Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Pelinul pentru iepuri : beneficii și reguli de recoltare pentru iarnă!

27 Jun 2022

Pelinul în alimentația iepurilor

Iepurii ar trebui să mănânce zilnic iarbă proaspătă sau fân. În sezonul cald, nu există dificultăți în ceea ce privește hrănirea iepurilor - un număr imens de diverse plante erbacee cresc aproape la îndemână. Adesea, mulți fermieri începători sunt chinuiți de întrebarea - este posibil să dați pelin iepurilor? La urma urmei, pelinul este una din cele mai răspândite plante , prezentă in sute de specii.

În hrănirea iepurilor, pelinul este folosit în principal amar (sau alb). Aceasta este cea mai comună specie, cu frunze argintii-verzui și un miros caracteristic de pelin.

Pelinul alb în dieta iepurilor ar trebui să fie prezent pe tot parcursul anului. Se recomandă să-l dați nu numai iepurilor, ci și tuturor animalelor agricole.

De ce este util pelinul pentru iepuri.

Baza dietei iepurilor este furajul verde. Și trebuie să fie un amestec.

Pelinul trebuie să fie în dieta zilnică a iepurilor: vara - proaspăt, iarna - uscat. Conține absintina, anabsintina si alte glicozide amare, care stimulează pofta de mâncare si secreția sucului gastric. Și acest lucru, la rândul său, afectează conținutul de grăsimi și creșterea rapidă în greutate, reduce cantitatea de gaze din tractul gastro intestinal.

Lăstarii tineri de pelin sunt bogați în caroten, un precursor al vitaminei A, care stimulează sistemul imunitar necesar sănătății majorității sistemelor din organism, atât animal, cât și uman. Și cu cât iarba este mai tânără, cu atât conține mai mult caroten. La un pelin mai matur, în compoziție crește concentrația de uleiuri esențiale.

O altă proprietate importantă pe care o are pelinul este că luptă eficient cu helminții și coccidiile care provoacă coccidioză (infecția paraziților hepatici intestinali). Printre altele, uleiurile esențiale de pelin ucid microbii, iar partea sa aeriană este compusă în proporție de aproape 1,5% din uleiuri esențiale. Oamenii de știință echivalează eficacitatea uleiurilor cu antibioticul eritromicină.

Adăugând pelin în furaj, le oferiți macro și microelemente valoroase. Conține: potasiu, calciu, brom, sulf, nichel, fier, zinc, molibden si magneziu. O compoziție chimică atât de bogată împiedică dezvoltarea beriberiului la iepuri și asigură activitatea lor vitală la un nivel ridicat. Faptul că pelinul este util pentru iepuri este evident!

Dar, merită să știți că pelinul este o plantă otrăvitoare. Și supraalimentarea poate duce la otrăvirea animalelor, iar beneficiul se va transforma în rău. Hrănirea femelelor cu pelin este strict interzisă.

Pelinul este administrat iepurilor deoarece are un efect de vindecare asupra organismului lor și, prin urmare, volumul său nu trebuie să depășească 40% din aportul zilnic de hrană.

Odată cu debutul toamnei, această plantă medicinală ar trebui să fie dată iepurilor mai des, deoarece pelinul tânăr uscat are un efect antihelmintic bun.

Cum și în ce cantitate se dea pelin iepurilor

Pentru ca iepurii să beneficieze maxim, pelinul trebuie introdus în dietă de îndată ce se formează lăstarii tineri și continuă să fie hrănit atât în ​​timpul înfloririi, cât și în timpul ofilirii. Acest lucru se datorează faptului că în fiecare fază a dezvoltării sale (formarea lăstarilor, înflorire, ofilire), compoziția chimică a plantei se modifică. Prin urmare, iarba colectată în diferite faze de dezvoltare va avea un efect terapeutic diferit.

Este mai bine să dați pelin iepurilor adulți împreună cu alte ierburi, într-un raport de 3: 1 (unde 3 părți din altă iarbă, 1 parte de pelin) de 2 ori pe săptămână. Cantitatea de pelin pentru iepuri tinerii trebuie redusă de 2 ori, iar iepurilor mici nu trebuie să li se administreze deloc .

