Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

ALIMENTATIA PASARILOR DE CARNE

13 Jun 2024

Alimentația păsărilor de carne este un aspect esențial în creșterea și dezvoltarea acestora, influențând direct sănătatea, rata de creștere și calitatea cărnii. Acest articol va aborda principalele componente și considerente necesare pentru o alimentație optimă a păsărilor de carne, inclusiv necesarul de nutrienți, tipurile de furaje și practicile de hrănire.

Necesități nutriționale:
Păsările de carne, cum ar fi puii de carne (broileri), au cerințe nutriționale specifice, care se modifică în funcție de etapa de creștere.
Nutrienții esențiali includ:

1.       Proteine: Proteinele sunt cruciale pentru creșterea și dezvoltarea musculaturii. Sursele comune de proteine includ făina de soia, făina de pește și proteinele animale.
2.       Energie: Energia este furnizată în principal prin carbohidrați și grăsimi. Cerealele, cum ar fi porumbul și grâul, sunt surse principale de energie.
3.       Vitamine și minerale: Vitaminele (A, D, E, K și complexul B) și mineralele (calciu, fosfor, magneziu, zinc) sunt esențiale pentru sănătatea metabolică și osatură.
4.       Apă: Apa este esențială pentru toate funcțiile vitale. Păsările trebuie să aibă acces constant la apă curată și proaspătă.

Etapele de alimentație:

Perioada de start (0-3 săptămâni):
Furaje cu un conținut ridicat de proteine (20-24%) și energie.
Aceste furaje sunt formulate pentru a sprijini creșterea rapidă și dezvoltarea organelor.

Perioada de creștere (3-6 săptămâni):
Conținutul de proteine se reduce ușor (18-20%), dar rămâne ridicat pentru a sprijini continuarea creșterii.
Energie moderată pentru a preveni acumularea excesivă de grăsime.

Perioada de finisare (6-8 săptămâni și mai mult):
Proteinele se reduc la 16-18%, iar nivelul de energie este optimizat pentru a asigura calitatea cărnii.
Dieta este ajustată pentru a preveni problemele de sănătate și pentru a maximiza greutatea și calitatea cărnii.

Tipuri de furaje:
1.     Furaje comerciale complete: Acestea sunt furaje formulate pentru a asigura toate necesitățile nutriționale ale păsărilor de carne, eliminând necesitatea suplimentelor.
2.     Furaje personalizate: Unele ferme optează pentru formule personalizate de furaje, adaptate specific la nevoile și condițiile locale.
3.     Suplimente: În anumite cazuri, suplimentele de vitamine și minerale sunt adăugate pentru a corecta eventualele deficiențe.

Practici de hrănire:
1.     Programul de hrănire: Hrănirea se face de obicei în mod continuu, dar poate fi și pe bază de program pentru a controla consumul și a preveni risipa.
2.     Calitatea furajelor: Asigurarea calității furajelor este esențială pentru sănătatea păsărilor. Furajele trebuie să fie proaspete, bine depozitate și fără contaminanți.
3.     Managementul apei: Menținerea apei curate și proaspete este la fel de importantă ca și hrana. Sistemele de adăpare trebuie să fie bine întreținute pentru a preveni bolile.

Alimentația păsărilor de carne este un proces complex care necesită atenție la detalii și o bună cunoaștere a nevoilor nutriționale ale acestora. O dietă echilibrată, adaptată etapelor de creștere, asigură sănătatea și dezvoltarea optimă a păsărilor, influențând direct productivitatea și calitatea cărnii obținute. Fermele de succes implementează practici de hrănire riguroase și monitorizează constant starea păsărilor pentru a ajusta dieta în funcție de necesități.

Articole Similare

May

19

Lucruri interesante despre pui (păsări)- partea 2.

Corpul de pui conține cu 15% mai multă apă decât corpul uman.  Frica de găini se numește Alektorofobie.  Dacă albușul este tulbure, înseamnă că oul este proaspăt.

May

15

Lucruri interesante despre pui (păsări)- partea 1.

Sunt mai mulți pui pe pământ decât oameni - 25 de miliarde. Există mai multe dintre ele decât orice altă specie de păsări. Găinile își pot aminti mai mult de 100 de fețe umane diferite. Ei își amintesc și chipuri de animale. O găină își întoarce ouăle de aproximativ 50 de ori pe zi și poate depune mai mult de 300 de ouă pe an.

Jan

27

10 sfaturi pentru o vizită reușită la medicul veterinar!

Suntem conștienți că vizitele la medicul veterinar pot fi stresante pentru animalele noastre de companie. Cu toate acestea, există câteva trucuri și abordări pe care le puteți încerca pentru a face această experiență mai plăcută și mai puțin traumatică pentru prietenul tău cu blăniță

Dec

05

Cum să ajuți păsările în timpul iernii?

Pe măsură ce iarna se apropie și temperaturile scad, este momentul să ne gândim și la prietenele noastre cu aripi. Păsările locale au nevoie de sprijinul nostru pentru a trece cu bine prin sezonul rece.  Cintezele, vrăbiile, sticleții și pițigoii sunt doar unele din speciile care rămân pe tărâmul nostru pentru a ierna. Iată câteva modalități prin care putem să le oferim ajutor.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<