Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Pelinul pentru iepuri : beneficii și reguli de recoltare pentru iarnă!

27 Jun 2022

Pelinul în alimentația iepurilor

Iepurii ar trebui să mănânce zilnic iarbă proaspătă sau fân. În sezonul cald, nu există dificultăți în ceea ce privește hrănirea iepurilor - un număr imens de diverse plante erbacee cresc aproape la îndemână. Adesea, mulți fermieri începători sunt chinuiți de întrebarea - este posibil să dați pelin iepurilor? La urma urmei, pelinul este una din cele mai răspândite plante , prezentă in sute de specii.

În hrănirea iepurilor, pelinul este folosit în principal amar (sau alb). Aceasta este cea mai comună specie, cu frunze argintii-verzui și un miros caracteristic de pelin.

Pelinul alb în dieta iepurilor ar trebui să fie prezent pe tot parcursul anului. Se recomandă să-l dați nu numai iepurilor, ci și tuturor animalelor agricole.

De ce este util pelinul pentru iepuri.

Baza dietei iepurilor este furajul verde. Și trebuie să fie un amestec.

Pelinul trebuie să fie în dieta zilnică a iepurilor: vara - proaspăt, iarna - uscat. Conține absintina, anabsintina si alte glicozide amare, care stimulează pofta de mâncare si secreția sucului gastric. Și acest lucru, la rândul său, afectează conținutul de grăsimi și creșterea rapidă în greutate, reduce cantitatea de gaze din tractul gastro intestinal.

Lăstarii tineri de pelin sunt bogați în caroten, un precursor al vitaminei A, care stimulează sistemul imunitar necesar sănătății majorității sistemelor din organism, atât animal, cât și uman. Și cu cât iarba este mai tânără, cu atât conține mai mult caroten. La un pelin mai matur, în compoziție crește concentrația de uleiuri esențiale.

O altă proprietate importantă pe care o are pelinul este că luptă eficient cu helminții și coccidiile care provoacă coccidioză (infecția paraziților hepatici intestinali). Printre altele, uleiurile esențiale de pelin ucid microbii, iar partea sa aeriană este compusă în proporție de aproape 1,5% din uleiuri esențiale. Oamenii de știință echivalează eficacitatea uleiurilor cu antibioticul eritromicină.

Adăugând pelin în furaj, le oferiți macro și microelemente valoroase. Conține: potasiu, calciu, brom, sulf, nichel, fier, zinc, molibden si magneziu. O compoziție chimică atât de bogată împiedică dezvoltarea beriberiului la iepuri și asigură activitatea lor vitală la un nivel ridicat. Faptul că pelinul este util pentru iepuri este evident!

Dar, merită să știți că pelinul este o plantă otrăvitoare. Și supraalimentarea poate duce la otrăvirea animalelor, iar beneficiul se va transforma în rău. Hrănirea femelelor cu pelin este strict interzisă.

Pelinul este administrat iepurilor deoarece are un efect de vindecare asupra organismului lor și, prin urmare, volumul său nu trebuie să depășească 40% din aportul zilnic de hrană.

Odată cu debutul toamnei, această plantă medicinală ar trebui să fie dată iepurilor mai des, deoarece pelinul tânăr uscat are un efect antihelmintic bun.

Cum și în ce cantitate se dea pelin iepurilor

Pentru ca iepurii să beneficieze maxim, pelinul trebuie introdus în dietă de îndată ce se formează lăstarii tineri și continuă să fie hrănit atât în ​​timpul înfloririi, cât și în timpul ofilirii. Acest lucru se datorează faptului că în fiecare fază a dezvoltării sale (formarea lăstarilor, înflorire, ofilire), compoziția chimică a plantei se modifică. Prin urmare, iarba colectată în diferite faze de dezvoltare va avea un efect terapeutic diferit.

Este mai bine să dați pelin iepurilor adulți împreună cu alte ierburi, într-un raport de 3: 1 (unde 3 părți din altă iarbă, 1 parte de pelin) de 2 ori pe săptămână. Cantitatea de pelin pentru iepuri tinerii trebuie redusă de 2 ori, iar iepurilor mici nu trebuie să li se administreze deloc .

Nu este indicat să hrăniți iepurii cu pelin proaspăt smuls - mai întâi trebuie să fie uscat puțin. Calitatea ierbii tăiate este de mare importanță. Ar trebui să arate sănătos, fără semne de putrefacție.

Recoltarea pelinului pentru iarnă

Pentru aprovizionare de iarnă pelinul cosit se pune să se usuce în șopronul în care locuiesc iepurii. Această iarbă nu este doar hrană, ci va respinge diverși paraziți și rozătoare.

Cel mai bine se recoltează pelinul înainte de înflorirea . Cea mai bună perioadă este atunci când pelinul începe să formeze muguri și chiar mai bine - fără ei. La recoltarea ierbii pentru iarnă, aceasta trebuie uscată  întinsă într-un strat subțire sau atârnată în mături.

Cel mai bine este colectarea pelinului manual. O să explic de ce. coasa, cuțitul sau foarfecele sunt din metal, iar metalul, interacționând cu iarba, o oxidează. Drept urmare, iepurii nu vor beneficia pe deplin de proprietățile plantei.

 Ați putea de asemenea sa semănați iarbă ca de ex.: trifoi roșu, terci (hibrid de trifoi), varietate furajeră de lupin, lucernă, mazăre verde, rubarbă, rudă de capră, porumb și topinambur.

Rețineți: leguminoasele trebuie introduse în dieta iepurilor cu prudență. Acest lucru ar trebui făcut treptat și la început este mai bine să se amestece cu cereale (oricare). Iepurilor le place să ciugulească ramuri de salcâm , cireș, struguri, zmeură, coacăze și prune. De asemenea, iubesc frunzele acestor copaci și arbuști.

Articole Similare

Jun

13

De ce să folosiți un serviciu de telemedicină veterinară?

Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.

Jun

01

Hrănirea iepuroaicelor care alăptează și îngrijirea iepurasilor

Valoarea nutritivă ridicată a laptelui de iepuroaică asigură o creșterea rapidă . Cantitatea de lapte este diferită - de la 50 la 200 g lapte pe zi. Iepuroaicele au nevoie de o cantitate mare de hrană nutritivă pentru a produce lapte. Hrănirea lor este împărțită în două perioade: prima de la naștere până în a 16-a zi a perioadei de alăptare, a doua - de la a 16-a zi a perioadei de alăptare până când iepurii încep să mănânce singuri mâncare.

May

26

Hrănirea sănatoasă si productivă a iepurilor

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mănâncă de aproximativ de 90 de ori, consumând 4-5 g de fiecare data când este hrănit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori când este hrănit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim.

Apr

28

Gastroenterita la viței – diareea neonatală a vițeilor !

Gastroenterita la viței este o boală destul de frecventă a sistemului digestiv care apare pe fondul proceselor inflamatorii care apar în tractul gastro-intestinal al animalelor. Cea mai periculoasă consecință a acestei boli este deshidratarea care apare la viței și la adulți, ceea ce poate duce la consecințe destul de triste.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<