Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Hrănirea sănatoasă si productivă a iepurilor

26 May 2023

Hrănirea iepurilor
 

    In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mănâncă de aproximativ de 90 de ori, consumând 4-5 g de fiecare data când este hrănit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori când este hrănit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim.

Stomacul iepurelui este lipsit de  mușchi solizi capabili sa contracteze acest organ, - el nu are capacitatea sa pulseze masa ingerată ,  în porțiuni mici din stomac în duoden . Iepurele secretă saliva și suc de gastric: continuu și independent de aportul alimentar. Prin urmare, iepurele ar trebui

sa primească acces la hrană non-stop, maxilarul lui aproape niciodată nu stă pe loc, se mișcă.

    Iepurele este un animal granivor, totuși, dacă hrăniți numai cu cereale și iarbă, nu va trebui să așteptați la o creștere în greutate rapidă, aveți nevoie si de cretă, sare, complex echilibrat de vitamine (premix).

Vara se adaugă iarbă, dar iarba nu este hrană, ci un aditiv pentru furaje. Din iarbă și fân, iepurele absoarbe vitamine și o mică parte fibră. Principalul lucru pe care îl folosește din iarbă  este volumul

pentru motilitatea intestinală (împingerea alimentelor datorită eforturilor muşchilor netezi ai intestinului ).

Consumul de apă caldă sporește creșterea iepurilor cu 50% .

    Creșterea și dezvoltarea iepurilor este influențată pozitiv de adăugarea de vitamina B2 în furaj - 1–2 µg per 1 kg de greutate vie. Calciu pentru creșterea tineretului, este nevoie de 0,7–1,2 g pe zi. Fosfor necesar 60-70% din cantitatea de calciul in hrană.

Necesarul mediu de apă al iepurilor este de 100 ml la 1 kg greutate vie.

Dacă tineretului de iepuri li se  limitează aportul  de (hrană, apă caldă, căldură ambientală), – creștere este încetinită .

 

Indicatori care trebuie luați în considerare la formarea rații pentru hrănirea iepurilor:

1. Greutatea iepurelui, care se modifică în timpul producției ciclu activ.

2. Limitați pierderea în greutate.

3. Creșterea în greutate înainte de fătări ar trebui promovată, pentru a evita epuizarea, este necesar să includeți suplimente alimentare pentru a creste aportul de energie si a proteja ficatul.

4. Nevoile puiilor de iepuri în timpul hrănirii cu lapte sunt diferite, in comparație cu cele a iepuroaicei ( care poate digera amidonului).

5. Programele nutriționale ar trebui coordonate în funcție de din analiza precisă a fiecărei ferme și adaptați la fiecare situație, ținând cont de nivelul de adaptare a animalului și performanța acestuia.

Structura rației alimentare pentru iepuri de toate vârstele

Orz  -   16,5 %
Grâu  -    20,0 %
Tort cu floarea soarelui   -   12.5 %
tărâțe de grâu   -   10,0 %
Făină de lucernă   -   30,0 %
Cretă   -   0,5 %
Florura de fosfat  -   1,0 %
Făină de pește  -   1.0 5
Drojdie de hrană   -  2.0 %
Premix pentru iepuri  -    0,5 %
Sare   -    0,5  %
Rumeguș de lemn   -  5.0 %
Scoarță de stejar -    0,5 %
 

Articole Similare

Jun

13

De ce să folosiți un serviciu de telemedicină veterinară?

Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.

Jun

01

Hrănirea iepuroaicelor care alăptează și îngrijirea iepurasilor

Valoarea nutritivă ridicată a laptelui de iepuroaică asigură o creșterea rapidă . Cantitatea de lapte este diferită - de la 50 la 200 g lapte pe zi. Iepuroaicele au nevoie de o cantitate mare de hrană nutritivă pentru a produce lapte. Hrănirea lor este împărțită în două perioade: prima de la naștere până în a 16-a zi a perioadei de alăptare, a doua - de la a 16-a zi a perioadei de alăptare până când iepurii încep să mănânce singuri mâncare.

Jan

30

De ce iepuroaica își maninca iepurașii noi fătați?

Este posibil ca iepuroaica să consume fetușii bolnavi sau ne-dezvoltați, dar acest comportament nu este unul universal. De obicei, iepuroaica consumă fetușii care au murit sau care prezintă probleme de dezvoltare, acest lucru fiind un mod de a-și curăța cuibul și a se proteja de posibile infecții. Totuși, consumul de fetuși sănătoși poate fi, de asemenea, un comportament normal în unele cazuri.

Jan

26

Cum îngrijim iepurii în timpul iernii

In timpul iernii, este important sa asigurati un mediu cald si confortabil pentru iepurii dumneavoastra. Acest lucru poate fi realizat prin:Asigurarea unei case pentru iepuri, care sa fie izolata pentru a retine caldura si sa fie ferita de vant si umezeala.Adaugarea unui strat de paie sau fan sau alte materiale moi si calde in casa iepurelui pentru a oferi un loc cald si confortabil pentru a se odihni.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<