Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Voma la un câine, ce să faci dacă nu este posibil să mergi la veterinar

28 Oct 2022

Voma la un câine, ce să faci dacă nu este posibil să mergi la veterinar

Proprietarii de câini se confruntă adesea cu voma animalelor lor de companie. În același timp, mulți habar nu au ce să facă în această situație. Cauza vărsăturilor la câini poate fi circumstanțe complet diverse. În unele cazuri, este foarte posibil să faci față singur unei astfel de probleme, fără a apela la ajutorul urgent al unui medic veterinar.

Proprietarii de câini confundă adesea voma și regurgitarea. În primul rând, trebuie să știți că vărsăturile este un proces de golire a stomacului de conținutul său. Și eructația, de regulă, se întâmplă o dată. După aceea, câinele nu simte niciun disconfort.

Principalele diferențe dintre vomă și regurgitare la câini:

În momentul vărsăturilor, stomacul câinelui și adesea părțile superioare ale intestinului sunt aproape complet golite. Unul dintre motivele acestei eliberări este eliminarea naturală a posibilelor substanțe toxice sau a obiectelor străine pe care  le-a înghițit. În acest caz, masele emetice au un miros destul de ascuțit și neplăcut, structura lor poate fi diferită.

În schimb, procesul de golire reflexă a stomacului poate fi de natură fizică. De exemplu, cățeii care au mâncat prea mult lapte pot regurgita excesul. Vărsăturile fiziologice în marea majoritate se oprește de la sine și nu provoacă câinelui senzații neplăcute.

Cauzele vomei la câini:

Dacă după o singur episod de vomă la animalul dvs. de companie nu observați nici o modificare specială în comportamentul său, atunci nu ar trebui să vă faceți griji în mod deosebit. Cu toate acestea, ar trebui să știți ce poate provoca golirea fiziologică a stomacului.

►de multe ori cauza este supraalimentarea banală, așa că proprietarul câinelui trebuie sa dozeze strict porțiile;

►o schimbare bruscă a alimentației, de aceea se recomandă introducerea treptată a unui nou produs in rația alimentară;

►în unele cazuri, voma se observă ca reacție după vaccinare;

►o situație stresantă sau o stare instabilă după utilizarea anesteziei;

►supraîncălzire într-o cameră înfundată neventilată sau rău de mișcare pe perioade lungi

a călătoriilor în transport;

► la cățeaua gestantă, voma pot fi cauzate de manifestarea toxicozei;

►vomele foametei de dimineață sunt adesea cauzate de o pauză lungă între hrăniri.

De regulă, starea neplăcută trece de la sine. Proprietarii trebuie să ofere câinelui  atenție și grijă. Dacă animalul de companie refuză în continuare să mănânce, nu trebuie să insistați și să îl hrăniți forțat. Cu toate acestea, nu trebuie să uitați că cauza vărsăturilor poate fi motive mai serioase care necesită un apel imediat la o clinică veterinară pentru ajutor.

Episoadele de vomă continue, duce la apariția treptată deshidratării corpului. Acest lucru este periculos în special pentru cățeii slabi. Fără ajutor la timp , cățelul poate muri într-o zi.

Ajutor la domiciliu:

În primul rând, trebuie să aflați cauza exactă a bolii animalului dvs. de companie. Și numai după aceea, ar trebui să începeți să luați măsuri adecvate situației actuale.

Dacă după o singură vărsătură, câinele este într-o stare satisfăcătoare, are poftă de mâncare și  își face nevoile ca înainte, atunci putem spune cu siguranță că forțele interne ale corpului au rezolvat singure problema.

În cazul în care ați reușit să determinați motivul care a dus la vomă , de exemplu: câinele a ingerat  substanțe chimice de uz casnic sau a fost interesat de gunoi, poate a mâncat vreo plantă sau a avut loc o schimbare bruscă a hranei obișnuite etc., atunci este necesar să se elimine imediat oricare dintre cauzele care a provocat această vomă.

Imediat după vărsături, nu trebuie să dați câinelui apă și/sau mâncare timp de 2-4 ore, deoarece poate provoca iritații ale suprafeței sensibile a stomacului. După câteva ore a, puteți da apă în porții mici. Dacă o sa administrați lichid din abundentă, este posibil să provocați din nou voma.

