Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Patologiile psihologice și de comportament a câinilor

14 Sep 2022

Patologiile psihologice si de comportament a câinilor

Nu există nici o îndoială că câinele este un animal cu un caracter marcant social, așa că are nevoie să trăiască cu stăpânii săi și să interacționeze cu semenii săi pentru a fi echilibrat. Familia care include un membru canin trebuie să știe că, pentru el, vor fi ceva ca haita lui.

Cu alte cuvinte, relația cu proprietarul este esențială pentru a evita problemele de comportament al câinelui. Mai exact, perioada de socializare a catelusului (intre 3 si 12 saptamani de viata) va avea un rol decisiv pentru sănătatea sa emoțională.

În această primă etapă, câinele învață multe lucruri noi și se obișnuiește cu diferite situații noi, așa că în această fază se pun bazele bunăstării sale ulterioare. De obicei, problemele psihologice la câini încep să fie observate în primele patru luni de viață ale animalului, deși în unele cazuri pot începe la câinii care sunt deja adulți.

Cele mai frecvente patologii comportamentale la animale sunt, în general, fobiile sau fricile, anxietatea și depresia. Pentru a aborda aceste probleme, este esențial să-ți educi în mod corespunzător prietenul blănos acasă, cu multă dragoste și răbdare. Uneori, acest lucru poate necesita ajutorul medicului veterinar sau al unui expert în comportamentul canin. În acest articol vom afla despre diferitele tulburări psihologice de care pot suferi câinii și despre caracteristicile acestora.

De ce apar aceste boli?

Răspunsul la această întrebare nu este întotdeauna o sarcină simplă. Unele dintre ele sunt considerate a fi cauza atât a erorilor de educație, cât și de socializare care apar în primele patru luni de viață.

Depresia

Cea mai frecventă boală mintală la câini este depresia. Și așa cum se întâmplă cu ființele umane, acest lucru poate deveni limitativ pentru animale, deoarece acestea prezintă de obicei simptome precum apatie, tendință la singurătate, somn excesiv, tulburări de alimentație, iritabilitate și lins compulsiv.

 

Atunci când orice proprietar observă acest comportament, trebuie să aibă în vedere faptul că câinele se poate afla într-un proces depresiv care le poate afecta grav sănătatea. De fapt, pot exista cazuri în care animalul intră într-o spirală autodistructivă sau tinde spre malnutriție, care poate duce chiar la moarte. În ceea ce privește cauzele depresiei, aceasta depinde de fiecare caz specific și poate varia de la abuz, la schimbări în rutinele acestora sau chiar moartea unui alt animal din apropiere sau a proprietarului acestuia.

Fobiile

După cum arată studiul Scientific Reports, o mare parte a populației canine este expusă la frici și fobii care provoacă schimbări comportamentale. Nu este neobișnuit să vezi un câine speriat de zgomote puternice (cum ar fi petarde, tunete sau țipete), dar dacă asta duce la tremor, încercări de fugă, plâns sau chiar tahicardie, problema este mai gravă.

Pentru a face față acestei patologii, proprietarii trebuie să evite acțiunile si momentele care ce le provoacă fobie, deoarece expunerea excesivă le poate afecta grav starea fizică și psihică. În plus, există tratamente cu pastile tranchilizante care îi pot ajuta să suporte acele stări în care frica îi invadează.

 

Anxietate de separare

În unele cazuri, este posibil ca câinii să dezvolte legături profunde de dependență cu stăpânii lor. Uneori, acest lucru poate fi problematic, deoarece împiedică proprietarul să se poată separa de animalul său fără ca animalul să simtă un nivel ridicat de anxietate. În mod normal, câinii care experimentează acest tip de anxietate încep să latre sau să plângă atunci când stăpânul lor pleacă.

 

De asemenea, pot prezenta alte tipuri de simptome, cum ar fi tremurături, vărsături sau salivare. Este esențial să identificăm când se întâmplă acest lucru, deoarece altfel câinii se pot auto-răni pentru a canaliza anxietatea.

Tulburare obsesiv- compulsivă

Această tulburare, mai cunoscută prin acronimul său TOC, este bine cunoscută la om. În mod surprinzător, câinii nu sunt scutiți de a suferi de aceasta și pot experimenta compulsii la fel ca oamenii, deși, desigur, cu nuanțe diferite. La câini putem observa comportamente cum ar fi să se lingă continuu, să sape în locuri diferite sau să se întoarcă pe propria coadă.

 

Dacă vedeți oricare dintre aceste semne la câinele dvs., ar trebui să bănuiți că ar putea avea TOC. În unele ocazii, aceste comportamente aparent ciudate urmăresc să obțină autoreglarea în fața unei stări de anxietate, ceva obișnuit la câinii care au suferit abuzuri, de exemplu.

 

Bineînțeles, TOC la animale îi lipsește componenta cognitivă complexă care există la oameni, dar acest lucru nu diminuează cu nimic problema, deoarece suferința lor este la fel de reală ca și cea a oamenilor.

