Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Coordonate clinice şi de diagnostic în sindromul Cushing la câine

05 Feb 2025

Etiologic, sindromul Cushing poate fi clasificat în două forme principale, cea hipofizo-dependentă, provocată de tumori la nivelul glandei pituitare (adenoame sau adenocarcinoame), şi cea nonhipofizo-dependentă, care poate fi cauzată de hiperplazia bilaterală sau chiar de procese neoplazice suprarenale. De asemenea, forma iatrogenă poate apărea secundar tratamentelor prelungite cu antiinflamatoare steroidiene. Manifestările clinice includ polidipsie, poliurie, polifagie, distensie abdominală, slăbiciune musculară şi alopecie, acompaniate de modificări hematologice specifice, precum neutrofilie, limfopenie şi monocitoză. Diagnosticul se bazează pe teste endocrine, cum ar fi testul de suprimare cu dexametazonă şi testul de stimulare cu ACTH, alături de evaluarea ultrasonografică a glandelor suprarenale. 

Longevitatea în rândul animalelor de companie influenţează semnificativ creşterea incidenţei bolilor asociate îmbătrânirii, asemenea endocrinopatiilor. Majoritatea datelor actuale specifică faptul că incidenţa sindromului Cushing, definit ca o endocrinopatie severă, a ajuns la aproximativ 90000 până la 100000 de cazuri noi pe an. Sindromul Cushing, cunoscut şi sub denumirea de hiperadrenocorticism (HAC), este descris ca un ansamblu patognomonic care a devenit din ce în ce mai comun la câini, afectând în mod principal animalele senior-geriatrice.

Sindromul Cushing la câini cunoaşte diferite cauze şi poate fi clasificat în două categorii principale: formele hipofizo-dependente şi cele nonhipofizo-dependente. Cazurile hipofizo-dependente apar, în general, din cauza unor procese neoplazice la nivelul glandei pituitare, precum adenoamele sau adenocarcinoamele, care stimulează producerea în exces de cortizol. Pe de altă parte, formele nonhipofizo-dependente sunt cauzate de hiperplazia bilaterală a glandelor suprarenale sau de formaţiuni tumorale localizate la nivelul glandelor suprarenale. În unele cazuri, hiperadrenocorticismul apare şi ca urmare a administrării pe termen lung a antiinflamatoarelor steroidiene, fiind adesea cunoscut şi sub denumirea de sindrom Cushing iatrogen, apărut ca un efect secundar al terapiei medicamentoase.

Manifestările clinice sunt legate de consecinţele fiziopatologice ale hipercortizolemiei, în mod deosebit creşterea producţiei de glucoză şi lipogeneză, care sunt prioritare în faţa procesului de sinteză a proteinelor. Se constată creşterea activităţii fosfatazei alcaline (ALP), a transaminazelor serice, în mod specific ALAT (alaninaminotraferaza) şi creşterea colesterolului. Însă creşterea activităţii ALP-ului nu este suficient de specifică atunci când celelalte enzime hepatice sunt în limitele normale.

În unele cazuri se constată scăderea ureei serice până la limitele inferioare, hiperfosforemie, hipernatremie şi o uşoară hipokaliemie, însă cu o semnificaţie minimă. Hiperglicemia apare la aproximativ 30% dintre animalele afectate. Densitatea urinară este în general scăzută, sub 1020, iar în unele cazuri chiar sub 1008, dar câinii cu hiperadrenocorticism (HAC) reuşesc să concentreze urina dacă li se limitează accesul la apă. Proteinuria şi glicozuria sunt prezente în majoritatea cazurilor de HAC, cu un raport proteină-creatinină situat între 1 şi 6.

Hipercortizolemia induce frecvent schimbări notabile în compoziţia sanguină, observându-se hemoleucograma de stres, caracterizată prin neutrofilie, limfopenie, monocitoză şi eozinopenie. Deşi această hemoleucogramă de stres este observată în mod obişnuit la câinii cu sindrom Cushing, ea nu este specifică şi poate fi întâlnită ca o reacţie secundară a altor afecţiuni.

