Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Îngrijirea ovinelor înainte si după fătare

20 Mar 2023

Îngrijire ovinelor înainte de parturiție

Trebuie să atragem atenție cu privire la starea nutrițională a ovinelor  înainte de data probabilă a fătării,

in ultimele 40 de zile de gestație datorită creșterea accelerată a fătului. Timpul de gestația unei oi este de aproximativ 150 zile. Stadiul de creștere al fătului generează a capacitate spațială mai mică a rumenului ovinelor , pentru care cerințele lor nutriționale nu poate fi furnizat integral de alimentele voluminoase, fiind recomandata utilizarea de concentrate, cereale sau ovăz.

În plus, este important să adăugăm în rația alimentară minerale și vitamine sub formă de premixuri, blocuri de săruri minerale sau produse injectabile în acest moment.

În general se recomanda sa se ofere intre 100 si 250 grame de ovăz zilnic la o ovină , care va îmbunătăți  producția de colostru și starea nutrițională a oilor, având mai multă vigoare la naștere.

Deci oile foarte grase nu ar trebui să aibă aceiași rație alimentară și suplimentarea care este recomandată ovinelor fiziologic normale.

Este important ca  în ultima etapă a gestației sa se  efectueze vaccinarea oilor împotriva bacteriilor din genul Clostridium . Aceste bacterii provoacă enterotoxemie la miei, boală care nu generează simptome evidente, se poate detecta doar atunci când animalele au murit .

Vaccinarea oilor va permite ca imunitatea împotriva clostridiilor sa se transmite prin colostru, care va proteja mielul până la aproximativ 20 de zile de viață.

O altă precauție este prezența toxemiei de sarcina, care afectează în principal oile grase sau extrem de grase. Metabolismul este afectat de deficit în consum de energie pentru care oaia îşi mobilizează rezerva de grăsime corporală pentru a compensa energie , grăsimile sunt este transformate  în energie și compuși cetonici care afectează sănătatea animalului.

Dintre simptomele cetozei pe care le putem observa sunt:

Pentru a controla această boală este necesar sa oferiți oilor a dieta bogata in alimente energetice in timpul gestației sau suplimentarea unui precursor de glucoză (propilenglicol, propionat, glucoza etc.) în ultima treime a gestaţiei.

Îngrijire post partum

Odată ce are loc parturiția, cel mai mare important lucru este asigurarea  nutrițională adecvată, cel puțin până la primele 20 de zile de alăptare.

Din cauza producerii de lapte în cantități mai mari, ovinele trebuie sa aibă disponibil mereu consumul de apă și cereale, ceea ce reprezintă momentul crucial atât pentru miel cât si pentru ovină.

În acest sens trebuie să ne amintim că până la 30 de zile de viață, laptele este singurul aliment pentru miel, numai după 30 de zile mielul va începe să mănânce furaje.

Îngrijirea mieilor

Mortalitatea de peste 50% la miei poate apărea în primele trei zile de viață. Deci trebuie să ne asigurăm că primește colostru.

După fătare se recomanda:

1.uscarea mieilor;

2.dezinfectați ombiliculul (Imaginea 3);

3.apropie mielul pentru a lua colostru ;

4.ține-l înăuntru-un loc în interior pentru cel puțin 48 de ore

Cantitatea de lapte care trebuie administrată fiecărui miel corespunde cu 10% din greutatea sa vie,

este necesar să se administreze în mai multe doze pe zi. De exemplu, un miel de 5 kg trebuie să bea 500 ml de lapte (distribuit în mai multe hrăniri în aceeași zi). Cu acestea

măsuri vom reduce mortalitatea mieilor, ceea ce va determina un număr mai mare de miei pentru

vânzarea la sfârșitul sezonului, crescând astfel profitabilitatea sistemului de producție.

 

Puncte importante de reținut

  1. Suplimentare strategică în ultima treime de gestație (din ziua 100 de gestație
  2. aproximativ) și primele 15 zile de lactație ale oilor mame, cu cereale sau concentrate si adausuri de vitamine si minerale.
  3. O oaie bine hrănită în ultima treime de gestație va avea o producție bună de colostru, va produce lapte, energie pentru a naște în mod normal, va avea  grija pentru uscarea și alăptarea mieilor, iar un
  4. miel cu greutate bună crește probabilitatea de supraviețuire.
  5. Dezinfectați ombiliculul mielor nou-născut și asigurați-vă că bea colostru aducând mielul mai aproape de mamă.

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

Apr

03

Suplimente Esențiale pentru Sănătatea Câinilor de Toate Vârstele

Indiferent de vârsta lor, câinii merită să primească o îngrijire completă și echilibrată pentru a le asigura o viață sănătoasă și fericită. Suplimentele pot completa dieta și pot contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a câinelui tău în diferite etape ale vieții sale. Iată câteva recomandări pentru suplimentele potrivite în funcție de categoriile de vârstă ale câinilor:

Mar

31

Cățeaua a fătat recent? Cum să recunoști eclampsia post-partum și cum să-ți ajuți câinele.

Eclampsia, cunoscută și sub denumirea de tetanie a laptelui sau hipocalcemie post-partum, este o afecțiune gravă care poate apărea la cățelele care tocmai  fătat. Această condiție este cauzată de scăderea bruscă a nivelului de calciu din sânge, cunoscută sub numele de hipocalcemie, și poate fi fatală dacă nu este tratată prompt.

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<