Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Hrănirea iepuroaicelor care alăptează și îngrijirea iepurasilor

01 Jun 2023

Hrănirea iepuroaicelor care alăptează și îngrijirea iepurasilor

Valoarea nutritivă ridicată a laptelui de iepuroaică asigură o creșterea rapidă . Cantitatea de lapte este diferită - de la 50 la 200 g lapte pe zi. Iepuroaicele au nevoie de o cantitate mare de hrană nutritivă pentru a produce lapte. Hrănirea lor este împărțită în două perioade: prima de la naștere până în a 16-a zi a perioadei de alăptare, a doua - de la a 16-a zi a perioadei de alăptare până  când iepurii încep să mănânce singuri mâncare.

Iată o dietă aproximativă a unei iepuroaice care alăptează de la fătare până la a 16 zi:

Din a 16-a zi pentru fiecare iepuroaică se adaugă:

CREȘTEREA IEPURILOR TINERI

Creșterea iepurilor tineri este una dintre cele mai importante sarcini ale unui crescător de iepuri. În cazul hrănirii necorespunzătoare , iepurii au adesea probleme a tractului digestiv - (diaree, balonare). Prin urmare, în primele zile , iepurii tineri trebuie hrăniți cu furaje ușor digerabile de dimensiuni mici.

Furajele concentrate de cereale (ovăz, orz) trebuie să fie aplatizate. În acel moment când iepurii nu mai primesc lapte, cea mai buna hrana pentru ei o constituie hrănire mixtă:

Este necesar să treceți treptat la hrănirea animalelor tinere cu furaj verde. Deci, din a 15-20-a zi de viață, se dau iepurilor hrană în porții mici - 20 g fiecare .În prima zi se dă hrană o dată, în a doua - de două ori, și astfel treptat până la norma deplină.

Când hrăniți cu o cantitate mare de masă verde, este necesar să dați niște fân bun.

Hrănirea corectă nu numai că asigură creșterea și dezvoltarea unui organism tânăr de iepure, dar este și cea mai bună metodă de a face față  bolilor și deceselor.

Îngrășarea iepurilor

Animalele tinere dezvoltate în mod normal nu au nevoie de îngrășare specială, doar animalele subnutrite, bolnave, nu care au atins condiţiile corespunzătoare pentru sacrificarea planificată.

La îngrășare, scopul nu este atât de a crește în greutate în viu, cât de a îmbunătăți calitatea cărnii.

Sarcina principală la îngrășarea iepurilor pentru carne este minim timp la cel mai mic cost al furajului pentru a obține cantitatea maximă de greutate în vie.

Durata de îngrășare este de 3-4 săptămâni. Pentru a îmbunătăți apetitul animalelor, în alimentație se introduc ierburi aromatice: chimen, cantități mari de pelin, mărar si ramuri de conifere si foioase.

Rația alimentară include furaje ieftine sub formă de amestecuri semiumede de cartofi fierți și cereale, blaturi, făină de fân, tărâțe, deșeuri de cereale.

Pentru animalele subnutrite, se practică aburirea cartofilor,a paielor, a fânului, a frunzelor de copaci cu diverse resturi de bucătărie, cu adaos de nutreț de cereale.

Ponderea concentratelor ar trebui să depășească 50% din valoarea nutrițională a dietei.

Fin se da 50-60 g per zi.

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

 

Articole Similare

Jun

13

De ce să folosiți un serviciu de telemedicină veterinară?

Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.

May

26

Hrănirea sănatoasă si productivă a iepurilor

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mănâncă de aproximativ de 90 de ori, consumând 4-5 g de fiecare data când este hrănit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori când este hrănit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim.

Apr

28

Gastroenterita la viței – diareea neonatală a vițeilor !

Gastroenterita la viței este o boală destul de frecventă a sistemului digestiv care apare pe fondul proceselor inflamatorii care apar în tractul gastro-intestinal al animalelor. Cea mai periculoasă consecință a acestei boli este deshidratarea care apare la viței și la adulți, ceea ce poate duce la consecințe destul de triste.

Mar

20

Îngrijirea ovinelor înainte si după fătare

În ultimele 40 de zile de gestație datorită creșterea accelerată a fătului. Timpul de gestația unei oi este de aproximativ 150 zile. Stadiul de creștere al fătului generează a capacitate spațială mai mică a rumenului ovinelor , pentru care cerințele lor nutriționale nu poate fi furnizat integral de alimentele voluminoase, fiind recomandata utilizarea de concentrat, cereale sau ovăz.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<