Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Hrănirea iepuroaicelor care alăptează și îngrijirea iepurasilor

01 Jun 2023

Hrănirea iepuroaicelor care alăptează și îngrijirea iepurasilor

Valoarea nutritivă ridicată a laptelui de iepuroaică asigură o creșterea rapidă . Cantitatea de lapte este diferită - de la 50 la 200 g lapte pe zi. Iepuroaicele au nevoie de o cantitate mare de hrană nutritivă pentru a produce lapte. Hrănirea lor este împărțită în două perioade: prima de la naștere până în a 16-a zi a perioadei de alăptare, a doua - de la a 16-a zi a perioadei de alăptare până  când iepurii încep să mănânce singuri mâncare.

Iată o dietă aproximativă a unei iepuroaice care alăptează de la fătare până la a 16 zi:

Din a 16-a zi pentru fiecare iepuroaică se adaugă:

CREȘTEREA IEPURILOR TINERI

Creșterea iepurilor tineri este una dintre cele mai importante sarcini ale unui crescător de iepuri. În cazul hrănirii necorespunzătoare , iepurii au adesea probleme a tractului digestiv - (diaree, balonare). Prin urmare, în primele zile , iepurii tineri trebuie hrăniți cu furaje ușor digerabile de dimensiuni mici.

Furajele concentrate de cereale (ovăz, orz) trebuie să fie aplatizate. În acel moment când iepurii nu mai primesc lapte, cea mai buna hrana pentru ei o constituie hrănire mixtă:

Este necesar să treceți treptat la hrănirea animalelor tinere cu furaj verde. Deci, din a 15-20-a zi de viață, se dau iepurilor hrană în porții mici - 20 g fiecare .În prima zi se dă hrană o dată, în a doua - de două ori, și astfel treptat până la norma deplină.

Când hrăniți cu o cantitate mare de masă verde, este necesar să dați niște fân bun.

Hrănirea corectă nu numai că asigură creșterea și dezvoltarea unui organism tânăr de iepure, dar este și cea mai bună metodă de a face față  bolilor și deceselor.

Îngrășarea iepurilor

Animalele tinere dezvoltate în mod normal nu au nevoie de îngrășare specială, doar animalele subnutrite, bolnave, nu care au atins condiţiile corespunzătoare pentru sacrificarea planificată.

La îngrășare, scopul nu este atât de a crește în greutate în viu, cât de a îmbunătăți calitatea cărnii.

Sarcina principală la îngrășarea iepurilor pentru carne este minim timp la cel mai mic cost al furajului pentru a obține cantitatea maximă de greutate în vie.

Durata de îngrășare este de 3-4 săptămâni. Pentru a îmbunătăți apetitul animalelor, în alimentație se introduc ierburi aromatice: chimen, cantități mari de pelin, mărar si ramuri de conifere si foioase.

Rația alimentară include furaje ieftine sub formă de amestecuri semiumede de cartofi fierți și cereale, blaturi, făină de fân, tărâțe, deșeuri de cereale.

Pentru animalele subnutrite, se practică aburirea cartofilor,a paielor, a fânului, a frunzelor de copaci cu diverse resturi de bucătărie, cu adaos de nutreț de cereale.

Ponderea concentratelor ar trebui să depășească 50% din valoarea nutrițională a dietei.

Fin se da 50-60 g per zi.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

 

Articole Similare

Jun

20

Curiozități fascinante despre iepurii de curte!

Iepurii de curte sunt animale de companie iubite și apreciate în întreaga lume, datorită naturii lor blânde și aspectului adorabil. Însă, dincolo de exteriorul lor drăgălaș, iepurii ascund multe curiozități interesante care pot surprinde chiar și pe cei mai dedicați crescători. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai fascinante aspecte despre iepurii de curte.

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

Apr

30

Boli specifice virale la iepuri

Mixomatoza clasica constituie un pericol permanent pentru iepuroaice aproape tot timpul anului, mai periculoase fiind insa verile calduroase si umede, care favorizeaza multiplicarea insectelor intepatoare, transmitatoare de virus. Distingem aici 2 forme de boala: forma clasica, cu manifestare cutanata nodulara, cu transmitere numai prin insecte hematofoge si forma respiratorie cronica cu transmitere orizontala, de la iepure la iepure, dar poate fi si ea in aceeasi masura transmisa prin insecte, ca si forma clasica. In ultimii ani, un numar de crescatori au inregistrat

Apr

03

Suplimente Esențiale pentru Sănătatea Câinilor de Toate Vârstele

Indiferent de vârsta lor, câinii merită să primească o îngrijire completă și echilibrată pentru a le asigura o viață sănătoasă și fericită. Suplimentele pot completa dieta și pot contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a câinelui tău în diferite etape ale vieții sale. Iată câteva recomandări pentru suplimentele potrivite în funcție de categoriile de vârstă ale câinilor:

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<