Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Mastita la capre: Simptome, Tratament și Prevenire

14 Mar 2023

Mastita este o inflamație a ugerului care este, în general, cauzată de o igienă deficitară sau de traumatisme ale pielii caprei.

Totuși motivul principal pentru apariția mastitei la o capră este reținerea laptelui în uger, aceasta poate fi din cauza nerespectării tehnicii de muls. De asemenea, mastita afectează foarte des animalele după fătare, într-un moment în care imunitatea caprei nu este capabilă să reziste infecției, în acest caz mastita poate fi cauzată de infecții virale, bacteriene sau fungice. Cu toate acestea, infecțiile bacteriene par să fie cele mai răspândite.

Simptomele de mastita la caprine:

- Lapte pătat de sânge

- O creștere a unuia dintre lobii ugerului

- Întărirea ugerului

- Modificarea calității laptelui (aspectul cheagurilor, schimbarea culorii)

- Creșterea temperaturii corpului caprei

- Cheagurile blochează ieșirea din mamelon la începutul mulsului; cheaguri, șuvițe, bulgări în timpul mulsului înfundă canalul și laptele iese cu dificultate;

- Reziduuri neplăcute pe tifon la curățarea laptelui;

- Laptele este amar.

Tratamentul mastitei:

1.     Izolați capra sau caprele afectate. Dacă una sau mai multe capre au mastită, va trebui să separați caprele afectate de restul turmei.

2.     Reduceți treptat conținutul de energie al dietei caprei și înlocuiți-l cu o dietă bogată în fibre. În acest fel, organismul caprei va primi mai puțini nutrienți disponibili și producția de lapte va scădea.

Scoateți cerealele din alimentația caprei și înlocuiți lucerna cu fân de iarbă. Caprele cu producție mare de lapte pot avea nevoie chiar și de o dietă mai scăzută de calorii, cum ar fi paie și apă. Cu toate acestea, de obicei este suficient să-i dai fân de iarbă.

3.     Utilizați un produs eficient de dezinfectare a mameloanelor. Ar trebui să curățați mameloanele caprei cu un antiseptic pentru a ucide orice agenți patogeni străini care ar putea trăi în uger. Cel mai comun și eficient tratament pentru mastită este considerat a fi utilizarea unui produs care conține iod sau clorhexidină.

Dacă utilizați clorhexidină, alegeți un produs cu o concentrație de 2%.

Aplicați antisepticul de două ori la intervale de 24 de ore pentru o eficacitate maximă.

 

4.     Tratamentul propriu zis a mastitei se efectuează în mai multe etape: Anestezia ugerului cu un unguent ce conține novocaină

Combaterea infecției bacteriene cu antibiotice cu administrare intracisternală

Reducerea sau ameliorarea simptomelor inflamației.

Stafilococii sunt unul dintre cei mai răspândiți agenți patogeni care cauzează mastită.

Infecțiile cauzate de Staphylococcus aureus sunt foarte frecvente. Cu toate acestea, atunci când apar, tind să fie persistente și nu răspund bine la tratament.

Infecțiile cu streptococ din grupa B sunt rare și, în general, nu prezintă un risc de a provoca mastită la capre.

Infecțiile cauzate de micoplasme pot cauza probleme grave la capre care pot duce la probleme de sănătate mai grave precum septicemia, poliartrita, pneumonia sau encefalita.

Mastita poate fi tratată cu antibiotice precum benzilpenicilină, cloxacilină, amoxicilină, cefalonium, cefoperazonă, eritromicină, tilmicosină, kanamicina, penicilină, ampicilină sau tetraciclină

Atenție : utilizarea medicamentelor  antimicotice, antibioticelor este permisă doar după obținerea antibiotico-gramei la indicarea și după consultația medicului veterinar.

Puteți da caprei glucocorticoizi, cum ar fi dexametazona, pentru a reduce umflarea.

Prevenirea infectării cu agenți patogeni care pot provoca mastită:

Îmbunătățește igiena înainte de mulsul caprelor.

Caprele nu ar trebui să trăiască în condiții de suprapopulație . Fiecare capră ar trebui să aibă suficient spațiu în hambar și curte.

Calea dintre sala de muls și hambar, sau câmp, trebuie menținute curate. Căile trebuie să fie lipsite de drenaj, fecale și gunoi de grajd lichid.

Uscați ugerul cu o cârpă și spălați-le bine cu apă curată. De asemenea, asigurați-vă că vă spălați pe mâini înainte și după mulsul caprelor.

Utilizați un produs de igienizare pentru a igieniza glandelor mamare înainte de muls și păstrați orice echipament de muls pe care îl utilizați curat și igienizat.

Reduce timpul de muls pentru capre. Unele studii preliminare sugerează că poate exista o relație între focarele de mastită și perioada de timp în care caprele sunt atașate la unitățile de muls.[14] Deși aceste studii pot să nu prevină în mod concludent cazurile de mastită, ele merită luate în considerare în continuare și pot justifica reducerea timpului de atașare a caprelor la unitatea de muls.

 

Sfaturi

Testați frecvent caprele pentru mastită. Cu cât boala este detectată mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele ca caprele să se recupereze complet.

Avertizări

Discutați cu medicul veterinar după ce observați că capra are mastită. Mastita poate fi fatală în cele mai acute forme. De asemenea, se poate răspândi cu ușurință în restul turmei.

Nu beți lapte până nu sunteți sigur că mastita a dispărut. Aruncați orice lapte pe care l-ar fi produs o capră infectată și asigurați-vă că curățați temeinic orice echipament de muls pe care l-ați folosit la capră.

Articole Similare

May

09

Ce este giardia si cum se transmite

Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Exista foarte multe specii de Giardia cunoscute pana in prezent, cea mai importanta fiind Giardia intestinalis (sinonime: Giardia duodenalis, Giardia lamblia). Acest parazit se prezinta sub 2 forme.

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Feb

18

Intoxicația cu rodenticide la animale!

Intoxicația cu rodenticide se referă la expunerea la substanțele chimice folosite pentru a ucide rozătoarele, cum ar fi șoarecii și șobolanii. Aceste substanțe chimice pot fi extrem de toxice și pot provoca simptome grave și chiar moarte în cazul expunerii la om și animale. Iată câteva tipuri comune de rodenticide și simptomele asociate intoxicației cu acestea

Feb

07

Care sunt cauzele că animalul meu năpârlește excesiv? Cauzele alopeciei?

Alopecia, sau pierderea părului, poate avea numeroase cauze primare și secundare la animalele de companie. Iată câteva dintre cele mai comune: Cauze Primare (directe): Afecțiuni dermatologice: Boli de piele cum ar fi dermatita alergică, dermatita de contact, dermatita seboreică, dermatofitoza (infecții fungice), demodicoza (infestare cu Demodex), sau scabia (infestare cu Sarcoptes) pot fi cauze primare ale alopeciei.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<