Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Cum să crești și să reproduci broaștele țestoase

24 Nov 2022

Cum să cresti si sa reproduci broaștele țestoase

Țestoasele, ca și alte reptile, nu reușesc întotdeauna să se dezvolte în captivitate, mai ales când vine vorba de reproducerea lor. Dar dacă îți plac țestoasele și ești pregătit pentru provocare, poți încerca să le crești. Consultați aceste sfaturi care vă vor fi de mare ajutor.

Pregătirea țestoaselor pentru reproducere

Verificați dacă aveți un mascul țestoasă și o femelă țestoasă. Masculul va fi mai colorat și mai activ decât femela. În plus, masculii au o parte inferioară concavă a cochiliei, în timp ce femelele au o coajă plată sau convexă, pentru a avea mai mult spațiu pentru ouă.

Printre țestoasele de apă, dimensiunea este, de asemenea, un indicator: masculii sunt mai mici decât femelele. De asemenea, masculii au gheare lungi pe picioarele din față.

Printre țestoasele de uscat, masculii sunt de obicei mai mari și, spre deosebire de femela, au o coadă mai groasă care iese din coajă.

Asigurați-vă că țestoasele dvs. sunt gata de reproducere. Țestoasele nu se vor putea reproduce până nu ajung la maturitatea sexuală. În ceea ce privește țestoasele de apă, masculii trebuie să aibă cel puțin trei ani, iar femelele aproximativ cinci ani. În cazul țestoaselor de uscat, nici masculul, nici femela nu se pot reproduce înainte de vârsta de cinci ani.

Pentru a crește șansele de succes a reproducerii, se recomandă să vă răcoriți țestoasele. Sezonul de cuibărit începe în septembrie/octombrie, astfel încât perioada de răcire ar trebui să se întindă între iulie și august pentru țestoasele de apă și din iunie până în august în cazul țestoaselor de uscat.

Păstrați țestoasele între 10°-15° timp de 6 până la 8 săptămâni în cazul țestoaselor de apă și între 8 și 12 pentru țestoasele terestre.

Lăsați țestoasele în pace în această perioadă. Puteți pune mâncare la dispoziție, dar vor mânca foarte puțin sau deloc.

Dacă țestoasele tale trăiesc în aer liber, vei putea profita de temperaturile iernii care sunt susceptibile de a determina țestoasele să hiberneze.

După perioada de răcire, reveniți la temperaturile normale ale habitatului țestoasei

Hrăniți-le bine.

Este deosebit de important ca țestoasele să mănânce bine în timpul sezonului de împerechere. Pe lângă dieta obișnuită, asigurați-vă că femelele primesc suficient calciu și vitamina D3.

O dietă sănătoasă conține o combinație de: râme, melci, tofu, hrană pentru animale de companie, salată verde, banane, căpșuni, afine, bucăți de legume, mazăre, roșii, cartofi, flori de păpădie, mâncare din pește, varză, ouă fierte, porumb, broccoli și orice legume cu frunze verzi..

Țestoasele în aer liber nu au nevoie de vitamina D3 suplimentară, deoarece o produc în mod natural. Dar țestoasele pe care le păstrați într-un rezervor vor avea nevoie de lumină artificială specială sau de un supliment de vitamina D3.

Generarea condițiilor optime de reproducere

Oferă-ți puțin spațiu țestoaselor tale. Nu sunt multe de făcut pentru a-ți face țestoasele să se împerecheze. Pur și simplu puneți împreună două țestoase dezvoltate sexual și așteptați ca fiziologia să-și facă . Este important ca acestea să aibă suficient spațiu și să se poată mișca liber. Oferă-le mult spațiu și creează o zonă de cuibărit (citiți mai multe mai jos) unde femelele își pot depune ouăle.

Dacă aveți diferite specii de țestoase, poate fi o idee bună să le separați pe cele mai mici de cele mai mari, deoarece în timpul sezonului de împerechere unele țestoase devin agresive, iar cele mai mari le pot smulge capetele pe cele mai mici.

Verificați raportul dintre bărbați și femei. În mod ideal, ar trebui să aveți mai multe femei decât bărbați. Bărbații motivați sexual pot cere atât de mult de la femei încât și-ar putea risca sănătatea generală. De asemenea, masculii luptă între ei pentru femele.

Creați o zonă de cuibărit. Oferiți femelei un spațiu moale, unde să își poată depune ouăle și să aibă adăpost. Ar trebui să fie o suprafață de 20-30 de centimetri de sol umed, cu niște pietre și lemn, astfel încât femela să se simtă în siguranță depunându-și ouăle acolo.

Dacă țestoasele trăiesc în aer liber, creați această zonă în acest spațiu. Dacă mutați țestoasele într-un alt spațiu pentru a se putea împerechea, puteți crea spațiul de cuibărit în interiorul unei cutii pe care femelele o pot accesa cu ușurință.

Majoritatea broaștelor depun mai multe nidații , fiecare conținând aproximativ 10 ouă. Fiecare nidație durează de obicei între 24-48 de ore și cu siguranță vor dura câteva săptămâni între o nidație și alta.

