opri ceasul pentru ca câinele tău să nu mai îmbătrânească, te poți adapta la noile sale necesități. Trebuie doar să fii atent la anumite semne care te avertizează de sosirea bătrâneții lui pentru a-i oferi calitatea vieții pe care o merită în această nouă etapă. Câinii de talie mare încep de obicei să îmbătrânească după șapte ani, în timp ce rasele mici o fac în jurul a opt. Când se apropie

Oct

24

Diagnosticul și tabloul clinic a Bolii Edematoase la purcei

Boala edematoasă a purceilor, este o boală necontagioasă care se dezvoltă la 2-3 săptămâni de la înțărcare. Se manifestă ca un edem caracteristic al țesutului subcutanat și sub stratul mucos al tuturor sistemelor. și organele animalului. Infecția se bazează pe bacilul gram-negativ (Gr-) Escherichia coli. Și are tulpini hemolitice și toxigenice care produc toxine specifice. Absorbite din intestine, toxinele încep să acționeze asupra vaselor, provocând în același timp eliberarea de lichid. Lichidul, la rândul său

Oct

19

MORTALITATEA NEONATALĂ LA PURCELUȘI

Mortalitatea purceilor nou-născuți este o problemă majoră a bunăstării și economică a animalelor. Procentul de mortalitate neonatală variază foarte mult între 5 și 35%. Decesele apar mai ales în primele 48 de ore după fătare, zdrobirea de către scroafe fiind prima cauză de mortalitate. Cu toate acestea, mortalitatea purceilor nou-născuți este rezultatul unui set complex de interacțiuni între scroafă, purcei și mediu, astfel încât identificarea unei singure cauze este adesea foarte dificilă.

Oct

17

Bunăstarea bovinelor in timpul mulsului

Fermierii de lactate apreciază mulsul ca fiind una dintre cele mai importante și, de asemenea, cele mai plăcute sarcini de rutină, pentru că mulsul este cel mai frecvent moment de interacțiune directă între vaci și producător. În plus, durerea cronică asociată cu boală sau rănire și orice situație stresantă sunt susceptibile să provoace o scădere a producției de lapte. În ceea ce privește bolile și leziunile legate de mulsul propriu-zis, prevenirea leziunilor tetinei și a mamitelor (mai ales atunci când sunt implicate microorganisme de mastită contagioasă) are o importanță deosebită. Cea mai mare incidență

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<