Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Fascinanta lume a nutriilor: curiozități și fapte inedite

30 Jun 2024

Nutriile, cunoscute și sub numele de "șobolani de apă" sau "castori sud-americani," sunt animale semi-acvatice originare din America de Sud. Aceste rozătoare mari sunt remarcabile pentru adaptabilitatea lor și pentru impactul pe care îl au asupra ecosistemelor în care trăiesc. Iată câteva curiozități interesante despre nutrii:

1. Origine și Habitat
Nutriile (Myocastor coypus) sunt originare din America de Sud, dar au fost introduse în multe alte părți ale lumii pentru comerțul cu blănuri. Acum pot fi găsite în sălbăticie în America de Nord, Europa, Africa și Asia. Ele preferă habitatele umede, cum ar fi râurile, lacurile, mlaștinile și canalele de irigație.

2. Aspect Fizic
Nutriile sunt mari și robuste, cu corpuri care pot ajunge până la 60 cm în lungime, plus o coadă de aproximativ 30-45 cm. Au o blană densă și impermeabilă, cu un strat exterior gros și un strat interior moale. Dinții incisivi sunt mari și portocalii, o trăsătură caracteristică care le ajută să roadă plantele acvatice și lemnul.

3. Alimentație
Nutriile sunt erbivore și se hrănesc în principal cu vegetație acvatică, inclusiv rădăcini, tulpini, frunze și scoarță de copaci. Acestea pot consuma cantități mari de vegetație, ceea ce le permite să supraviețuiască în medii variate, dar poate duce și la degradarea habitatului dacă populațiile nu sunt controlate.

4. Comportament și Reproducere
Nutriile sunt semi-acvatice și petrec mult timp în apă, unde sunt înotători excelenți datorită picioarelor posterioare parțial palmate. Ele sunt animale sociale și trăiesc în grupuri mici formate dintr-un mascul dominant, femele și puii lor.
Femelele nutrii pot da naștere de până la trei ori pe an, cu o perioadă de gestație de aproximativ 130 de zile. Fiecare naștere poate produce între 1 și 13 pui, care sunt capabili să înoate la scurt timp după naștere.

5. Impact Ecologic
Deși nutriile sunt valoroase pentru blana lor, ele pot avea un impact negativ asupra ecosistemelor locale atunci când sunt introduse în medii non-native. Ele pot distruge vegetația acvatică, care este esențială pentru alte specii de animale, și pot cauza eroziune prin săparea vizuinilor în malurile râurilor.

6. Adaptabilitate și Supraviețuire
Nutriile sunt foarte adaptabile și pot supraviețui în diverse medii, inclusiv în climă rece, datorită blănii lor groase. De asemenea, ele au o toleranță ridicată la condiții dure și pot supraviețui perioadelor de foamete, consumând plante terestre și alte surse de hrană.

7. Interacțiunea cu Oamenii
În unele regiuni, nutriile sunt considerate o resursă economică datorită blănii lor valoroase. În altele, ele sunt văzute ca dăunători din cauza impactului lor asupra agriculturii și infrastructurii de apă. Controlul populației de nutrii este adesea necesar pentru a preveni daunele ecologice și economice.

8. Probleme de Sănătate Publică
Nutriile pot fi purtătoare de boli care afectează atât oamenii, cât și animalele domestice, cum ar fi leptospiroza și toxoplasmoza. Din acest motiv, gestionarea populațiilor de nutrii include și măsuri de prevenire a răspândirii acestor boli.

Nutriile sunt animale fascinante, cu multe trăsături unice și un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Înțelegerea acestor curiozități și fapte inedite despre nutrii nu doar că îți va crește aprecierea pentru aceste creaturi remarcabile, dar te va ajuta și să înțelegi importanța gestionării corespunzătoare a populațiilor lor în diverse habitate. Indiferent dacă sunt privite ca resursă economică sau ca o amenințare ecologică, nutriile rămân un subiect captivant de studiu și observare.

Articole Similare

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Feb

07

Care sunt cauzele că animalul meu năpârlește excesiv? Cauzele alopeciei?

Alopecia, sau pierderea părului, poate avea numeroase cauze primare și secundare la animalele de companie. Iată câteva dintre cele mai comune: Cauze Primare (directe): Afecțiuni dermatologice: Boli de piele cum ar fi dermatita alergică, dermatita de contact, dermatita seboreică, dermatofitoza (infecții fungice), demodicoza (infestare cu Demodex), sau scabia (infestare cu Sarcoptes) pot fi cauze primare ale alopeciei.

Feb

06

Ulcerul cornean la animale

Ulcerul cornean este o afecțiune oculară destul de frecventă la animalele de companie și poate fi extrem de dureroasă și chiar amenințătoare pentru vedere

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<