Semnele clinice, la fel ca şi modificările sangvine, sunt efectele secundare ale excesului de cortizol, iar printre cele care sunt întotdeauna menţionate în anamneză se numără polidipsia şi poliuria, care apar din cauza interferării cortizolului cu hormonul antidiuretic. Polifagia este constantă, apetitul devine de necontrolat, însă în unele cazuri se poate înregistra şi scăderea poftei de mâncare, ca rezultat al macroadenoamelor la nivelul glandei pituitare. Distensia abdominală este uşor de observat la pacienţii cu HAC, iar aceasta nu poate fi confundată cu surplusul caloric, deoarece chiar şi cu restricţii alimentare, aspectul lăsat al abdomenului persistă şi uneori se poate accentua. Abdomenul pendulant este rezultatul hepatomegaliei, al vezicii urinare pline, al restituirii grăsimilor la nivelul mezenterului şi al muşchilor abdominali slăbiţi. Frecvent, este observată hipersensibilitatea la temperaturile ridicate, câinii obişnuind să caute locuri răcoroase în care să se adăpostească. Animalele prezintă un comportament letargic, petrecându-şi majoritatea timpului stând întinse, fiind interesate doar de apă şi mâncare. Slăbiciunea musculară contribuie la acest lucru, dar şi la aspectul abdomenului pendulant. La o mare parte dintre animalele afectate, poate să apară tremorul, iar membrele să fie insuficient întinse. Câinii pot prezenta lordoză, exoftalmie şi alopecie. Alopecia prezintă un pattern specific, este tipic truncală şi simetric bilaterală. Dar se pot observa şi o pierdere masivă de păr în diferite zone, piele subţire, incapacitatea de regenerare a părului, hiperpigmentare, comedoane şi dermatită seboreică. Respiraţia şuierătoare este rezultatul stimulării centrelor de ventilaţie din trunchiul cerebral, fiind indusă de steroizi. La majoritatea se întâlnesc infecţii ale tractului urinar din cauza efectelor imunosupresoare ale glucocorticoizilor. Calcinoza cutanată apare rar, de obicei în ultimă instanţă şi, deşi mecanismul de producere nu este pe deplin înţeles, leziunile se localizează la nivelul dermului şi sunt întâlnite pe cap, urechi, gât, abdomen şi zona inghinală.

Diagnosticarea hiperadrenocorticismului se bazează pe o multitudine de teste endocrine specifice şi de imagistică. Testul de suprimare cu doză mică de dexametazonă este metoda preferată pentru diagnosticarea sindromului Cushing datorită preciziei sale care oferă rezultate cu un grad mai înalt de exactitate decât testul de stimulare cu ACTH. La pacienţii care prezintă HAC, secreţia ACTH-ului începe să se reia în mai puţin de opt ore, stimulând astfel secreţia cortizolului şi ducând la o creştere a concentraţiilor serice ale acestuia. Câinii cu afecţiuni cronice şi cei supuşi unui stres pot prezenta un rezultat fals pozitiv, deoarece efectele supresive ale dexametazonei pot fi anulate de afecţiunile de lungă durată. În cazul celor care prezintă un proces tumoral la nivelul glandelor suprarenale, secreţia cortizolului este independentă de reglarea ACTH-ului; astfel, suprimarea nu are niciun efect şi rezultatele testului sunt în permanenţă pozitive. Testul de stimulare cu ACTH este cel care ajută în cazul unui diagnostic diferenţial între un sindrom Cushing spontan şi unul iatrogenic, însă printre dezavantajele acestuia se numără faptul că nu reuşeşte să diferenţieze clar o formă centrală de o formă periferică. Valorile normale ale testului nu exclud definitiv hiperadrenocorticismul, mai ales dacă semnele clinice indică boala.

