Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Boala ghearelor de pisică sau infecția cu Bartonella Henselae. Ce importanță are această bacterie pentru om?

25 Aug 2023

Astăzi vom discuta despre un subiect important și adesea subestimat: zgârieturile de pisici și infecția cu Bartonella Henselae. Deși pisicile sunt animale de companie minunate, acestea pot transmite bacterii periculoase atunci când zgârie oamenii.
 

Boala ghearelor sau a zgârieturii de pisică este o boală infecţioasă, agentul patogen implicat fiind Bartonella henselae (bacil mic, gram negativ, aerob).


Cum se infectează pisicile?

Pisicile pot fi infectate cu Bartonella în mai multe moduri, iar infecția poate apărea la orice vârstă a pisicii. Iată câteva modalități prin care pisicile pot contracta infecția cu Bartonella:

Mușcăturile sau zgârieturile de la alte animale infectate: Pisicile pot intra în lupte sau pot fi zgâriate de alte animale, cum ar fi alte pisici sau animale sălbatice, care pot fi purtătoare de Bartonella.

Purtătorii vectori: Pisicile pot fi mușcate de purici care sunt purtători de bacterii Bartonella. Atunci când aceste insecte mușcă pisica și se hrănesc cu sângele ei, pot transmite bacteriile în organismul acesteia.

Transmiterea de la mamă la pui: Pisicile pot transmite Bartonella la puii lor în timpul nașterii sau în timpul alăptării. Acesta este un mod de transmitere verticală de la mamă la pui.

Contactul cu sângele sau secrețiile corpului infectate: Pisicile pot contracta Bartonella prin contactul cu sângele sau secrețiile corpului altor pisici infectate. Acest lucru poate apărea în lupte sau în timpul îngrijirii altor pisici bolnave.

 

Cum se pot infecta oamenii cu Bartonella?

Oamenii pot contracta infecția cu Bartonella în principal prin contactul cu sângele sau secrețiile corpului de la animale infectate, în special pisici. Iată câteva modalități de transmitere a infecției:

Zgârieturile și mușcăturile de pisici sunt o modalitate comună prin care oamenii se infectează cu Bartonella. Bacteriile se pot găsi în saliva sau ghearele pisicilor infectate și pot intra în organismul uman prin pielea rănită.

Contactul cu sângele sau țesuturile infectate de la pisici, precum și manipularea pisicilor infectate fără igienă adecvată, poate duce la transmiterea bacteriei.

Înțepăturile de insecte: Unele insecte, precum puricii, pot fi vectori pentru Bartonella și pot transmite bacteriile la oameni atunci când sunt mușcați.

!Cele mai multe cazuri apar toamna sau la începutul iernii, posibil asociat cu creşterea numărului de pisici şi infestarea cu purici din timpul verii!

 

Simptome clinice ale infecției cu Bartonella

La majoritatea oamenilor, infecția cu Bartonella poate provoca simptome ușoare, cum ar fi febră de zgârietură de pisică sau angiom. Aceste simptome pot fi neplăcute, dar de obicei se rezolvă de la sine sau cu tratament adecvat. Principalul simptom al bolii este reprezentat de limfadenopatie regională, adică inflamarea limfonozilor. Aceasta se poate asocia și cu manifestări sistemice: febră, cefalee, splenomegalie, lipsa poftei de mâncare.

Grupurile de risc: Persoanele cu risc crescut de a dezvolta complicații în urma unei infecții cu Bartonella includ copiii mici, vârstnicii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit din cauza bolilor cronice, a tratamentelor imunosupresoare sau a altor factori.

Complicații posibile: Infecția cu Bartonella poate duce la complicații mai grave la unii oameni, cum ar fi endocardita (infecție a valvulelor inimii), hepatită, splenită (inflamație a splinei) sau infecții osoase.
 

Diagnostic și Analize medicale recomandate

Stabilirea diagnosticului se realizează pe baza datelor clinice (evidenţierea limfadenitei regionale acute sau cronice şi/sau a leziunii de inoculare), anamnestice (prezenţa în istoric a contactului cu pisici) şi de laborator (analiză de sânge cu serologie pozitivă pentru B. henselae).

Anticorpi anti Bartonella henselae IgG

Anticorpi anti Bartonella henselae IgM

Bartonella henselae ADN
 

Cum puteți preveni infecția cu Bartonella?

Igiena adecvată: Spălați zgârieturile sau mușcăturile de pisici cu apă și săpun imediat și aplicați un antiseptic.

Control veterinar regulat: Asigurați-vă că pisica dumneavoastră este sănătoasă și urmează un program regulat de vaccinare și deparazitare externă.

Gestionarea comportamentului: Încurajați un comportament jucăuș și evitați jocurile brute cu pisica care pot duce la zgârieturi sau mușcături.

Purtarea echipamentului de protecție: Dacă lucrați cu pisici sălbatice sau agresive, utilizați echipament de protecție adecvat.


Pentru majoritatea oamenilor, riscul de a dezvolta complicații grave în urma unei infecții cu Bartonella este scăzut. Cu toate acestea, igiena adecvată și gestionarea corectă a zgârieturilor sau mușcăturilor de pisici pot reduce semnificativ acest risc. De asemenea, tratamentul precoce cu antibiotice poate preveni complicațiile la persoanele cu risc crescut.

Dacă sunteți zgâriat sau mușcat de o pisică și dezvoltați orice simptome neobișnuite sau semne de infecție, este important să consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat.
 

În concluzie, pentru majoritatea oamenilor, infecția cu Bartonella nu este periculoasă și poate fi tratată cu succes. Cu toate acestea, este important să luați măsuri adecvate de prevenire și să căutați asistență medicală dacă aveți orice îngrijorări legate de o posibilă infecție cu Bartonella.

 

 

Articole Similare

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

May

03

Aveți grijă la supraalimentarea în timpul sărbătorilor pascale!

Cu sărbătorile pascale apropiindu-se, e important să avem în vedere și bunăstarea celor mici, adică animăluțele noastre de companie. În timp ce noi, oamenii, ne bucurăm de mese festive și dulciuri, trebuie să fim conștienți de faptul că animalele  nu trebuie să împartă tot ce punem pe masă.

Apr

11

 Alimente Interzise: Ce să Păstrezi Departe de Animalele Tale

1. Ciocolata: conține teobromină, care este toxică pentru câini și pisici. Consumul chiar și a unei cantități mici poate provoca vărsături, diaree și chiar afecțiuni grave ale inimii. Ciocolata neagră  conține cea mi mare cantitate de teobromină și este cea mai toxică. 2. Ceapă și Usturoi: Aceste legume conțin substanțe și anume compuși sulfurici care pot afecta celulele roșii din sângele animalelor, provocând anemie prin distrugerea hematiilor, methemoglobinemie, iritații gastrointestinale, cum ar fi vărsăturile și diareea, iar consumul unei cantități mari dă dificultăți de respirație și insuficiență renală. Atât ceapa cât și usturoiul, fie în formă crudă sau gătită, sunt periculoase pentru animalele de companie.

Mar

30

Ce să faci dacă câinele/pisica a consumat o substanță necunoscută afară!

În cazul în care un câine a ingerat o substanță necunoscută în aer liber, proprietarii pot lua câteva măsuri de prim ajutor înainte de a ajunge la medicul veterinar. 

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<