Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Micotoxinele din hrana porumbeilor le pot afecta sanatatea

21 Nov 2022

Micotoxinele din hrana porumbeilor le pot afecta sanatatea

Corpul porumbeilor noștri, acumulează toxine, rezultate din prelucarea hranei și a suplimentelor sau medicamentelor folosite. Unele rezultă în urma cerealelor care conțin erbicide sau pesticide, altele rezultă din conservanții găsiți în produsele primite iar altele rezultă din procesele chimice metabolice. În oricare dintre cazuri, acumularea toxinelor nu este benefică și dacă nu intervenim pentru a le elimina periodic, efectele lor vor fi negative și de ne-dorit. O metodă foarte bună, în timpul iernii este postul negru, care elimină toxinele acumulate, însă în perioda concursurilor, a năpârlirii, a creșterii puilor și a dezvoltării lor, acesta nu este posibil.

Este foarte important să cunoaștem principalele boli care ne afectează porumbeii , și mai ales pe cele care apar în sezonul activ a porumbeilor, când aceștia sunt mai tensionați și stresați.

Una dintre bolile de tip respirator la care trebuie să fim atenți și să știm să o diferențiem de alte boli respiratorii asemănătoare dar care sunt de etiologie bacteriană sunt micotoxinele produse de ciuperci.

Aspergillus fumigatus

Aceste micotoxine sunt produse în amestecurile și boabele cu care  hrănim porumbeii noștri și se dezvoltă în timpul recoltării și depozitării ulterioare a boabelor , în principal atunci când există prea multă umiditate și semințele lor sunt depozitată în cantități mari.

Dintre cele mai comune micotoxine care ne pot afecta păsările, vom descrie două dintre cele mai importante:

Aspergillus Fumigatus si Candida Albicans.- Acestea sunt cele mai importante ciuperci care provoaca afectiuni respiratorii;

Aspergillos fumigatus atacă în principal păsările slăbite supuse unui stres mare, cum ar fi cele care apar în timpul sezonului de curse. Dacă efectuăm o necropsie, vom constata că leziunile se vor limita la plămâni și sacii de aer, deși s-au găsit leziuni și la nivelul sinusurilor și faringelui.

Macroscopic poate apărea sub formă de mucegai filamentos, ca mase cazeoase galbene de 1 până la 10 mm diametru, fiind în majoritatea cazurilor de tip cronic,; unele păsări pot să piardă în greutate și să fie deprimate, respirație forțată.

În ceea ce privește cel de-al doilea exemplar, Candida albicans, afectează în principal cultura și esofagul și poate fi inflamat, motiv pentru care puii pot avea scurgeri nazale.

Candida albicans

Candidoza este o boală infecțioasă a tractului digestiv cauzată de ciuperca "Candida albicans ". Factorii care îi pot favoriza dezvoltarea sunt:

1.Lipsa de igiena
2.Tratament cu antibiotice pe termen lung
3.Deficit de vitamine
4.Infecții parazitare severe
5. Imunodeficiențe
Leziunile sunt localizate în principal în cavitatea bucală, buze, esofag, dar pot afecta și proventricul și rareori și intestinul. Mucoasa afectată apare îngroșată, ridicată și încrețită în alb.

Prin urmare, pentru a preveni puțin problema micotoxinelor atunci când cumpărăm hrana , trebuie să fim atenți la anumite aspecte precum:

1.Nu cumpărați semințe vechi din sezoanele anterioare care au fost depozitate de mult timp.

2.Cumpărați doar seminte de culori uniforme, fară variație de nuanțe.

3. Semințele care nu conțin praf sau alte materiale străine precum murdăria de păsări, noroi, mucegai etc.

4.Asigurați-vă ca nu au un nivel de umiditate ridicat ; O modalitate ușoară de a afla ar fi : să iei câteva boabe, să treci puțin cu mâinile prin ele și dacă se simt grele și nu produc un zgomot fin, atunci fiți precauți si mai bine abțineți-vă de a le procura.

O altă modalitate de a detecta micotoxinele produse de ciuperci ar fi cu ajutorul unui laborator specializat prin cromatografie , monitorizarea semințelor și efectuarea testului care s-a dovedit a fi cel mai potrivit pentru determinarea și cuantificarea micotoxinelor prezente în semințele achiziționate.

 

 

Articole Similare

Jan

27

10 sfaturi pentru o vizită reușită la medicul veterinar!

Suntem conștienți că vizitele la medicul veterinar pot fi stresante pentru animalele noastre de companie. Cu toate acestea, există câteva trucuri și abordări pe care le puteți încerca pentru a face această experiență mai plăcută și mai puțin traumatică pentru prietenul tău cu blăniță

Dec

05

Cum să ajuți păsările în timpul iernii?

Pe măsură ce iarna se apropie și temperaturile scad, este momentul să ne gândim și la prietenele noastre cu aripi. Păsările locale au nevoie de sprijinul nostru pentru a trece cu bine prin sezonul rece.  Cintezele, vrăbiile, sticleții și pițigoii sunt doar unele din speciile care rămân pe tărâmul nostru pentru a ierna. Iată câteva modalități prin care putem să le oferim ajutor.

Nov

25

Cum să te folosești de serviciul "ÎNTREABĂ SPECIALISTUL" corect?

Astăzi dorim să îndemnăm  comunitatea noastră să se folosească de serviciul nostru gratuit "ÎNTREABĂ SPECIALISTUL" pe care îl găsiți pe pagina noastră principală. Aici vă puteți adresa orice întrebare referitor la animăluțul dumneavoastră! Răspunsurile la următoarele întrebări vor  ajuta medicul veterinar să obțină o imagine mai completă a stării de sănătate a animalului tău și să formuleze un diagnostic. Este important să fii cât mai precis și deschis în răspunsurile tale pentru a facilita diagnosticul și tratamentul adecvat.

Jun

13

De ce să folosiți un serviciu de telemedicină veterinară?

Telemedicina este definită ca modalitatea de furnizarea a serviciilor medical veterinare la distanță, utilizând tehnologiile informaționale și de comunicație, pentru a facilita consultările medicale, a evalua și gestiona îngrijirile medicale referitor la starea de sănătate a pacienților.Telemedicina nu înlocuiește practica actuală de medicină veterinară, ci este un instrument complementar care vine în ajutor medicilor veterinari.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<