Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Boli de piele ale iepurilor

05 May 2022

Înainte de a începe, trebuie să rețineți că pielea și blana nu pot străluci în toată splendoarea ei decât atunci când animalul este în perfectă sănătate și are o hrană bine echilibrată. Dacă nutrienții lipsesc în dieta lor, blana iepurilor pare sumbră, lipsit de strălucire sau cade excesiv.

Boli de piele la iepuri: paraziți externi

Acarienii de blană la iepuri

Cei mai frecvenți paraziți la iepuri sunt acarienii numiți Cheyletiella. Ei pot fi văzute doar la microscop, dar o cădere a părului cu descuamări albe pe spate, cu sau fără mâncărime, este foarte caracteristică. Tratamentul este foarte simplu, va fi suficient să aplicați o doză de ivermectină orală sau injectabilă la fiecare 15 zile. De asemenea, trebuie să dezinfectați mediul pentru a elimina ouăle și acarienii.

Acarieni urechi de iepure

Un alt acarieni care provoacă probleme iepurilor este Psoroptes cuniculi, care provoacă scabie la ureche. În această boală de piele la iepuri, se observă o scurgere maro cu cruste în urechi cu o mâncărime semnificativă care îl face pe iepure să scuture constant din cap și se pot observa și urechi căzute din cauza disconfortului. Acești acarieni pot fi văzuți cu ochiul liber. Tratamentul este cu ivermectină sau selamectină , la fel ca pentru Cheyletiella mange. Nu-i șterge scurgerea de pe urechi, pentru că este foarte dureroasă și oricum va dispărea când se va vindeca.

Alți paraziți externi

Alți paraziți externi precum puricii și păduchii pot fi controlați cu pipete antiparazitare pentru pisici sau pisoi, (Advantage pipeta antiparazitare pentru pisici si iepuri sub 4 kg ,Advantage pentru pisici si iepuri intre 4-8 kg , Amitraz )

în funcție de greutatea iepurelui. Talcul cu carbamați poate fi, de asemenea, utilizat ori de câte ori este indicat de producător. Scăldatul unui iepure este puternic descurajată , deoarece aceștia devin atât de stresați încât au fost raportate de decese din cauza șocului. Amintiți-vă că este foarte important să păstrați cușca curată și așternutul uscat pentru a preveni acumularea paraziților  în mediu.

Alopecie la iepuri

O alta  boală comună a pielii la iepuri este alopecia, pe blana apar de obicei pete bine delimitate fără blană deoarece încep sa se distrugă firul de păr . În multe cazuri acest lucru se datorează iritației pielii, deși poate apărea și din cauza stresului, a deficiențelor nutriționale sau atunci când femelele gestante își smulg blana pentru a forma un cuib pufos înainte de parturiție .

Se mai întâmplă ca unele animale să se streseze atunci când trebuie să-și împartă cușca cu alți iepuri, dar nu au suficient spațiu și manifestă acest lucru mușcând-se și smulgându-și blana.

Alopecia trebuie diferențiată de căderea normală a părului sezonier. În acest caz, se observă căderea semnificativă a părului, chiar și în bulgări, dar nu există niciodată o zonă complet goală.

Daca iepurii tăi prezintă aceste tipuri de simptome, ar trebui sa încerci sa elimini cauzele stresului, sa aplici ceva tratament pentru combaterea iritațiilor sau să-i corectezi alimentația.

Alte boli de piele la iepuri

Mixomatoza

Este o boală foarte contagioasă cauzată de diferite tulpini ale virusului Myxoma, care se transmite prin mușcături de țânțari, muștelor hematofage , puricilor și căpușelor sau prin contactul cu secrețiile de la iepuri bolnavi. Având o rată a mortalității destul de ridicată, între 30 și 99% la iepurii . Semnele clinice variază considerabil în funcție de tulpina care acționează, dar se observă întotdeauna lipsa poftei de mâncare, edem mare la nivelul pleoapelor, uneori și în regiunea perianală, a buzelor și la baza urechilor sau împrăștiate pe tot corpul care apar la câteva zile după infectare. Ochii și nasul prezintă o scurgere muco-purulentă foarte contagioasă. În unele cazuri foarte acute, iepurii mor fără a prezenta semne clinice, iar în cele cu un curs mai lung, moartea poate apărea după 10 până la 20 de zile.

Pasteureloza

Cauza acestei boli este o bacterie numita Pasteurella multocida, care se răspândește rapid prin contact direct sau indirect sau de la iepurii infectați.

Odată cu pătrunderea bacteriilor în organism, apar diferite simptome : căilor respiratorii superioare, pneumonie, infecție uterină (piometru), otită medie, infecție a testiculelor (orhită), abcese subcutanate, conjunctivită sau septicemie. Prima formă este cea mai frecventă și provoacă strănut și o scurgere muco-purulentă din nas. In cazul afectării urechii interne, iepurele poate rămâne cu torticolis daca boala nu este tratat rapid.