Examinarea detaliată a glandelor suprarenale cu ajutorul imaginilor ultrasonografice este esenţială pentru a stabili un diagnostic cert. Pentru evaluarea modificărilor la nivelul glandelor sunt urmărite cu atenţie două criterii importante: forma şi dimensiunea. Din punct de vedere structural şi funcţional, acestea prezintă o anumită complexitate, iar modificările identificate la nivelul lor, indiferent de etiologie, sunt descrise ca fiind injurii fiziopatologice extraordinar de severe. În cazurile de sindrom Cushing, ambele glande pot fi mărite şi hipoecogene, cu ecotextură omogenă şi margini netede, indicând un HAC de origine hipofizară sau în cazurile de hiperplazie corticală nodulară ecogenitatea poate să fie eterogenă, glandele neregulate şi asimetrice, sugerând un HAC nonhipofizo-dependent. Modificările unilaterale ale suprarenalelor sunt înregistrate în cazul hiperplaziei sau al proceselor tumorale.

Sunt frecvent întâlnite la canidele de talie mare şi în principal la femele, fiind descris ca un caz clasic de sindrom Cushing. Printre formaţiunile tumorale prezente, se numără adenomul cortical, proces neoplazic benign, asimptomatic, cu puţine modificări structurale la nivelul glandei. Carcinomul este cea mai întâlnită formă tumorală, care determină creşterea în volum a glandei, prezentând necroze, hemoragii şi calcifieri, adesea fiind însoţit şi de afectarea limfonodală şi de metastaze. Tumorile suprarenale pot invada şi ţesuturile adiacente şi pot forma şi metastaze la distanţă, însă, când vine vorba despre originea acestora, ecografia nu poate stabili tipul procesului neoplazic.

Animalele cu patologii severe pot prezenta hiperplazie adrenocorticală fiziologică, ce se poate asocia cu datele clinice timpurii ale sindromului Cushing. Astfel, este de menţionat faptul că o reevaluare a dimensiunilor suprarenalei este esenţial de repetat, imediat după tratarea bolilor concomitente.

La nivelul ficatului se poate observa o hepatopatie steroidiană, detectată ultrasonografic prin mărirea ficatului, ecotextură omogenă, hiperecogenică şi rotunjirea marginilor acestora. Pot fi observate şi leziuni focale, precum noduli regenerativi sau metastaze secundare ale unei tumori cu origine în glandele suprarenale. La fel, se pot observa modificări şi la nivelul pancreasului, prin calcificări pancreatice, pancreatite cu structură hiperecogenică.

Aşadar, modificările observate la animalele diagnosticate cu sindrom Cushing includ în principal ficatul, vezica biliară, rinichii, splina, glandele suprarenale şi vezica urinară, deoarece organele sunt puternic influenţate de excesul de cortizol şi produc modificări de ecotextură, ecogenitate, cu pierderea structurii şi creşterea dimensiunilor. Ultrasonografia rămâne o tehnică de diagnostic esenţială şi, prin urmare, joacă un rol important în diagnosticarea sindromului Cushing, alături de testele specifice.

 