 

Schizofrenie

Schizofrenia este o boală psihică gravă despre care nu se știe totul în cazul ființelor umane. Deși abordarea sa s-a îmbunătățit remarcabil de-a lungul anilor, încă mai sunt multe necunoscute de clarificat. În cazul câinilor, abordarea este și mai complexă, deoarece se cunosc și mai puține despre această boală la animale.

 

Câinii care suferă de schizofrenie se pot auto-răni lovindu-se, se pot lupta frecvent cu alți câini, latră în situații neașteptate sau manifestă un comportament agresiv brusc și de neînțeles.

 

Ce trebuie să fac ca proprietar?

Bolile psihologice sunt greu de tratat. Daca ai vreo suspiciune ca câinele tău suferă de vreuna dintre afecțiunile pe care le-am menționat, este recomandat sa mergi la medicul veterinar pentru ca el sa fie cel care exclude, in primul rând, orice cauza organica. In cazul in care problema este strict psihologica, te poate ajuta un profesionist in etologia comportamentului animal.

 

Pe lângă îndrumările specifice pe care ți le oferă profesionistul, este important să urmezi obiceiuri adecvate cu animalul tău. Încercați să faceți exerciții regulate cu el, faceți-l să socializeze cu alți câini, acordați-i atenție și faceți mediul în care trăiește cât mai plăcut pentru el.

 

Ca și în cazul oamenilor, bunăstarea animalelor este holistică și depinde de sănătatea fizică, dar și de sănătatea psihică. Încercați să vă ocupați de nevoile sale și nu uitați că este o ființă vie care se simte exact ca tine. Câteva recomandări interesante dacă dețineți un câine și bănuiți că ceva nu este în regulă:

Observați-vă cu atenție animalul de companie. Încearcă să fii obiectiv în orice moment.

Notează modificările pe care le detectezi pe termen mediu și lung la animalul tău.

Consultați medicul veterinar sau un etolog calificat dacă observați că problema este reală și persistentă și că depășește unele limete.

Nu-ți pedepsi câinele pentru comportamentul său.

Nu folosiți zgarda de pedeapsă și nu îl închideți într-o cușcă, deoarece acestea sunt măsuri crude care constituie maltratare a câinelui dumneavoastră.

Nu-ți folosi câinele în interesul tău.

Nu-l forța să joace dacă nu vrea.

Lasă-l să exploreze singur.

Hrăniți-vă animalul corespunzător și lăsați-l să se odihnească suficient.

Arată-i afecțiune și încurajează-l.

Articole Similare

Sep

20

Efectul castrării asupra bunăstării porcilor

Castrarea masculilor constă în îndepărtarea testiculelor sau inhibarea funcției testiculare. Deși prevalența castrării la porci variază în funcție de fiecare țară, în general este o practică de rutină care se realizează prin intervenție chirurgicală fără anestezie în prima săptămână de viață a purcelului. Avantajele castrării ar fi: prevenirea reproducerii nedorite în sisteme extensive, reducerea comportamentului agresiv și a rănilor și comportamentului de montare în consecință și posibilitatea fabricării de produse prelucrate de calitate superioară.

Sep

19

Agresivitatea la porcine și consecintele ei asupra bunăstării

Porcii sunt animale sociale care stabilesc relații de dominanță-subordonare prin agresivitate. Agresiunile de contact și fără contact apar atunci când porcii necunoscuți sunt amestecați împreună și pot fi o problemă de bunăstare dacă duc la stres sau provoacă răni. Reducerea agresiunii îmbunătățește bunăstarea animalelor prin reducerea stresului și a rănilor și îmbunătățirea stării de sănătate a porcilor. Cele mai notabile strategii de reducere a agresiunii sunt menținerea stabilă a grupurilor sociale, reducerea densității și facilitarea accesului

Sep

15

Alzheimer canin: cum să detectăm dacă câinele nostru suferă de această maladie!

Câinii îmbătrânesc într-un ritm mai rapid decât noi, așa că suntem sortiți să asistăm la ravagiile anilor care trec asupra câinilor. Pe lângă cunoscuta osteoartrita, se adaugă frecvent problemele de rinichi, de vedere sau auz, care caracterizează acei câini care ajung la vârste înaintate. Acest lucru se evidențiază aproximativ la vârsta de cincisprezece ani la câinii de talie mare și până la douăzeci de ani la cei de talie mică.

Sep

12

Balanopostita la câine ( inflamarea organelor genitale la câine)

Balanopostita se caracterizează prin inflamarea glandului penisului (balanita) si inflamația mucoasei prepuțului (prostita). În cele mai multe cazuri, agenții responsabili de această infecție sunt prezenți în mod natural în ecosistemul prepuțului, fără a cauza probleme. Cu toate acestea, atunci când unele microorganisme proliferează în exces față de altele, apare infecția cunoscută sub numele de balanopostită. Această inflamație poate apărea în orice etapă a vieții câinelui, inclusiv și la cățeii tineri, dar este frecventă și la animalele.

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<