Manifestarea dermatologică este formarea abceselor subcutanate, pentru care este inclusă în bolile de piele la iepuri. Se observă bulgări sub piele care, atunci când se sparg, elimină un exsudat cremos și pot avea fistule care nu se închid. Tratamentul constă în curățarea abceselor de trei ori pe zi cu un dezinfectant ( Pulbere Chirurgicala 50g , Xeroseptol 70 g , Iodospray 50 ml , Cemi sprey ) și administrarea de antibiotice timp de o săptămână. Dacă acest lucru nu este suficient, poate fi necesar să le îndepărtați prin intervenție chirurgicală.

Ați putea sa consultați și : Pasteureloza la iepuri 

Dermatofitoza

Această boală a pielii la iepuri este o infecție cauzată de ciuperci, în special de Trichophyton mentagrophites, care este un microorganism oportunist prezent în sol. Semnele clinice constau într-o mâncărime cu formări de cruste care se răspândește adesea în alte părți ale corpului. Uneori sunt observate infecții bacteriene secundare.

Tratamentul se realizează cu aplicații antifungicelor  locale ( Fungivet sprei , Crema Triosan 20g )

. Acesta din urmă nu trebuie utilizat la femelele gestante. Întreaga cușcă și așternutul trebuie dezinfectate cu 10% clor și trebuie asigurată o bună ventilație. Unele persoane sensibile se pot infecta cu ciuperca, așa că este recomandat să purtați mănuși atunci când manipulați cu iepurii bolnavi.

Virusul fibromului

Este o boala de piele nu foarte răspândită la iepuri cauzata de un virus asemanator cu cel al mixomatozei , dar mai puțin nociv. La iepurii afectați, sub piele apar bulgări pe labe, bot sau în jurul ochilor care de obicei nu se răspândesc. În rest iepurele este clinic sănătos și tumorea dispare de obicei după câteva luni. La nou-născuți, infecția poate provoca tumori de organe.

Virusul papiloma

Acest virus, transmis de țânțari, provoacă veruci de cheratină pe pleoape și urechi. De multe ori sunt rupte prin zgârieturi si se vindecă fără probleme. Se recomandă îndepărtarea verucilor care nu dispar de la sine în decurs de 30 de zile, deoarece pot degenera în țesut neoplazice.

Pododermatita ulceroasă

Această boală de piele la iepuri provoacă leziuni pe tălpile picioarelor care apar în cuști cu podele dure, abrazive sau de sârmă. Un ulcer, care poate fi sau nu infectat, este văzut sub metatarsian. De obicei se formează o crustă care o acoperă, dar îndepărtând-o apare un exudat purulent. Pentru a le vindeca este necesar să se asigure un așternut moale și uscat sau să se așeze o suprafață de lemn pe podeaua de sârmă. Rănile se tratează cu creme curative, cu zinc sau vitamina A și antibiotice. Dacă există un abces sau o infecție secundară, va trebui să luați antibiotice pe cale orală. Iepurii grav afectați își pot pierde pofta de mâncare și devin slabi până la moarte.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

 

 

Articole Similare

Nov

04

Câinele tău îmbătrânește: iată ce trebuie să știi pentru ai îmbunătăți calitatea vieții

Deși nu poți opri ceasul pentru ca câinele tău să nu mai îmbătrânească, te poți adapta la noile sale necesități. Trebuie doar să fii atent la anumite semne care te avertizează de sosirea bătrâneții lui pentru a-i oferi calitatea vieții pe care o merită în această nouă etapă. Câinii de talie mare încep de obicei să îmbătrânească după șapte ani, în timp ce rasele mici o fac în jurul a opt. Când se apropie

Oct

07

Utilizarea tescovinei de struguri in alimentația bovinelor

În industria vinicolă și nealcoolică se generează o cantitate semnificativă (de la 15 la 20%) de deșeuri, a căror utilizare rațională face posibilă obținerea de produse suplimentare care reprezintă mare interes şi valoare pentru o serie de sectoare ale economiei naţionale. Principalele deșeuri ale vinificației: Tescovină – reprezintă un complex de părti solide rezultat de la vinificarea strugurilor, continând in proporții diferite ciorchini, pielițe si sâmburi, dupa varietatea de struguri. În compoziţia sa se găsesc:

Sep

20

Efectul castrării asupra bunăstării porcilor

Castrarea masculilor constă în îndepărtarea testiculelor sau inhibarea funcției testiculare. Deși prevalența castrării la porci variază în funcție de fiecare țară, în general este o practică de rutină care se realizează prin intervenție chirurgicală fără anestezie în prima săptămână de viață a purcelului. Avantajele castrării ar fi: prevenirea reproducerii nedorite în sisteme extensive, reducerea comportamentului agresiv și a rănilor și comportamentului de montare în consecință și posibilitatea fabricării de produse prelucrate de calitate superioară.

Sep

19

Agresivitatea la porcine și consecintele ei asupra bunăstării

Porcii sunt animale sociale care stabilesc relații de dominanță-subordonare prin agresivitate. Agresiunile de contact și fără contact apar atunci când porcii necunoscuți sunt amestecați împreună și pot fi o problemă de bunăstare dacă duc la stres sau provoacă răni. Reducerea agresiunii îmbunătățește bunăstarea animalelor prin reducerea stresului și a rănilor și îmbunătățirea stării de sănătate a porcilor. Cele mai notabile strategii de reducere a agresiunii sunt menținerea stabilă a grupurilor sociale, reducerea densității și facilitarea accesului

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<