Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Rezistenţa la antibiotice, dovedită ştiinţific

03 Aug 2020

O echipă internaţională de cercetători condusă de Universitatea Complutense din Madrid (UCM) a identificat peste 400 de gene asociate cu rezistenţa la antibiotice în fermele de porci şi pui, relatează agenţia spaniolă de presă EFE.

După analiza a peste 9.000 de probe prelevate de la porci şi pui din mai mult de 350 de ferme de pe teritoriul Uniunii Europene, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice 407 gene cu rezistenţă la antibiotice care, eventual, ar putea fi transmise independent de bacteriile în care s-au găsit iniţial. Potrivit UCM, unele dintre aceste gene au fost prezente în toate exploataţiile studiate.

Pentru realizarea studiului, eşantioanele au fost colectate de la un lot de ferme din fiecare ţară participantă, iar ulterior au fost folosite secvenţe masive pentru a genera mai mult de 5.000 de gigabaze din secvenţele ADN.

Una dintre noutăţile acestei lucrări este faptul că s-au folosit analize metagenomice pentru a identifica nu doar genele de rezistenţă prezente în bacterii care pot fi izolate, aşa cum se întâmplă de obicei, dar acestea au fost detectate prin secvenţierea completă a ADN-ului prezent în conţinutul din intestin. "Acest lucru ne permite să cunoaştem genele de rezistenţă la antibiotice care ar putea fi transmise, indiferent de bacteriile în care sunt, a explicat Bruno Gonzalez, unul dintre autorii studiului.

Un alt rezultat "relevant" este asocierea directă între utilizarea antibioticelor şi prevalenţa genelor de rezistenţă: variaţii de aproximativ 30% privind utilizarea antibioticelor reduce cu 50% abundenţa genelor rezistenţă, potrivit cercetătorului.

Din sutele de gene identificate, oamenii de ştiinţă au observat, de asemenea, modul diferit în care acestea sunt distribuite între cele două specii: 33 de gene au fost detectate în toate fermele de porci şi 49 în toate fermele de pui. Din total, 24 au fost comune la ambele animale, potrivit studiului.

Pe de altă parte, omogenitatea rezultatelor obţinute pe porci este relevantă: în majoritatea probelor s-au găsit gene de rezistenţă la tetracicline, macrolide, beta-lactame şi aminoglicozide. În schimb, în cazul găinilor, rezultatele au fost foarte eterogene şi au fost găsite gene de rezistenţă la aceleaşi antibiotice, dar în cantităţi foarte diferite între eşantioane. "Toate acestea indica faptul ca rezistenţa la porci şi păsări de carne este substanţial diferită", a spus el.

Această cercetare, susţin autorii studiului, reprezintă un instrument pentru industrie şi medicii veterinari de a optimiza şi reduce utilizarea antibioticelor în lupta împotriva unei probleme care "ar putea fi în viitor prima cauză de mortaitate în lume".

 

 

ATENȚIE !!!

Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Mar

19

ABC-ul substanțelor toxice la pisici!

Am decis să facem un scurt rezumat despre unele substanțe toxice care pot afecta grav sănătatea pisicilor dvs. Am relatat mai jos un mnemotic pentru a fi mult mai ușor de ținut minte și astfel să vă asigurați protecția celor micuți.

Mar

15

Aspecte imagistice ale timpanocheratomului la câine

Timpanocheratomul este o afecţiune otică, fiind cunoscută sub denumirea de colesteatom sau chist epidermoid, caracterizată de apariţia unei formaţiuni non-neoplazice la nivelul urechii medii. Această formaţiune este compusă din resturi de cheratină acoperite de un epiteliu scuamos cheratinizat, multistratificat. Prezintă o creştere continuă şi poate antrena deformarea şi distrugerea peretelui bulei timpanice. Imagistic se constată prezenţa unei structuri cu densitate de ţesut moale la nivelul urechii medii, precum şi alterarea până la distrugerea integrităţii peretelui bulei timpanice, în diverse grade. Examenul imagistic ajută la identificarea timpanocheratomului, însă diagnosticul definitiv se stabileşte prin examen histopatologic. 

Mar

14

Patologiile psihologice si de comportament a câinilor

Nu există nici o îndoială că câinele este un animal cu un caracter marcant social, așa că are nevoie să trăiască cu stăpânii săi și să interacționeze cu semenii săi pentru a fi echilibrat. Familia care include un membru canin trebuie să știe că, pentru el, vor fi ceva ca haita lui. Cu alte cuvinte, relația cu proprietarul este esențială pentru a evita problemele de comportament al câinelui. Mai exact, perioada de socializare a catelusului

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<