Bibliografie
Dr. Wooten S. (2016, April 5). Cushing’s on the rise? Expert observations on the disease. https://www.dvm360.com/view/cushings-rise-expert-observations-disease
Kooistra HS, Galac S. Recent advances in the diagnosis of Cushing’s syndrome in dogs. Top Companion Anim Med. 2012 Feb;27(1):21-4. doi: 10.1053/j.tcam.2012.06.001.
Codreanu M, Fernoaga C. Patologie şi Clinică Medicală Veterinară. Ed. Printech, 2023.
Gilor C, Graves TK. Interpretation of laboratory tests for canine Cushing’s syndrome. Top Companion Anim Med. 2011 May;26(2):98-108. doi: 10.1053/j.tcam.2011.03.001.
Bruyette D. Cushing’s Disease in Dogs: Diagnosis, Clinical Signs, and Laboratory Findings. Today’s Veterinary Practice, 2015.
Rijnberk A, Kinderen PJ der, Thijssen JH. Canine Cushing's syndrome. Zentralbl Veterinarmed A. 1969;16(1):13-28.
Herrtage ME. Diagnostic Testing for Hyperadrenocorticism. WSAVA 2002 Congress, 2022.
Codreanu MD. Tratat de ultrasonografie clinică veterinară. Ed. Medicală, Bucureşti, 2022.
Hoffmann KL. Ultrasonographical examination in canine hyperadrenocorticism. Aust Vet J. 2003 Jan-Feb;81(1-2):27-30. doi: 10.1111/j.1751-0813.2003.tb11414.x. 
Eknoyan G. Emergence of the concept of endocrine function and endocrinology. Adv Chronic Kidney Dis. 2004 Oct;11(4):371-6.
Gilor C, Graves TK. Interpretation of laboratory tests for canine Cushing’s syndrome. Top Companion Anim Med. 2011 May;26(2):98-108. doi: 10.1053/j.tcam.2011.03.001.
Grooters AM, Biller DS, Theisen SK, Miyabayashi T. Ultrasonographic characteristics of the adrenal glands in dogs with pituitary-dependent hyperadrenocorticism: comparison with normal dogs. J Vet Intern Med. 1996 May-Jun;10(3):110-5. doi: 10.1111/j.1939-1676.1996.tb02041.x.
Havva NP, Yusuf KH. Adrenal Disease in children and adolescents. Ed. Orient, 2023.

Articole Similare

Mar

14

Principii active şi mecanism de acţiune al toxinei epsilon de Clostridium perfringens

Toxina epsilon (ETX) este sintetizată de tulpinile Clostridium perfringens de tip B şi D, care cauzează enterotoxemie, o afecţiune letală cu un efect semnificativ asupra dezvoltării sectorului zootehnic, în special în rândul ovinelor. Toxina epsilon aparţine grupului toxinelor formatoare de pori de tip aerolizină. Deşi ETX prezintă similitudini cu toxinele din această familie, efectul letal este indus de doze mai mici, respectiv DL50 pentru şoareci fiind de 100 ng/kg. ETX este considerată un potenţial agent de bioterorism şi a fost clasificată ca agent biologic de categoria B de către Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite. Protoxina este convertită într-o toxină activă prin scindare proteolitică efectuată de proteaze specifice. ETX este absorbită şi acţionează local în intestine, iar ulterior se leagă şi induce leziuni în alte organe, inclusiv rinichi, pulmoni şi sistemul nervos central. Relevanţa acestei toxine pentru medicina veterinară, precum şi potenţialul utilizării ETX ca armă biologică au captat interesul cercetătorilor, generând un volum considerabil de studii dedicate investigării ETX.

Mar

03

Modificări clinico-anatomice în cardiomiopatiile degenerative la câini

Cardiomiopatia dilatativă (DCM) la câini se caracterizează prin extinderea ventriculară şi atrială, precum şi prin disfuncţie sistolică şi diastolică, cu insuficienţă cardiacă congestivă (ICC) care apare adesea într-un anumit stadiu. Cardiologia veterinară recunoaşte rolul fundamental al remodelării cardiace în evoluţia nefavorabilă a afecţiunilor cardiace. Aceasta a desfăşurat un obiect de studiu pentru terapiile ulterioare menite să restabilească cadrul cardiac la starea sa naturală. Prin urmare, studiul clinico-anatomic este menit să coroboreze date morfometrice ale ventriculului stâng şi ale inelului atrioventricular stâng la câinii cu cardiomiopatii degenerative, utilizate şi aplicate atât de des în ecocardiografie şi RX pentru a descrie valorile de referinţă în această afecţiune. În domeniul veterinar există o disponibilitate redusă a studiilor morfometrice în cazul unui cord normal şi remodelat; în plus, geometria ventriculară acţionează ca un indicator al funcţiei cardiace. Este un domeniu de cunoaştere extrem de necesar pentru dezvoltarea protocoalelor terapeutice, în special a celor chirurgicale.