Nu este indicat să hrăniți iepurii cu pelin proaspăt smuls - mai întâi trebuie să fie uscat puțin. Calitatea ierbii tăiate este de mare importanță. Ar trebui să arate sănătos, fără semne de putrefacție.

Recoltarea pelinului pentru iarnă

Pentru aprovizionare de iarnă pelinul cosit se pune să se usuce în șopronul în care locuiesc iepurii. Această iarbă nu este doar hrană, ci va respinge diverși paraziți și rozătoare.

Cel mai bine se recoltează pelinul înainte de înflorirea . Cea mai bună perioadă este atunci când pelinul începe să formeze muguri și chiar mai bine - fără ei. La recoltarea ierbii pentru iarnă, aceasta trebuie uscată  întinsă într-un strat subțire sau atârnată în mături.

Cel mai bine este colectarea pelinului manual. O să explic de ce. coasa, cuțitul sau foarfecele sunt din metal, iar metalul, interacționând cu iarba, o oxidează. Drept urmare, iepurii nu vor beneficia pe deplin de proprietățile plantei.

 Ați putea de asemenea sa semănați iarbă ca de ex.: trifoi roșu, terci (hibrid de trifoi), varietate furajeră de lupin, lucernă, mazăre verde, rubarbă, rudă de capră, porumb și topinambur.

Rețineți: leguminoasele trebuie introduse în dieta iepurilor cu prudență. Acest lucru ar trebui făcut treptat și la început este mai bine să se amestece cu cereale (oricare). Iepurilor le place să ciugulească ramuri de salcâm , cireș, struguri, zmeură, coacăze și prune. De asemenea, iubesc frunzele acestor copaci și arbuști.

Articole Similare

Sep

20

Efectul castrării asupra bunăstării porcilor

Castrarea masculilor constă în îndepărtarea testiculelor sau inhibarea funcției testiculare. Deși prevalența castrării la porci variază în funcție de fiecare țară, în general este o practică de rutină care se realizează prin intervenție chirurgicală fără anestezie în prima săptămână de viață a purcelului. Avantajele castrării ar fi: prevenirea reproducerii nedorite în sisteme extensive, reducerea comportamentului agresiv și a rănilor și comportamentului de montare în consecință și posibilitatea fabricării de produse prelucrate de calitate superioară.

Sep

19

Agresivitatea la porcine și consecintele ei asupra bunăstării

Porcii sunt animale sociale care stabilesc relații de dominanță-subordonare prin agresivitate. Agresiunile de contact și fără contact apar atunci când porcii necunoscuți sunt amestecați împreună și pot fi o problemă de bunăstare dacă duc la stres sau provoacă răni. Reducerea agresiunii îmbunătățește bunăstarea animalelor prin reducerea stresului și a rănilor și îmbunătățirea stării de sănătate a porcilor. Cele mai notabile strategii de reducere a agresiunii sunt menținerea stabilă a grupurilor sociale, reducerea densității și facilitarea accesului

Sep

14

Patologiile psihologice și de comportament a câinilor

Nu există nici o îndoială că câinele este un animal cu un caracter marcant social, așa că are nevoie să trăiască cu stăpânii săi și să interacționeze cu semenii săi pentru a fi echilibrat. Familia care include un membru canin trebuie să știe că, pentru el, vor fi ceva ca haita lui. Cu alte cuvinte, relația cu proprietarul este esențială pentru a evita problemele de comportament al câinelui. Mai exact, perioada de socializare a catelusului

Sep

12

Balanopostita la câine ( inflamarea organelor genitale la câine)

Balanopostita se caracterizează prin inflamarea glandului penisului (balanita) si inflamația mucoasei prepuțului (prostita). În cele mai multe cazuri, agenții responsabili de această infecție sunt prezenți în mod natural în ecosistemul prepuțului, fără a cauza probleme. Cu toate acestea, atunci când unele microorganisme proliferează în exces față de altele, apare infecția cunoscută sub numele de balanopostită. Această inflamație poate apărea în orice etapă a vieții câinelui, inclusiv și la cățeii tineri, dar este frecventă și la animalele.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<