Livrăm gratuit în raza municipiului Chișinău comenzile ce depășesc valoarea de 500 lei.

Telefon

022011082

Ore de lucru

09:00 - 18:00

Telefon

022011082

0

Sfaturi Utile ale Medicului Veterinar

ToateAlbine BovineCabalineCaprineCâiniIepuriOvinePisiciPorcinePăsări domesticeRozătoarePeștiPăsări și animale decorative

Datorită gradului ridicat de contagiozitate, varooza este o boală de carantină, iar riscul de infectare se aplică tuturor stupinelor situate pe o rază de 15 kilometri. Problema acestei boli constă în faptul că, într-un stadiu incipient, practic nu se manifestă în niciun fel, iar apicultorul însuși, fără să știe, efectuează lucrări obișnuite în stupină, de exemplu, întărirea straturilor cu puiet de la alți stupi. , rearanjarea ramelor de la un stup la altul, contribuie astfel la răspândirea rapidă a bolii în întreaga stupină. Cu toate acestea, o căpușă poate intra în stup împreună cu

În literatură găsim diferite variante de iernare a familiilor de albine, tipurile de lăzi fiind la fel de diverse, pornindu-se de la ideea de a proteja cât mai bine ghemul de iernare. În regiunile cu climă aspră se pune problema utilizării stupilor cu pereţi dubli.După ce s-au efectuat cercetări, s-a constatat că nu sunt diferenţe semnificative de producţii între stupii cu pereţi simpli şi cei cu pereţi dubli, ci doar în ceea ce priveşte consumul de hrană pe întreaga perioadă de iernare. Tocmai pentru a se reduce pierderile de căldură

În perioada rece a iernii şi primăverii, când albinele nu pot zbura, este extrem de utilă administrarea de turte energo-proteice, pentru a asigura creşterea continuă a puietului.În perioada rece a iernii şi primăverii, când albinele nu pot zbura, este extrem de utilă administrarea de turte energo-proteice, pentru a asigura creşterea continuă a puietului. Turtele, învelite în tifon, se aşează deasupra ramelor cuibului. Pentru a preveni uscarea lor, turtele sunt acoperite cu hârtie cerată sau folie de plastic. Turtele energo-proteice

Importanţa mătcii într-o comunitate de albine este susţinută şi de faptul că orice discurs despre “regina stupului” începe, de obicei, cu argumente ale necesităţii unei mătci de calitate şi continuă cu legile care domină o familie de albine.Matca este cea care decide cum şi cu ce număr de albine va intra familia respectivă în iarnă, cum va ierna, cât de rapidă şi de intensă va fi dezvoltarea primăvăratică şi ce producţii vor exista pe tot parcursul sezonului de cules. Din această ecuaţie a elementelor de primă necesitate nu excludem

Martie stimularea şi supravegherea zborului general de curăţire al albinelor; instalarea unui adăpost cu apă şi adaos de 5 g sare/l apă; efectuarea controlului sumar de primăvară; aplicarea în caz de necesitate, a tratamentelor pentru combaterea bolilor (varoozei şi nosemozei); hrănirea suplimentară a familiilor de albine în vederea valorificării culesurilor intense timpurii (salcâm şi rapiţă de toamnă).Aprilie - efectuarea reviziei generale de primăvară şi îndepărtarea situaţiilor anormale constatate cu această ocazie;

Albina meliferă este unul din vieţuitoarele cu o mare capacitate de adaptare la condiţiile climatice. Fiecare rasă naturală este cel mai bine adaptată şi mai productivă în zona ei de formare.Ameliorarea în apicultură prezintă o serie de impedimente datorită particularităţilor biologice ale albinelor, respectiv: aprecierea mătcii după calitatea familiei, împerecherea mătcilor în zbor (unde nu poate fi controlată) cu mai mulţi trântori , aspect ce îngreunează şi mai mult lucrările de ameliorare.

Creşterea şi dezvoltarea comunităţii albinelor în cursul anului cunoaşte cinci faze, care se deosebesc prin calitatea şi cantitatea albinelor unei familii. Prim Naşterea albinelor tinere din generaţia de primăvară produce o schimbare calitativă a raportului de albine într-o comunitate. Apar albinele cu un conţinut crescut de proteine, de lipide şi de hidraţi de carbon. Aceste schimbări calitative măresc capacitatea albinelor de a creşte un număr mai mare de albine noi,a fază constă în înlocuirea albinelor de iarnă şi durează, în familiile standardizate

Aceşti spori au forma ovală, cu dimensiunea de 5 µm şi sunt vizibili doar la microscop. Aceşti spori sunt preluaţi de către albine prin hrană şi ajung în intestinul mijlociu unde germinează, dând naştere formelor vegetative. Formele vegetative se înmulţesc în celulele intestinale, dând naştere altor spori, care sunt eliminaţi în mediu sau stupi, unde pot contamina alte albine.Nosemoza este o boală parazitară, produsă de Nosema apis, un protozoar încadrat în ordinul microsporidiilor. Este important ca apicultorii să ştie că acest parazit

În conceptul natural de înmulţire a familiilor de albine, apicultorii europeni au în vedere crearea de familii de albine sănătoase şi puternice, fără a fi obligaţi să intervină terapeutic sau să recurgă la hrăniri cu caracter de stimulare pentru dezvoltarea acestora.În acest scop apicultorii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: roiul natural părăseşte o familie puternică împreună cu matca şi 2 până la 5 kg albine în perioada aprilie-iunie. El se va fixa pe un suport (creangă sau altele) unde va consuma în 1-2 zile mierea din guşă şi va scăpa de sporii de locă europeană.

Apoi, trebuie să menţinem în stupină familiile puternice, care păstrează căldura în cuib, şi să asigurăm rezerve suficiente de hrană de calitate corespunzătoare. Obţinerea de familii puternice în toamnă se realizează prin unificarea familiilor slabe, altfel coloniile mici vor consuma multă hrană pentru a păstra temperatura necesară supravieţuirii, se supraîncărcă şi, în lipsa unui zbor de curăţire, apare diareea.Important de ştiut este că diagnosticul pentru nosemoză se stabileşte numai prin examen microscopic în laborator

NEWSLETTER

Inscriete la noutatile noastre

<