Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Gastroenterita la viței – diareea neonatală a vițeilor !

28 Apr 2023

Gastroenterita la viței – diareea neonatală a vițeilor !

Diareea la vițeii sunt procese foarte frecvente în ferme, a căror incidență se menține în timp în ciuda numărului mare de investigații efectuate.

Gastroenterita la viței este o boală destul de frecventă a sistemului digestiv care apare pe fondul proceselor inflamatorii care apar în tractul gastro-intestinal al animalelor. Cea mai periculoasă consecință a acestei boli este deshidratarea care apare la viței și la adulți, ceea ce poate duce la consecințe destul de triste.

Diareea provoacă pierderi economice semnificative :

-Creșterea mortalității vițeilor, care poate ajunge la 25%. De altfel, peste 50% din pierderile înregistrate în primele luni de viață ale unui vițel se datorează proceselor diareice.

-costuri economice veterinare.

-Reducerea creșterii medii zilnice în greutate datorită deshidratării și absorbției reduse de nutrienți.

-Probleme de performanță la animalul adult: Un animal care a suferit de diaree nu își atinge niciodată potențialul maxim de producție.

-S-au constatat probleme de reproducere din cauza intarzierilor la venirea pubertatii si a primei nasteri.

-Animalele cu diaree sunt mai susceptibile la pneumonie și alte boli.

-Mai mult timp pe care fermierul îl petrece îngrijind vițel.

Însumând toate aceste cheltuieli, pierderile economice sunt substanțiale.

Boala poate apărea din diverse motive. Veterinari identifică următoarele:

sanitare și epidemiologice - un mediu nefavorabil, posibilitatea transmiterii virusului de la un animal bolnav;

genetic - prag ereditar scăzut pentru rezistența organismului la virusuri;

fiziologic - slăbiciunea corpului;

infecțios - de natură bacteriană, virală sau parazită. Cele mai frecvente sunt rotavirusul, coronavirusul, Escherichia coli, enterotoxigenic (ETEC) și Cryptosporidium parvum, deși se pot datora și acțiunii altor agenți precum Clostridium, Salmonella sau Eimeria. Acești agenți patogeni pot apărea singuri sau în combinație.

Există și viruși care provoacă diaree care sunt considerați în curs de dezvoltare, cum ar fi norovirusul, nebovirusul și torovirusul, deși relația lor cu apariția diareei nu este pe deplin confirmată.

Important!  Principala cauză a gastroenteritei la vițe este alimentația necorespunzătoare: dieta și compoziția dietei trebuie să fie echilibrate și adecvate vârstei animalului.. Substanțele toxice pot fi prezente inițial în furaj sau în timpul procesului de preparare. Acesta poate fi fân putred, întoarcere răsfățată, concentrate expirate, lapte contaminat, acru sau rece. O altă cauză a bolii este o schimbare accentuată a dietei..

- hrănirea vițeilor cu lapte acru de calitate scăzută;

- trecerea prea bruscă de la tipul de hrănire cu lapte la tipul de hrănire pentru adulți;

- udarea vițeilor cu apă prea rece sau murdară.

- în utilizarea furajelor de calitate slabă;

- Important!Principala cauză a gastroenteritei este hrănirea necorespunzătoare a bovinelor. Acest lucru se poate manifesta:

- nerespectarea regimului alimentar și de băut;

- utilizarea furajelor congelate la hrana animalelor, precum și a putrezitului, acru, mucegăit sau plin de furaje de pământ și nisip.

 

Metode de tratare a gastroenteritei la viței

Tratamentul gastroenteritei la viței și vaci are loc în mai multe etape principale:

În prima zi, după stabilirea gastroenteritei la un vițel sau vacă, li se prescrie absența completă a oricărui tip de hrănire. Este permisă numai apă potabilă nelimitată. În unele cazuri, pentru a exclude posibilitatea epuizării unui animal bolnav, se pot adăuga în apă glucoză, clorură de sodiu sau acid ascorbic.

1. Izolați un animal bolnav de turmă, opriți orice hrănire și chemați un medic veterinar profesionist. Izolarea se efectuează pentru a exclude posibilitatea infectării altor animale de la un individ bolnav.

2. Spălarea gastrică a vițelului pentru a elimina intoxicația ulterioară cu substanțe toxice. Spălarea se efectuează, cel mai adesea, cu soluție de bicarbonat de sodiu sau soluție izotonică. Laxativele pot fi prescrise pentru a goli intestinele.Prescrierea de medicamente antibiotice și agenți antimicrobieni. În plus, medicul veterinar prescrie în mod necesar vitaminele grupelor A, B, C, E. Animalului. Eliminarea durerii și spasmelor în tractul gastro-intestinal al animalului se efectuează folosind diferite analgezice, No-shpy sau Anestezin. Pentru a restabili microflora intestinală normală, animalului i se prescriu probiotice.

3.După ce punctul critic al bolii a fost trecut și îmbunătățirea stării individului are o tendință pozitivă, pentru vițel este prescris un aliment dietetic separat. Un bulion de orez slab, un decoct de făină de ovăz, infuzii de plante medicinale, precum mușețelul, au un efect benefic asupra corpului unui animal bolnav.

 

ATENȚIE !!! Aceste informații sunt minuțios selecționate și scrise de medici veterinari , dar nu înlocuiesc consultația sau examinarea medicală. Pentru o diagnoză exactă rugăm sa consultați un medic veterinar în persoană sau o clinică specializată .Pentru noi este foarte important ca dumneavoastră sa dețineți informații corecte și coerente, prezentate în modul cel mai simplu si pe înțeles, pentru a vă crea o idee generală în raport cu problemele cu care vă confruntați. Aici veți găsi răspunsuri ce reflectă practicile generale cu caracter de îndrumare, dar nu de diagnoză exactă !

Articole Similare

Mar

28

Intoxicația cu Marijuana la câini și pisici

Intoxicația cu marijuana la câini și pisici poate fi o situație serioasă și trebuie tratată cu atenție și promptitudine. Este important să fii conștient de simptomele apărute în cazul în care animalul tău este expus accidental la marijuana.

Feb

28

Ce ar trebui să faci dacă câinele tău suferă de anxietate ?

Indiferent dacă animalul tău de companie este un câine speriat, evadarea unui câine este întotdeauna un coșmar pentru proprietarii de animale de companie. Ce poți face în caz de urgență: Lăsați ușa din față sau din curte deschisă, astfel încât câinele să poată intra dacă ajunge acasă Postați pe Facebook poate fi de asemenea util. Puteți ajunge la o mulțime de oameni într-un timp scurt. Dar aici este important ca oamenii să fie conștienți că

Feb

18

Intoxicația cu rodenticide la animale!

Intoxicația cu rodenticide se referă la expunerea la substanțele chimice folosite pentru a ucide rozătoarele, cum ar fi șoarecii și șobolanii. Aceste substanțe chimice pot fi extrem de toxice și pot provoca simptome grave și chiar moarte în cazul expunerii la om și animale. Iată câteva tipuri comune de rodenticide și simptomele asociate intoxicației cu acestea

Feb

07

Care sunt cauzele că animalul meu năpârlește excesiv? Cauzele alopeciei?

Alopecia, sau pierderea părului, poate avea numeroase cauze primare și secundare la animalele de companie. Iată câteva dintre cele mai comune: Cauze Primare (directe): Afecțiuni dermatologice: Boli de piele cum ar fi dermatita alergică, dermatita de contact, dermatita seboreică, dermatofitoza (infecții fungice), demodicoza (infestare cu Demodex), sau scabia (infestare cu Sarcoptes) pot fi cauze primare ale alopeciei.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<