Cum să avem grijă de ouă

Cumpărați un incubator. Puteți cumpăra un incubator ieftin pentru a vă depozita ouăle. Important este ca cu incubatorul vei putea controla temperatura. Asigurați-vă că incubatorul include un termometru sau cumpărați unul pentru a putea monitoriza temperatura.

Nu aveți neapărat nevoie de un incubator pentru a vă păstra ouăle. Menținerea lor la o temperatură caldă va fi suficientă. În zilele deosebit de caniculare, mutați-le într-un loc mai răcoros și mențineți-le umede. Nu le puneți la soare pentru că veți risca să le supraexpuneți la căldură.

Incubarea ouălor.

Odată ce femela și-a depus ouăle, ridicați-le cu mare atenție. Nu le întoarce sau vei ucide embrionul. Faceți mici adâncituri în interiorul cuibului improvizat. Lăsați capacul și mențineți o temperatură între 23°-29° C.

Utilizați un marker permanent sau cărbune pentru a marca vârfurile ouălor pentru a evita întoarcerea accidentală a acestora.

Dacă două ouă se lipesc împreună când le ridicați, încercați să le separați foarte ușor. Dacă nu le puteți separa, nu le forțați.

Pentru multe țestoase, sexul este determinat de temperatură și nu de genetică. În aceste cazuri, temperaturile peste 29°C vor avea ca rezultat mai multe femele, în timp ce temperaturile în jur de 23°C vor produce masculi. O temperatură de aproximativ 26°C va da un număr echilibrat de masculi și femele.

Evitați să lăsați incubatorul să atingă 32°C, deoarece acest lucru va duce la moartea ouălor. Este întotdeauna mai bine să incubați ouăle mai mult timp decât să riscați temperatura și să le ucideți prin expunerea la temperaturi mai ridicate.

Controlați ouăle.

În prima lună și jumătate, verificați ouăle o dată pe săptămână. Verificați dacă cuibul rămâne umed, dar nu mucegăit. După 45 de zile, verificați ouăle mai des pentru a vedea dacă au eclozionat țestoasele. Nu încercați să grăbiți lucrurile. Puii de țestoase au pe cioc ceea ce se numește „punct de diamant”, cu ajutorul căruia pot deschide coaja fără dificultate.

Dacă apare mucegai pe ouă, îndepărtați-le cu un tampon de bumbac. Nu le ridicați niciodată pentru a le curăța, amintiți-vă că sunt fragile și că în interior sunt pui de țestoasă în curs de dezvoltare.

În funcție de temperatura incubatorului, țestoasele vor ecloziona între 50 și 120 de zile.

Manipularea puilor

Scoateți cojile din mijloc. Odată ce țestoasele au eclozionat, îndepărtați bucățile rupte.

Este posibil ca puii să rămână în interiorul oului câteva zile înainte de a-l rupe complet. În acest moment, absoarbe cât mai mult din gălbenuș. Așezați puii eclozați pe hârtie de bucătărie în afara incubatorului. Tine-le asa pana absorb tot galbenusul. Odată ce ies definitiv, puneți-le într-un acvariu adaptat.

Hrăniți puii cel puțin o dată pe zi. Majoritatea puiilor sunt în primul rând carnivori, dar ar trebui să-i hrănești și cu fructe și legume.

Un exces de proteine ​​le poate afecta carapacea. Dacă faci această greșeală, încearcă să o repari cât mai curând și țestoasele vor crește fără complicații. Din păcate, odată ce broasca țestoasă crește, deformarea va fi permanentă.

Chiar și cu cea mai mare grijă, mulți pui nu vor supraviețui în primul an. Ceva asemănător se întâmplă în natură, așa că încearcă să te bucuri de proces și, dacă ai făcut tot posibilul, nu te învinovăți dacă nu eclozează sau mor după eclozare.

Sfaturi:

Verificați în mod regulat femela. Țestoasele vor avea nevoie de aproximativ 90 de zile pentru a ecloziona.

Spălați-vă mâinile după ce atingeți țestoasele. Puteți obține salmonella.

Când aveți mai multe țestoase, fiți echilibrați în hrănirea fiecăreia.

Utilizați apă filtrată pentru a bea țestoasele, pentru zona de înot apă fară clor. Dacă în apa de la robinet există clor, efectele pot fi negative.

Asigurați-vă că toate țestoasele proaspăt eclozate primesc suficientă hrană. Sunt extrem de fragile și va trebui să le urmărești constant pentru a vă asigura că cresc sănătoase. Este important să aveți grijă ca toate țestoasele să mănânce aceeași cantitate de mâncare.

Avertizări

Nu încercați să împerecheați broaște țestoase din a doua generație sau exemplare slabe. Acest lucru poate afecta descendenții și poate provoca deformări.

Nu mutați ouăle din zona în care femela le-a depus. Cojile de ou sunt foarte delicate si se pot rupe.

Nu folosiți un frigider pentru a imita condițiile de hibernare. Temperatura unui frigider este instabilă și asta poate afecta ciclul lor de viață.

 

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<