Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Cățeaua a fătat recent? Cum să recunoști eclampsia post-partum și cum să-ți ajuți câinele.

31 Mar 2024

Eclampsia, cunoscută și sub denumirea de tetanie a laptelui sau hipocalcemie post-partum, este o afecțiune gravă care poate apărea la cățelele care tocmai  fătat. Această condiție este cauzată de scăderea bruscă a nivelului de calciu din sânge, cunoscută sub numele de hipocalcemie, și poate fi fatală dacă nu este tratată prompt.


Când apare?

Poate să apară la câinii care tocmai au fătat într-un interval de câteva zile până la câteva săptămâni după naștere. Acest interval poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi sănătatea generală a câinelui, dieta și gestionarea postnatală. Aceasta nu apare obligatoriu dacă animalul a primit suplimente de calciu pe perioada gestației.

În majoritatea cazurilor, eclampsia se dezvoltă în primele 1-3 săptămâni după naștere, deoarece este în această perioadă când cerințele de calciu pentru lactație sunt cele mai mari. Deși unele cazuri pot apărea mai devreme sau mai târziu, perioada imediată de după fătare și primele săptămâni de lactație sunt cele mai critice pentru monitorizarea simptomelor de eclampsie.

Care sunt simptomele?

  1. Agitație: Câinele poate deveni neliniștit sau agitat în mod inexplicabil.
  2. Slăbiciune musculară: Pot apărea semne de slăbiciune musculară, iar câinele poate părea mai puțin energic decât de obicei.
  3. Spasme musculare: Se pot observa contracții musculare involuntare sau spasme, în special în zona gâtului sau a membrelor.
  4. Tremur: Câinele poate prezenta tremurături sau tremurături în tot corpul.
  5. Convulsii: Unul dintre simptomele cele mai severe ale hipocalcemiei post-parturitie este apariția convulsiilor sau a crizelor epileptiforme.
  6. Comportament anormal: Pot apărea schimbări de comportament, cum ar fi confuzia sau desorientarea.
  7. Dificultăți respiratorii: Respirația rapidă sau dificultățile respiratorii pot indica o hipocalcemie severă.
  8. Letargie: Câinele poate părea mai puțin interesat de activități și poate dormi mai mult decât de obicei.
  9. Refuzul hranei: Câinele poate refuza să mănânce sau să bea apă.
  10. Hiperexcitabilitate neuromusculară: Aceasta poate include sensibilitate excesivă la stimuli externi sau reacții exagerate la atingere sau sunete.

Cum se tratează?

Tratamentul pentru eclampsia post-partum necesită intervenție veterinară imediată. De obicei, acesta implică administrarea intravenoasă de gluconat de calciu pentru a corecta nivelul scăzut de calciu din sânge. De asemenea, este important să se administreze tratament suplimentar pentru a stabiliza pacientul și a preveni recurența simptomelor.

În plus, gestionarea apei și a dietei poate juca un rol crucial în prevenirea eclampsiei post-partum. O dietă echilibrată, bogată în calciu și alți nutrienți esențiali, poate ajuta la menținerea sănătății mamei în timpul sarcinii și al lactației. De asemenea, monitorizarea atentă a sănătății și a comportamentului câinelui după naștere poate ajuta la detectarea precoce a semnelor de hipocalcemie și la intervenția rapidă.

Este important ca proprietarii de câini să fie conștienți de semnele și simptomele eclampsiei și să monitorizeze atent sănătatea și comportamentul câinelui după naștere. Orice semn de deteriorare a stării de sănătate a câinelui, în special în primele săptămâni de după fătare, ar trebui să fie adus imediat la atenția unui medic veterinar pentru evaluare și tratament adecvat.

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !


Surse poze: shutterstock.

Articole Similare

May

25

Boala sacilor anali la câini

Ce sunt sacii anali? Sacii anali sunt două pungi mici situate pe fiecare parte a anusului, la aproximativ 4 ore și 8 ore. Pereții sacului sunt căptușiți cu un număr mare de glande sebacee (sudoroare) care produc un lichid urât mirositor. Lichidul este stocat în sacii anali și apoi este eliberat printr-un mic canal sau canal care se deschide chiar în interiorul anusului. Sacii anali sunt denumiti în mod obișnuit glande anale. Sacii sunt prezenți atât la câinii masculi, cât și la femele.

May

12

Top 5 Rase de Câini Pentru Oameni Cu Un Mod de Viață Activ!

Dacă ești o persoană activă, iubitoare de mișcare și aventură, atunci un companion canin este exact ceea ce îți lipsește pentru a-ți însenina viața. Iată topul nostru al celor mai potrivite rase de câini pentru un mod de viață activ:

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

May

03

Aveți grijă la supraalimentarea în timpul sărbătorilor pascale!

Cu sărbătorile pascale apropiindu-se, e important să avem în vedere și bunăstarea celor mici, adică animăluțele noastre de companie. În timp ce noi, oamenii, ne bucurăm de mese festive și dulciuri, trebuie să fim conștienți de faptul că animalele  nu trebuie să împartă tot ce punem pe masă.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<