Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Micotoxinele din hrana porumbeilor le pot afecta sanatatea

21 Nov 2022

Micotoxinele din hrana porumbeilor le pot afecta sanatatea

Corpul porumbeilor noștri, acumulează toxine, rezultate din prelucarea hranei și a suplimentelor sau medicamentelor folosite. Unele rezultă în urma cerealelor care conțin erbicide sau pesticide, altele rezultă din conservanții găsiți în produsele primite iar altele rezultă din procesele chimice metabolice. În oricare dintre cazuri, acumularea toxinelor nu este benefică și dacă nu intervenim pentru a le elimina periodic, efectele lor vor fi negative și de ne-dorit. O metodă foarte bună, în timpul iernii este postul negru, care elimină toxinele acumulate, însă în perioda concursurilor, a năpârlirii, a creșterii puilor și a dezvoltării lor, acesta nu este posibil.

Este foarte important să cunoaștem principalele boli care ne afectează porumbeii , și mai ales pe cele care apar în sezonul activ a porumbeilor, când aceștia sunt mai tensionați și stresați.

Una dintre bolile de tip respirator la care trebuie să fim atenți și să știm să o diferențiem de alte boli respiratorii asemănătoare dar care sunt de etiologie bacteriană sunt micotoxinele produse de ciuperci.

Aspergillus fumigatus

Aceste micotoxine sunt produse în amestecurile și boabele cu care  hrănim porumbeii noștri și se dezvoltă în timpul recoltării și depozitării ulterioare a boabelor , în principal atunci când există prea multă umiditate și semințele lor sunt depozitată în cantități mari.

Dintre cele mai comune micotoxine care ne pot afecta păsările, vom descrie două dintre cele mai importante:

Aspergillus Fumigatus si Candida Albicans.- Acestea sunt cele mai importante ciuperci care provoaca afectiuni respiratorii;

Aspergillos fumigatus atacă în principal păsările slăbite supuse unui stres mare, cum ar fi cele care apar în timpul sezonului de curse. Dacă efectuăm o necropsie, vom constata că leziunile se vor limita la plămâni și sacii de aer, deși s-au găsit leziuni și la nivelul sinusurilor și faringelui.

Macroscopic poate apărea sub formă de mucegai filamentos, ca mase cazeoase galbene de 1 până la 10 mm diametru, fiind în majoritatea cazurilor de tip cronic,; unele păsări pot să piardă în greutate și să fie deprimate, respirație forțată.

În ceea ce privește cel de-al doilea exemplar, Candida albicans, afectează în principal cultura și esofagul și poate fi inflamat, motiv pentru care puii pot avea scurgeri nazale.

Candida albicans

Candidoza este o boală infecțioasă a tractului digestiv cauzată de ciuperca "Candida albicans ". Factorii care îi pot favoriza dezvoltarea sunt:

1.Lipsa de igiena
2.Tratament cu antibiotice pe termen lung
3.Deficit de vitamine
4.Infecții parazitare severe
5. Imunodeficiențe
Leziunile sunt localizate în principal în cavitatea bucală, buze, esofag, dar pot afecta și proventricul și rareori și intestinul. Mucoasa afectată apare îngroșată, ridicată și încrețită în alb.

Prin urmare, pentru a preveni puțin problema micotoxinelor atunci când cumpărăm hrana , trebuie să fim atenți la anumite aspecte precum:

1.Nu cumpărați semințe vechi din sezoanele anterioare care au fost depozitate de mult timp.

2.Cumpărați doar seminte de culori uniforme, fară variație de nuanțe.

3. Semințele care nu conțin praf sau alte materiale străine precum murdăria de păsări, noroi, mucegai etc.

4.Asigurați-vă ca nu au un nivel de umiditate ridicat ; O modalitate ușoară de a afla ar fi : să iei câteva boabe, să treci puțin cu mâinile prin ele și dacă se simt grele și nu produc un zgomot fin, atunci fiți precauți si mai bine abțineți-vă de a le procura.

O altă modalitate de a detecta micotoxinele produse de ciuperci ar fi cu ajutorul unui laborator specializat prin cromatografie , monitorizarea semințelor și efectuarea testului care s-a dovedit a fi cel mai potrivit pentru determinarea și cuantificarea micotoxinelor prezente în semințele achiziționate.

 

 

Articole Similare

Jun

21

Boli infecțioase bacteriene si virale la perusi

Salmonella se poate transmite și prin ouă și coji de ouă sterilizate necorespunzător. Acești germeni se înmulțesc și la suprafața apei din fântânile murdare, este foarte des transmisă de păsările sălbatice, care trec în apropierea sau stau chiar pe volierele perușilor în aer liber . Pericolul transmiterii acestei infecții există și dacă sunt prezenți șobolani și șoareci. Germenii excretați pot să pună în pericol și oamenii. Simptomele patologice ale salmonelozei la peruși sunt relativ necaracteristice.

Jun

14

Alimentele toxice pentru papagali

Mai jos sunt enumerate diferite produse și alimente care sunt furnizate păsărilor și reprezintă diferite grade de toxicitate, precum și substanțe antinutritive. Evitați să le oferiți papagalilor dvs. : Avocado (Persea americana) – intoxicații cu acest produs induce o intoxicație care se manifestă la 12 ore de la ingestie. Provoacă dificultăți respiratorie, congestie generalizată, pene ciufulite, hidropericardită , edem generalizat, opistotonos și moare din cauza insuficienței cardiace în 1 sau 2 zile

May

31

Leziunile porumbeilor sportivi

Fiecare columbofil știe cât de des se întâlnesc situații ca, după un antrenament sau o cursă, unii dintre porumbeii se întorc deseori accidentați. Astfel de situații fac parte din dezvoltarea acestei activități și, în funcție de gravitatea acesteia, unele păsări sunt recuperabile pentru competiție, iar altele, în cel mai bun caz, pot fi alocate crescătorii doar dacă valoarea individului o merită și calitatea acestora este dovedita. Capacitatea porumbeilor de a se recupera grave este uimitoare.

May

30

Importanța îmbăierii pentru porumbeii

În continuare vom desfășura un subiect pe care mulți columbofili îl trec cu vederea și care, totuși, are o mare importanță pentru bunăstarea porumbeilor. Este vorba despre baie. Porumbeii, ca toate păsările, trebuie să-și păstreze penele în cea mai bună stare posibilă. Una dintre cele mai importante cauze în deteriorarea penelor este tocmai lipsa scăldării. Această procedură are mai multe beneficii pentru porumbeii noștri: Păstrează penele curate, ceea ce are un efect pozitiv asupra zborului.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<