Feb

26

Discospondilită lombosacrală la un Ciobănesc German

Discospondilita este o infecţie bacteriană sau fungică a discurilor intervertebrale şi a oaselor vertebrale adiacente. Aceasta poate apărea într-un singur loc la nivelul coloanei vertebrale sau poate avea multiple localizări. Din acest motiv, semnele neurologice sunt extrem de diferite, în funcţie de zona afectată a coloanei vertebrale, dar şi în funcţie de întinderea leziunii. Această patologie este mult mai frecventă la câini faţă de pisici. Protocolul terapeutic este însoţit de fizioterapie, pentru a avea rezultate favorabile.

Jan

30

Abordarea clinico-terapeutică în litiaza urinară la câine

Urolitiaza canină reprezintă o afecţiune frecventă a tractului urinar care necesită un diagnostic de certitudine rapid în vederea abordării terapeutice etiotrope, atât medicamentoasă, cât şi chirurgicală. În general, pacienţii canini ulterior diagnosticaţi cu urolitiază se prezintă iniţial cu condiţii clinice grave, cum ar fi hematuria şi obstrucţia uretrală parţială sau completă. Hematuria, polakisuria, stranguria şi disuria sunt semne clinice comune ale afecţiunilor tractului urinar inferior care nu sunt neapărat specifice calculilor vezicali. În rândul pacienţilor canini care prezintă uroliţi, apariţia acestora este greu de identificat, deoarece calculii sunt dificil de palpat, iar rezultatele examenului fizic sunt adesea normale, cu excepţia obstrucţiei uretrale, unde putem presupune cu uşurinţă diagnosticul obstrucţiei din anamneză şi examenul clinic. Într-o altă ordine de idei, hemoleucograma şi analiza biochimică serică sunt de obicei normale, iar semnele clinice nu sunt definitorii. Datele din literatura ştiinţifică indică faptul că hematuria poate apărea la mai mult de 50% dintre pacienţii cu neoplazii ale vezicii urinare, dar şi neoplazii renale sau alte tulburări care pot afecta suprafaţa mucoasei tractului urogenital, cum ar fi infecţiile, inflamaţiile, traumatismele, bolile vasculare şi coagulopatiile. Deşi hematuria este descrisă ca fiind unul dintre cele mai frecvente semne clinice prezente în cazul câinilor cu urolitiază, aceasta poate duce la un diagnostic etiologic greşit ca urmare a cauzelor sale multiple. Astfel, diagnosticul definitiv al urolitiazei nu poate fi pus pe baza istoricului, a semnelor clinice, a hematologiei, a analizei urinei şi a altor constatări decât prin complementarea celor menţionate anterior cu diagnosticul imagistic, în special cel ecografic. Prin urmare, în cazul câinilor cu semne ale tractului urinar inferior, ecografia este esenţială când semnele clinice persistă sau reapar – pe lângă aceasta, unele rase sunt mai susceptibile la urolitiază. Radiografia abdominală cu substanţă de contrast, precum şi ultrasonografia sunt adesea utilizate pentru un diagnostic de certitudine, dar şi pentru localizarea uroliţilor. Radiografia şi/sau ultrasonografia reprezintă etapa iniţială în evaluarea secvenţială a problemelor sistemului urinar. Evaluarea ultrasonografică a sistemului urinar canin s-a dovedit valoroasă în diagnosticarea uroliţilor renali, vezicali şi uretrali şi a defectelor de umplere vezicală cauzate de neoplazii, excepţie făcând afecţiunile uretrei distale. Astfel, totalitatea examenelor paraclinice, clinice, precum şi imagistice cumulate ajută la obţinerea unui diagnostic de certitudine complex, care permite iniţierea unui protocol terapeutic etiotrop şi eficient pentru fiecare caz în parte.

Mai multe articole
NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<