După 2-3 ore, se recomandă să se introducă treptat, în porții mici, o dietă  în alimentație. O astfel de dietă poate include carne slabă, pui fiert (parte a fileului), orez, fulgi de ovăz, cartofi,  brânză (degresată). Numai după stabilizarea stării puteți trece în siguranță la o alimentație normală. Dacă alimentația ușoară nu a dat rezultate și vărsăturile s-au repetat, atunci este absolut necesar să contactați un medic veterinar.

Măsuri preventive:

Pentru măsuri preventive  nu va fi necesară utilizarea a ceva special. Nu supraalimentați câinele, este necesar să vă asigurați că nu rămâne înfometat mult timp. Cea mai bună opțiune este menținerea intervalului recomandat de masă. Hrana trebuie să fie echilibrată. Se acordă prioritate tratamentului antiparazitar și vaccinării în timp util. La plimbare, protejează-ți animalul de companie de accesul la diverse gunoaie și obiecte mici pe care le poate înghiți. Oasele tubulare sunt strict interzise. Produsele chimice de uz casnic și alte substanțe otrăvitoare trebuie depozitate într-un loc inaccesibil câinelui.

Nu este permis să certați animalul de companie pentru murdărirea podelei, el nu este capabil să-și rețină dorința de a vomita. În plus, nu încercați să opriți cumva procesul, cu vărsături, substanțele toxice sunt eliminate din organism. Dacă în acest moment câinele poartă botniță , acesta trebuie îndepărtată , altfel există o mare probabilitate ca câinele să se sufoce pur și simplu din cauza propriei vărsături.

Deoarece voma nu este o boală, ci sunt doar un simptom al unei anumite defecțiuni în organism, se recomandă efectuarea unei analize obligatorii a simptomelor.

Nu este normal să se găsească sânge în masele vomitate . Acest fapt este un motiv pentru a te  alarma. Este necesar să consultați urgent un medic. Cauza poate fi o boală virală periculoasă care apare într-o formă severă. Sângele în masele vomitat poate fi prezent și atunci când un obiect străin intră în esofagul sau stomacul câinelui.

Dacă cauza este identificată și stabilită corect, starea de rău  a animalului dvs. de companie poate fi atenuată rapid.

Dacă vărsăturile frecvente nu se opresc, este necesară o examinare imediată de către un medic veterinar.

 

Articole Similare

Apr

07

Autismul se întilnește și la câini?

Tulburarea din spectrul autist este definita ca o dizabilitate de dezvoltare care poate cauza provocări sociale, de comunicare si comportamentale semnificative. Semnele tulburărilor de spectru autist încep de obicei in timpul copilariei timpurii si este posibil un diagnostic definitiv pana la varsta de 2 ani. Cu toate acestea, pentru multi oameni cu ASD, diagnosticul nu apare decat mai tarziu in viata, inclusiv la varsta adulta.

Feb

13

Voma și diareea dupa vaccinarea câinelui, ce poate fi?

Diareea şi vărsăturile pot fi efecte secundare temporare ale vaccinării câinelui. Acestea pot fi rezultatul unei reacţii la vaccin sau al unei infecţii simultan prezente. Dacă simptomele sunt uşoare, ele ar putea dispărea de la sine în câteva zile. Dacă simptomele sunt severe sau durează mai mult de câteva zile, este important să consultaţi un medic veterinarian înpersoană. Acesta poate determina cauza exactă a problemelor şi poate recomanda un tratament adecvat.

Dec

13

Cățeaua sau pisica dvs. este sterilizată dar continue sa intre în călduri? Ar putea fi Sindromul Ovarului Remanent.

Cățelele vin în călduri la fiecare 6 până la 8 luni în medie. În această perioadă, apare o scurgere vaginală, care poate începe puțin sângeroasă și apoi devine mai gălbuie. Când sunt in călduri atrag masculii si pot ramane gestante sau cu o amprentă psihologica daca nu sunt montate. Pisicile în călduri nu au o scurgere vaginală evidentă. Simptomele sunt mai comportamentale, devine neliniștite și foarte vocale,urinează în casă în încercarea de a anunța pisoi

Dec

05

Am alergie la animalul meu de companie, ar trebui să renunț la el?

În ultimii ani, a existat o creștere a prevalenței alergiilor la animale, o creștere motivată mai ales că există tot mai mulți oameni care au un animal de companie acasă. Se estimează că mai mult de jumătate din gospodăriile europene trăiesc cu cel puțin un animal de companie, în special câinii care, împreună cu pisicile, sunt animalele care locuiesc cel mai mult în interiorul casei.Singurul tratament ar fi evitarea contactului cu animalul de companie

Mai multe sfaturi
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<