Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Variola Crapului

14 Apr 2024

Variola crapului, cunoscută și sub denumirea de "Koi herpesvirus" (KHV) sau Septicemia herpesvirală a crapului, este o afecțiune devastatoare pentru populațiile de crap din întreaga lume. Această boală este cauzată de Herpesvirus Cyprinid -1 (CyHV-1), care afectează în special speciile de crap, cum ar fi crapul comun și crapul koi.

Epidemiologie


Factori favorizanţi

Surse de infecţie

Calea de transmitere 
-necunoscută, probabil directă (materii fecale; apa infectată/noroi,mâl; echipamente; vectori)

Tablou anatomo-clinic

Leziunile vindecate se colorează în negru


Sursa: Duncan Griffiths


Sursa: Duncan Griffiths

Leziuni peribucale.

Diagnostic: Pe baza examenului Clinic.
In LABORATOR: identificarea virusului prin test PCR.

Tratament: Nu se practică tratament.

Prevenţie şi control

Depopularea stocului infectat;
• Introducerea masurilor de biosecuritate, inclusiv carantina si testarea;
• Achizitionarea de pesti numai din surse de incredere;
• Ţinerea separată a speciilor susceptibile
• Boala nu este notificabilă, spre deosebire de herpesviroza crapului Koy. 

Sursa: "Tratat de boli virale și prionice la animale" Constantin Vasiu, 2019.
 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Jan

27

10 sfaturi pentru o vizită reușită la medicul veterinar!

Suntem conștienți că vizitele la medicul veterinar pot fi stresante pentru animalele noastre de companie. Cu toate acestea, există câteva trucuri și abordări pe care le puteți încerca pentru a face această experiență mai plăcută și mai puțin traumatică pentru prietenul tău cu blăniță

Nov

25

Cum să te folosești de serviciul "ÎNTREABĂ SPECIALISTUL" corect?

Astăzi dorim să îndemnăm  comunitatea noastră să se folosească de serviciul nostru gratuit "ÎNTREABĂ SPECIALISTUL" pe care îl găsiți pe pagina noastră principală. Aici vă puteți adresa orice întrebare referitor la animăluțul dumneavoastră! Răspunsurile la următoarele întrebări vor  ajuta medicul veterinar să obțină o imagine mai completă a stării de sănătate a animalului tău și să formuleze un diagnostic. Este important să fii cât mai precis și deschis în răspunsurile tale pentru a facilita diagnosticul și tratamentul adecvat.

Jun

13

De ce să folosiți un serviciu de telemedicină veterinară?

Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.

Apr

04

Botriocefaloza peștilor de apă dulce : Aspecte generale și căile de transmitere oamenilor!

Boală invazivă produsă de cestodele Bothriocephalus acheilognathi,Sunt susceptibile speciile de pești: crap, caras, plătica, cosac, cosaș, sânger, babușca, văduvița, mreana, somn etc, dar cel mai susceptibil este puietul de crap, cosaș, la care prevalența infestării cu acești helminți poate atinge 80-100%.Bothriocephalus opsariichthydis (scolex) (autor Gologan Ion) Etiologie Cestod de culoare alb-cremoasă cu corp alungit, cu aspect de panglică

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<